USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

25 листопада: події, факти, дні народження

25 Листопада 2010 08:15
25 листопада народилися іспанський драматург, поет і прозаїк Фелікс Лопе де Вега («Собака на сіні», «Дівчина з глечиком»), французький абат, який розробив дактильну абетку для глухонімих і присвятив життя навчанню глухонімих дітей Шарль Делепі, російський і український лікар, хірург, анатом і педагог Микола Пирогов, український письменник Іван Нечуй-Левицький («Микола Джеря», «Кайдашева сім'я», «Граматика української мови» у двох частинах,«Маруся Богуславка»), німецький інженер, винахідник Карл Бенц, український письменник і публіцист Клим Поліщук («Гуляйпільський батько», «Отаман Зелений»), чилійський військовий, політичний і державний діяч Аугусто Піночет, український радянський письменник Юрій Бедзик, радянська акторка театру й кіно Нонна Мордюкова («Молода гвардія», «Діамантова рука», «Рідня»), американський письменник-фантаст Пол Андерсон («Король Іса»), радянський композитор Марк Мінков, який, зокрема написав пісню «Не отрекаются (на відео її виконує учасник шоу "Х-фактор" Олексій Кузнєцов), «Эти летние дожди»), український політик, мер Києва Леонід Черновецький, українська поп-співачка Марина Одольська, український футболіст Євген Похлєбаєв, українська гімнастка Олена Вітриченко та іспанський футболіст Хаві Алонсо.

25 листопада 2348 до н. е. за розрахунками деяких дослідників Біблії, почався Всесвітній потоп.
1837 року Вільям Кромптон запатентував механічний ткацький станок.
1867 року Альфред Нобель запатентував винайдений ним динаміт.
1960 року в Домініканській Республіці поплічники диктатора Трухільйо по-звірячому вбили противниць правлячого режиму сестер Мірабаль – 36-річну Патрію, 34-річну Мінерву і 24-річну Марію Терезу.
У грудні 1999 року ООН назвала 25 листопада Міжнародним днем за викорінення насильства щодо жінок.
1985 року на кіноекрани вийшов фільм Карена Шахназарова «Зимовий вечір у Гаграх» (на відео).
У 1989 році Верховна Рада СРСР ухвалила Декларацію про визнання незаконними і злочинними репресивних актів проти народів, що піддалися насильницькому переселенню.
1992 року на екрани США вийшов фільм «Охоронець» з Уїтні Х'юстон і Кевіном Костнером у головних ролях.
У 2003 році Верховна Рада України на пропозицію уряду Януковича-Азарова ухвалила закон про зменшення рівня мінімальної заробітної плати з 237 до 205 гривень.
У 2004 році на засіданні вченої ради Національного університету Києво-Могилянської академії з формулюванням «дискредитація іміджу академії» ухвалено рішення про позбавлення колишнього президента України Леоніда Кравчука звання почесного доктора Академії - за «негромадянську позицію під час Помаранчевої революції».

У світі цього дня відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Математик Показати IP 25 Листопада 2010 09:35
Зря этот Соседов залупается. К боксеру. Донецкому. Будучи пидарасом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus