USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

2 лютого: події, факти, дні народження

2 Лютого 2011 00:01
День народження 2 лютого святкують начальник обласного управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Софія Сагаль, головний лікар комунального закладу «Луцька міська поліклініка №1» Ігор Гнетньов.
«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, достатку і успіхів у роботі.
Цього дня виповнилося б 75 років історику, педагогу, ректору Луцького педінституту Богданові Заброварному (на фото). Він трагічно пішов із життя у серпні 2010 року.
2 лютого народилися український і російський письменник, педагог, видавець Євген Гребінка, український фізик і електротехнік Іван Пулюй, український освітянин, історик, державний, громадський і політичний діяч Микола Василенко, полководець Червоної армії часів громадянської війни Михайло Фрунзе, український письменник і перекладач, один з найбільш визначних прозаїків українського «розстріляного відродження» Валер’ян Підмогильний, радянський льотчик-випробувач, комбриг, Герой Радянського Союзу Валерій Чкалов, радянський композитор, автор відомих пісень Григорій Пономаренко («Оренбургский пуховий платок», «А где мне взять такую песню»), колумбійська співачка Шакіра, український дзюдоїст, срібний призер Олімпіади-2008 Роман Гонтюк.
Сьогодні – 67-ма річниця визволення Луцька від фашистських загарбників. У світі 2 лютого відзначають День бабака та Всесвітній день водно-болотних угідь.
1386 – великого князя литовського Ягайла обрано королем Польщі.
1795 – французький уряд встановив премію в 12 тисяч франків за винахід способу тривалого зберігання харчових продуктів із метою постачання ними армії. У 1810 році нагороду здобув кондитер Нікола Аппер, який придумав спосіб зберігання їжі в герметично закритому посуді після кип'ятіння. Іншим його винаходом були бульйонні кубики.
1852 – у Лондоні на Фліт-стріт, 95, Товариство шанувальників образотворчих мистецтв відкрило перший громадський туалет.
1863 – американський письменник Семюель Клеменс вперше підписався псевдонімом «Марк Твен».
1886 – День бабака, відомий ще з 1840-х років, у США вперше відзначили як офіційне свято.
1892 – в американському містечку Намеокі (штат Іллінойс) відбувся найтриваліший в історії боксерський поєдинок за сучасними правилами. Гаррі Шарп і Френк Кросбі билися 77 раундів.
1899 – у Німеччині створено футбольний клуб «Вердер» (Бремен).
1911 – американські лікарі заявили про відкриття способу щеплення від правця.
1924 – головою Раднаркому після смерті Володимира Леніна обраний Олександр Риков. На цій посаді він залишався до кінця 1930 року.
1924 – заснована Міжнародна федерація лижного спорту.
1932 – арешт американського гангстера Аль-Капоне: знаменитий злочинець потрапив до в'язницю в Атланті, штат Джорджія, обвинувачений у несплаті податків. Інших злочинів американська поліція довести не змогла.
1935 – поліграф, або детектор брехні, уперше використаний у США з практичною метою – під час процесу над двома злочинцями.
1937 – створено Держфільмофонд СРСР.
у 1944 році Війська 1-го Українського фронту провели Луцько-Рівненську операцію і 2 лютого визволили від німців Луцьк і Рівне.
1950 – у рідному селі Іванівці на Поліссі в бою з радянськими військами загинув 28-річний Михайло Москалюк на прізвисько Спартан — сотник УПА, один з останніх керівників Української повстанської армії.
1953 – у районі Бермудських островів пропав англійська транспортний літак «Йорк» із 30 людьми на борту.
1963 – фінський стрибун із жердиною Пентті Нікула першим у світі подолав висоту 5 метрів.
1964 – американський супутник «Рейнджер» розбився під час посадки на Місяць.
1970 – у Мюнхені вперше в історії відбулася операція з трансплантації нерва.
1991 – на радянському ЦТ відбулася прем'єра телепрограми Івана Демидова «Музобоз».
1999 – на фасаді тоді ще не реконструйованого універмагу «Україна» в Києві вивісили величезну зовнішню рекламу шампуню «Органікс» розмірами 126,5×17 метрів. На той час це вважали найбільшим рекламним панно у світі.
2009 – українські газети написали про те, що лідер КПУ Петро Симоненко вирішив розлучитися з дружиною через роман із парламентською журналісткою Оксаною Ващенко, яка тиждень тому народила йому дочку Марію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
анонімус Показати IP 2 Лютого 2011 00:45
2 лютого 1944 - від німецьких частин звільнено Луцьк

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus