USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

26 червня: події, факти, дні народження

26 Червня 2011 00:36
Сьогодні, в останню неділю червня, в Україні відзначають День молоді.
«ВН» вітають усіх, хто молодий за віком і душею, та бажають сили й енергійності, впевненості та оптимізму.
Також сьогодні у світі відзначають Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу й Міжнародний день на підтримку жертв тортур.
Цього дня народилися англійський фізик Вільям Томсон, ірландський драматург Бернард Шоу, червоний латвійський командир, комісар Червоної армії часів громадянської війни Ян Фабриціус, німецький авіаконструктор Віллі (Вільгельм) Мессершміт, американський музичний продюсер Том Паркер (Андреас ван Куйк), англійський інженер, винахідник системи пам'яті для перших комп'ютерів Фредерік Вільямс, радянський кінорежисер Володимир Мотиль («Біле сонце пустелі», «Зірка чарівного щастя»), американський фізик Роберт Річардсон, російський політик, лідер Компартії РФ, багаторічний депутат Держдуми Геннадій Зюганов, український політик, народний депутат IV-VI скликань, Засновник і президент Української енергетичної асоціації Олександр Гудима (на фото), радянський і естонський естрадний співак Йак Йоала («Лаванда», «Я тебя рисую»), український юрист і політик Олександр Задорожній, російський підприємець, співвласник і голова нафтової компанії «ЮКОС» Михайло Ходорковський, український музикант, композитор, басист рок-групи «Мертвий півень», клавішник групи «Ґорґішелі» Олег «Джон» Сук, український політик і підприємець, міністр транспорту і зв'язку Костянтин Єфименко, українська фігуристка Ірина Мовчан.
1884 – вийшов найвищий указ імператора Російського Олександра ІІІ про заснування церковно-приходських шкіл.
1919 – створено комсомол України.
1925 – у Голлівуді відбулася прем'єра фільму Чарлі Чапліна «Золота лихоманка».
1930 – у Москві відкрився XVI з'їзд ВКП(б), який працював до 12 липня і затвердив гасло «П'ятирічку — за чотири роки».
1940 – указом президії Верховної ради СРСР в країні запроваджено 8-годинний робочий день, 7-денний робочий тиждень і кримінальна відповідальність за запізнення на роботу більше, ніж на 21 хвилину.
1941 – Микола Гастелло направив свій підбитий літак у скупчення машин і танків противника, за що йому було посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
1941 – політбюро ЦК КПРС ухвалило секретне рішення про перевезення труни з тілом Володимира Леніна в Тюмень.
1944 – указом президії Верховної Ради СРСР ЛКСМ України нагороджено орденом Червоного Прапора на честь її 25-ліття.
1945 – в СРСР засновано звання «генералісімус Радянського Союзу». Наступного дня першим і єдиним його володарем став Йосип Сталін.
1945 – на конференції в Сан-Франциско представниками 50 держав підписаний статут Організації Об'єднаних Націй (ООН). Серед підписантів була й Українська РСР.
1953 – заарештований Лаврентій Берія, який входив до найближчого оточення Сталіна і як голова НКВС (1938–1945) брав участь у проведенні сталінських репресій.
1957 – Британська рада з медичних досліджень опублікувала повідомлення, в якому наводяться докази високої залежності частоти захворювання на рак легенів від куріння.
1961 – у Данії свиня народила 34 поросяти (світовий рекорд).
1974 – у Франції на екрани вийшов фільм «Еммануель» із Сильвією Крістель у головній ролі.
1976 – в Торонто відкрито найвищу будівлю у світі – телевізійну Канадську національну вежу (CN Tower, 553,34 метра).
1977 – Елвіс Преслі в Індіанаполісі дав свій останній концерт.

1979 – славетний американець Мохаммед Алі оголосив, що залишає бокс.
1994 – перший тур других (дострокових) виборів президента України. У другий тур вийшли чинний глава держави Леонід Кравчук (38,4%) і колишній прем'єр, голова УСПП Леонід Кучма (31,1%).
1994 – прийняв священичий сан Святослав Шевчук, майбутній предстоятель УГКЦ.
1996 – президент Леонід Кучма видав указ «Про проведення всеукраїнського референдуму з питання ухвалення нової Конституції України».
2006 – у Кельні відбувся матч 1/8 фіналу чемпіонату світу з футболу між збірними України і Швейцарії. Після нульової нічиєї в основний і додатковий час у серії післяматчевих пенальті перемогла збірна України (3:0)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus