USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Академік Микола Жулинський - про Волинську трагедію

9 Липня 2013 17:50
Академік Микола Жулинський, котрий родом із села Новосілки на Рівненщині (раніше – етнічна Волинь), у своєму блозі на «Волинських новинах» висловлює власну позицію, а також своїх земляків - численних дослідників, щодо Волинської трагедії.

Публікуємо його працю «Поминаймо в скорботі, але не в гніві. Українсько-польський конфлікт на Волині 1943–1944 років».

Запрошуємо до прочитання і обговорення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Григорій Показати IP 9 Липня 2013 19:19
Побільше до обговорення таких подій трагічних треба залучати науковців та духовенство, а не президентів та нинішніх депутатів.
Aleks Показати IP 10 Липня 2013 10:04
ЗАЯВЛЕНИЕ Антифашистского комитета Украины Рассмотрение польским Сеймом вопроса о признании ОУН-УПА преступными организациями имеет большое международное значение. Давно пора признать преступными действия вооружённых формирований ОУН-УПА после того как Волынский краевой провод ОУН(б) принял решение об изгнании с Волыни местных поляков. Жертвами нападений стали десятки тысяч мужчин, женщин и детей. Своего пика трагические события достигли 11 июля 1943 года, когда одновременно было атаковано более 150 польских населённых пунктов. В течение 1943 года на территории Волыни было создано до 100 польских баз самообороны, большая часть из которых была уничтожена отрядами УПА. Уцелели лишь крупные, имевшие хорошую материальную поддержку со стороны Армии Крайовой и пользовавшиеся помощью советских партизан. В Польше ОУН и УПА давно признаны преступными организациями, о чем свидетельствует множество решений судов, которые никем не отменялись. В современной Украине ряд депутатов ВО «Свобода» внедряют программу бандеризации, провозглашают нацистские лозунги, призывают чтить память тех, кто сотрудничал с немецкими нацистами и боролся с Красной Армией. Доходит до объявления новой Колиивщины. Поэтому признание деятельности ОУН-УПА преступной имеет большое международное значение. И мы надеемся, что вслед на польским Сеймом аналогичное решение примет и Верховна Рада Украины.
Н. Показати IP 18 Березня 2015 18:20
Якому ще ворогу України стукнуло в голову, що ОУН УПа "преступние организации"? Не знаючи причин і перебігу подій на 11 липня 1943 року, не можна судити про "волинську трагедію" апріорі. Ні Польща, ні Україна не може визнати націоналістичні організації (читай патріотичні народні) , що діяли на Волині в 1943 році, не мають правових і моральних підстав визнати їх зхлочинними і забороненими на цій основі. В кого є розум, знання проблеми і елементарна людська совість. А "бандеризацію" треба розуміти як українізацію, за що й загинула рік тому Небесна Сотня та гинуть тисячі сьогодні на Сході України. Врешті, Україна має право і обов'язок захищати українську Україну, яку понижували на всіх рівнях всі роки незалежності.
Надія Показати IP 18 Березня 2015 18:36
Кому муляє ОУН УПА, прочитайте кредо повстанця в поезії "Навіки твій": Навіки твій Коли хитався п'яний бій, І очі нам вогнем сліпило. І губи шерхли, вкриті пилом, Молився я: – Навіки твій! Коли сичав кривавий змій, Жало встромляючи у горло, Я не ридав, – дивився гордо І знову клявсь: – Навіки твій! Коли ми впали в люті злій На обезсилені коліна, І струменіла кров орлина, Із ран лилось: – Навіки твій! І ти ловила голос мій На чорних згарищах руїни. О, синьозора Україно, Сто тисяч раз я твій, я твій! 1945р. Петро Кізко

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus