USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

30 листопада: події, факти, дні народження

30 Листопада 2010 09:53
День народження 30 листопада святкує редактор ІАЦ «Луцьк» Наталія Щур.
«ВН» вітають іменинницю зі святом і зичать здоров’я, наснаги та успіхів у роботі.
День ангела відзначають Михайло та Григорій.
30 листопада 1609 року Галілео Галілей склав першу карту місячної поверхні. 1858 року американець Джон Мейсон запатентував банку з оцинкованою кришкою, що отримала назву «Мейсон джар».
У 1876 році росіянин Павло Яблочков отримав патент на створення трансформатора, відтак цей день вважається датою народження першого трансформатора.
У 1887 році американець Джордж Хенкок придумав гру софтбол. 1922 року востаннє вийшла на сцену легендарна французька актриса Сара Бернар, якій на той час було 78 років.
1956 року компанія Сі-Бі-Ес першою у світі випустила в ефір передачі з відеокасет. 1963 року альбом групи «Бітлз» «With the Beatles» став першим в Об'єднаному Королівстві, продаж якого досягнув 1 мільйона примірників. Через 5 років у Києві відкрили Республіканський будинок композиторів.
1970 року у Великобританії вийшов потрійний альбом Джорджа Харрісона «All Things Must Pass». 1986 року чех Іван Лендл став першим тенісистом, який за свою спортивну кар'єру заробив понад 10 мільйонів доларів.
У 1992 році Генеральна асамблея ООН ухвалила Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та її знищення. 1996 року було створено Державну митну службу України.
2004 року на «синьо-білому» мітингу в Донецьку дружина Віктора Януковича Людмила виступає з промовою про «наколоті апельсини» й «американські валянки на Майдані».
30 листопада народилися італійський архітектор Андреа Палладіо, німецький фізик і винахідник, який винайшов повітряний насос та перший водний барометр Отто фон Геріке, англo-ірландський письменник-сатирик, публіцист, поет Джонатан Свіфт («Подорожі Гуллівера»), німецький фізик, основоположник експериментальної акустики Ернст Хладні, польський лікар, біолог, хімік Анджей Снядецький, американський винахідник і виробник стрілецької зброї Олівер Вінчестер, американський письменник, гуморист, сатирик Марк Твен («Пригоди Тома Сойєра», «Пригоди Гекльберрі Фінна»), визначний англійський політичний і державний діяч Уїнстон Черчілль, український радянський політичний і державний діяч Григорій Гринько.
Цього дня з’явилися на світ американський англійський письменник, майстер детективів Джон Діксон Карр («Відьмине лігво», «Відьма відливу», «Убивство в музеї воскових фігур»), український футболіст Микола Махиня, російський радянський письменник, автор популярних оповідань для дітей Віктор Драгунський, радянський і російський актор театру й кіно В'ячеслав Невинний (на відео), українська письменниця Раїса Іванченко, російська і радянська дикторка телебачення Світлана Жильцова, радянський і російський композитор Едуард Артем'єв, американський кінорежисер і продюсер Рідлі Скотт («Гладіатор», «Ганнібал»), український і радянський скульптор, автор монумента Незалежності в Києві Анатолій Кущ, український футболіст і тренер Лев Броварський.
24 листопада також народилися український письменник і драматург, літератор Ярослав Стельмах, визначний український естрадний співак Назарій Яремчук (на відео), англійський футболіст Гаррі Лінекер, радянський і російський футболіст Олександр Бородюк, американський актор і режисер Бен Стіллер («Усі в захваті від Мері», «Знайомство з батьками», «Викидайли»), бразильський футболіст Алдаїр та португальський футболіст Абель Шав'єр, український філолог-медієвіст, письменниця Галина Крук («Мандри у пошуках дому», «Сліди на піску»), російська актриса театру й кіно Ольга Красько (на фото).
У світі цього дня відзначають Міжнародний день захисту інформації.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus