USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

25 березня: події, факти, дні народження

25 Березня 2011 09:54
День народження 25 березня святкують перший заступник голови – начальник УПМ ДПА у Волинській області Степан Богля, директор Волинського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Олександр Максимчук та колишній радник голови Волинської обласної ради Володимир Банада (на фото).
Сьогодні – день Служби безпеки України.
«ВН» вітають усіх, у кого сьогодні день народження чи професійне свято, та бажають здоров’я, невичерпної енергії й достатку.
Сьогодні виповнюється 100 років з дня народження народного артиста України, актора Олексія Омельчука. Він – уродженець міста Устилуга Володимир-Волинського району.
Упродовж життя зіграв чимало ролей: Івана Непокритого («Дай серцю волю, заведе в неволю»), Панасика («Лиха доля»), Козеліуса («Свіччине весілля»), Корчагіна («Як гартувалася сталь») та інші. Помер 22 січня 1981 року у Києві.
Цього дня також народилися великий князь Володимирський і Московський, батько Івана Грозного Василь III, український військово-політичний діяч, активний учасник української національно-визвольної боротьби 1914-1921 років Іван Андрух, український політик, діяч ОУН, брат Степана Бандери Олександр Бандера, радянський нарколог, психотерапевт Олександр Довженко (створив відому методику лікування алкоголізму), англійський співак, композитор і піаніст, чотириразовий володар «Греммі» Елтон Джон, український телевізійник, член телеклубу знавців «Що? Де? Коли?», бард, журналіст і письменник Борис Бурда, російський актор театру й кіно, артист естради – майстер гумористичного жанру Єфим Шифрін, американська кіноакторка Maрша Кросс («Відчайдушні домогосподарки»), російський лижник Олексій Прокуроров, американська кіноакторка Сара Джессіка Паркер («Секс і місто»), український боксер-професіонал у суперважкій ваговій категорії Володимир Кличко.
1306 – Роберт Брюс коронований як король Шотландії.
1811 – імператор Франції Наполеон Бонапарт видав декрет про виділення 80 000 акрів землі для вирощування цукрового буряка, аби отримувати з нього цукор. Доти буряки вирощували тільки на корм худобі.
1857 – американець Леон Скотт запатентував фонавтограф – перший прилад для запису звукових коливань.
1876 – провела свій перший матч футбольна збірна Уельсу, одна з найстарших у світі.
1917 – у Петроград із заслання повернувся Йосип Сталін.
1918 – представники національних партій та рухів Білорусі оголосили про створення Білоруської Народної Республіки (БНР) та її незалежність від Росії.
1957 – лідери Бельгії, Франції, Німеччини, Італії і Люксембургу підписали римський договір про створення Європейської економічної спільноти (ЄЕС).
1974 – в СРСР вийшов у прокат фільм Василя Шукшина «Калина червона».
1992 – прийнято Закон України «Про загальний вiйськовий обов'язок i вiйськову службу».
1992 – російський космонавт Сергій Крикальов повернувся на Землю після 10-місячного перебування на станції «Мир» і невдовзі став Героєм Росії №1 (він летів у космос з СРСР, а повернувся в іншу державу). Саме Крикальову належить рекорд за загальною тривалістю перебування в космосі – 803 дні за шість стартів.
1993 – створене центральне бюро Інтерполу України.
1996 – на «оскарівській» церемонії тріумфував фільм Мела Гібсона «Хоробре серце» (п'ять головних призів, у тому числі за кращий фільм і режисуру).
1998 – у Нью-Йорку американці Марко й Роберта Грісволд встановили світовий рекорд тривалості поцілунку – 29 годин без єдиної перерви.
1999 – на трасі під Борисполем загинули в автокатастрофі лідер Народного руху України В'ячеслав Чорновіл та його водій Євген Павлов, які поверталися з Кіровограда. Їхня «Тойота» пізно ввечері на великій швидкості врізалася в КамАЗ, що розвертався.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus