USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Бандерштат»: день другий. ФОТОРЕПОРТАЖ

15 Серпня 2011 18:34
Другий день фестивалю альтернативної музики та націоналістичних ідей «Бандерштат» запам’ятається його відвідувачам не тільки сонячною погодою та улюбленою музикою, а й зустріччю з тими людьми, на честь яких проводиться дійство, – 14 серпня на молодіжну тусовку прийшли волинські бандерівці.

Ветерани Волинського братства вояків ОУН-УПА імені Клима Савура тішились можливістю поспілкуватись з молоддю, яка вважає їх героями. Колишні повстанці ділились спогадами, читали вірші, співали бандерівських пісень.

Упівка Софія Зубкевич переконувала: повстанці були ідейні та щирі у своїх намірах. Натомість «чекісти переодягались у бандерівську форму та здійснювали провокації».

«Мене арештували, рвали волосся, катували. Я спухла, все боліло, але я не здавалась, бо вміла тримати тайну. Я знала і знаю одне – бандерівці були чесними хлопцями», – говорила вона.

До слова, в Луцьку з кожним роком все меншає вояків УПА, лишились переважно жінки, яких очільник Братства ОУН-УПА Василь Кушнір ніжно називає «дівчата».

«Ці жінки – святі люди, бо вони пройшли пекло. І вони навіть у 80-річному віці не здаються», – охарактеризував їх депутат Волинської облради, організатор фестивалю Ігор Гузь.

На завершення спілкування з повстанцями Гузь вручив їм світлини, зроблені на минулорічному «Бандерштаті» волинським мільйонером Ігорем Єремєєвим. До слова, сам Єремєєв разом з донькою та помічником теж слухав повстанців. Поміж тим встигав їх фотографувати, як і першого фестивального дня.




Акустичною сценою «Бандерштату» опікувалась керівниця творчої тусовки «Квартира FM» Іванна Мартинів. Тут виступали як гурти, так і сольні виконавці. Крім того, проводились і майстер-класи із гри на музичних інструментах.





Усі охочі могли роздивитись світлини та прочитати короткі витяги з документів, які розповідають про повстанських рух. Навіть зовсім юні відвідувачі фестивалю цікавились історією боротьби ОУН-УПА.


Як розповіла координатор літературної сцени Анна Луцюк, за два дні своєю творчістю встигло поділитись майже 20 молодих літераторів. Заправляв літературними читаннями поет Павло Коробчук, до речі, вихідець з Луцька.




Найбільше уваги та оплесків дісталося Артему Полежаці, який, щоправда, називає себе «не зовсім поетом», проте має надзвичайну харизму.


Для того, аби привернути увагу фестивальників до літературних читань, молодь вигадувала найрізноманітніші способи.

Радикально налаштованим цікаво було послухати лекцію відомої української блогерки-націоналістки Олени Білозерської. Вона розповідала, як правильно поводитись із правоохоронцями та уникнути політичних репресій.





А от член УНА-УНСО Ігор Мазур ділився спогадати про участь у військових конфліктах в Придністров’ї, Абхазії та Чечні.



Поки одні тусувались на акустичній та літературній сценах, інші спостерігали за саунд-чеками музикантів на великій сцені та розгулювали територією.
















Чимало було й таких, які на місці всидіти довго не могли – бавились у м’яч, опановували гончарне мистецтво, грали у настільну гру «За Волю!». Проте любителів сну на природі вистачало.







Ненадовго заглянув на фестиваль і опікун Палацу культури Луцька Юрій Войнаровський.

Ведучі фесту Вікторія Жуковська та рівненський музикант на прізвисько М’яч, як завше, усміхнені, незважаючи ні на що.


Футболка народного депутата Олеся Донія сповіщала "заборонено забороняти". До слова, разом з Донієм тусувався заслужений артист України Євген Нищук, якого всі знають як ведучого концертів Помаранчевої революції.

Як зізнався сам Доній, 13 серпня, у перший день фестивалю, коли він святкував власний день народження, в подарунок отримав гарбуз.

А от невідомі опозиціонери прикрасили контейнер для сміття наклейкою «антитабачниківського змісту».

Дуже багато людей зібралось послухати письменника Василя Шкляра, який підтвердив, що має намір знімати фільм на основі свого роману «Залишенець». Літератор розповів, що є люди, які готові профінансувати кінострічку. Нині ж найважливіше знайти режисера.






Шкляр також розповів, що відразу після відвідин фестивалю він летить у США до людей, які допоможуть зняти омріяний ним фільм.

Послухати Шкляра прийшов заступник начальника упраління культури та туризму Волинської ОДА Василь Ворон, секретар Луцької міськради Григорій Пустовіт, начальник відділу збереження історичної спадщини Луцькради Сергій Годлевський, директор Художнього музею Луцька, мистецтвознавець Зоя Навроцька, волинський актор Сергій Бень, редактор газети "Віче" Василь Простопчук, депутати Луцькради Богдан Шиба, Святослав Боруцький, Роман Романюк та Павло Данильчук. Останній, до слова, є одним із організаторів фестивалю.








Серед охочих почути Шкляра був і депутат Тернопільської облради, "заукраїнець" Степан Барна, нардер Олесь Доній та колишній депутат Верховної Ради, очільник Рівненського обласного осередку партії "За Україну!" Сергій Олексіюк.

Опісля завершення гутірки Шкляра ше понад годину не відпускали - вишикувалась довжелезна черга за афтографами. В ході афтограф-сесіїзі Шкляром балакав депутат Луцькради Сергій Сівак.




Опісля Шкляра з бандерштатівцями спілкувався лідер партії "За Україну!", народний депутат Вячеслав Кириленко, який міркував про сучасну політичну ситуацію в країні.
"Як це не парадоксально звучить, але жителі Східної україни можуть відвернутись від провладних політичних сил на найбличжих парламентських виборах", - прогнозує він.








Щоправда політика зацікавила далеко не всіх - закохані не приховували своїх почуттів, а любителі поспати теж собі не відмовляли.


Проте найбільше молоді зібралась на гутірку лідера гурту "Тартак" Сашка Положинського, котрий вів мову про сучасну українську музику.




Кульмінацією другого фестивального дня став флеш-моб, в ході якого учасники фесту вибудували зі своїх тіл слово "Бандера". Для того, аби сфотографувати це ефектне видовище спеціально залучили парапланеристів.




Під вечір у бандерівське містечко навідалася головний лікар Центру хірургії ока професора Загурського Тетяна Єремєєва з донечкою. Дружина відомого бізнесмена Ігоря Єремєєва ділилась з Гузем враженнями про захід.

Пересвідчитись чи все спокійно у націоналістів прийшов і начальник луцького міськвідділу міліції Роман Крохмаль. Запевнив, що все під контролем і потішився, що люди поводять себе чемно.

Хоча не обійшлось і без конфліктів. Хлопці з правої організації "Патріот України", які слідкували за правопорядком на території фестивалю, чогось не поділили з бійцями спецпідрозділу "Беркут", тому поглядали один на одного скоса. Проте після втручання організаторів мирно розійшлись.





Радісним був арт-директор фестивалю, лідер гурту "Фіолет" Сергій Мартинюк. Ще перед концертом разом з Положинським вони уважно видивлялися щось на афіші фесту.


Закривали цьогорічний "Бандерштат" 12 гуртів: Спалені Вітрила (Рівне), 30паралель (Моршин), Хуч (Львів), Ворст (Рівне), SWEETLO (Київ), Безодня (Хмельницький), Брем Стокер (Рівне), Мартові (Вінниця), ФІОЛЕТ (Луцьк), Гапочка (Київ), Мерва (Рівне). Хедлайнером фесту став гурт Тартак (Луцьк-Київ).

























Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
Хул Показати IP 15 Серпня 2011 19:09
Беркуту пощастило, що організатори вступились
Кроха до Хул Показати IP 16 Серпня 2011 21:05
Це правда)))
Любомльчанин Показати IP 15 Серпня 2011 19:11
Слава Україні !!! Супер !!! комуністи і регіонали вчіться в наших !!!
Петро Показати IP 15 Серпня 2011 19:37
Якби комуністи не зліпили сякий - такий "парк культури і отдиха" -не було б де й попіаритись "теперішнім".А скоро рухне і те ,що залишилось.сумно ...........
Ангеліна Показати IP 15 Серпня 2011 19:56
Ви додайте інформацію про те що ці фашисти робили в ночі і як весь район, включаючи хворих та старих людей до третьої години ночі не міг заснути від гучної рок-музики та викриків натовпу, а скільки п"яних бандерівців гуділо по сусідніх дворах... Це просто знущання над мешканцями Луцка, прошу зауважити не всі тут фанати Бандери або рок-музики!
Vigilante до Ангеліна Показати IP 16 Серпня 2011 01:01
Ага, точно! А ведмеді в луцькому зоопарку як натерпілися від цього шабашу, вам і не передати! Навіть Клімчук це помітив. Це явне порушення їх прав, тому потрібно подати в суд на організаторів фестивалю за жорстоке поводження з тваринами.
хххххххххххх до Vigilante Показати IP 16 Серпня 2011 08:02
За жорстоке поводження з тваринами потрібно подати до суду,але на владу,яка не виділяє коштів ,а не на організаторів фестивалю.Тож так--пан Климчук спеціально обрав дату свого фестивалю щоб співпала з Бандерштатом,інших днів немає!Слава Україні!!!
Вікторія до Ангеліна Показати IP 16 Серпня 2011 02:43
я тебе благаю - там за 20 метрів від сцени звук був поганий. Які жителі не могли спати? Фашисти... Ті фашисти гопниками звуться і чи не щодня тусять у вас в дворах.
кАБАН до Вікторія Показати IP 16 Серпня 2011 10:47
+100
zZZZZ до кАБАН Показати IP 16 Серпня 2011 15:22
Точно..+1
Снуп до Вікторія Показати IP 16 Серпня 2011 21:22
+1. В 8+ проходив повз фонтани над східцями там і фесту чути не було. Який нафіг крик і гвалт. Шо ви пишете вати комуністичні.
Exaboto Показати IP 15 Серпня 2011 20:39
хаха Мяч на костиляч. Оце ти гониш чуваче :)))
Інна Загладько Показати IP 16 Серпня 2011 00:56
Другий день був чудовий. Вразив Фіолет. Почула їх вперше вживу. Скоро комусь прийдеться потіснитися місцем на великій сцені)))) Але Тартак поза конкурсом)
Присутній Показати IP 16 Серпня 2011 08:22
Профашистська організація. Якщо вчасно не зупинити, то вони незабаром на плацу будуть гриміти кованими чобітьми і кричати "Зіг хайль!". На фото багато виродків, ущербних людей. Росія не зупинила лімоновців і сьогодні має коричневу чуму, яка розростається, як невиліковний лишай. І прагнуть до "великої сцени".
присутній, Росія чекає тебе,чого тут сидиш? Показати IP 16 Серпня 2011 10:22
другий день був просто суперовий!!! ми були всією сім"єю!!! дякуємо організаторам! побільше таких дійств! он як обмежені бісяться аж піна летить! ух)))
Спасибо жителям Донбасса за президента пи...аса Показати IP 16 Серпня 2011 10:24
Нормальний фестиваль для нормальних людей.Досить слухати п"яну лихоманку Табачника,Симоненка,Азарова,Герман,Януковича,Чечетова,Голуба і так далі!Такими фестивалями ми даємо відповідь ХТО МИ Є І ЗА ЩО БОРЕМОСЬ!МИ УКРАЇНЦІ!!!Наші діди-прадіди воювали за Україну,а наше завдання не віддати її пропутінським окупантам. Присутній, ти знаєш,що таке фашизм,а що таке націоналізм?А ти взагалі щось знаєш?Почув пр Лимонов і вже кидаєшся фразами!Лимонов російський шивініст,який,м"яко кажучи,не сильно любить Україну.Живеш в яйцевій скаролупі і не бачиш далі власного носа! Ангеліно, думаю,бабусі не сильно проти таких фестивалів,які звеличують українське (слово,пісню музику і т д)Хіба шо ці бабусі є фанатами багатотомників ленінської пурги)))Обділені ви люди.Хотів би поспілкуватися з Вами віч на віч.А фест супер!!!Положинському РЕСПЕКТ!!!Всі і вся на вищому рівнгі!Дякую Гузю і всім організаторам!
Гість до Спасибо жителям Донбасса за президента пи...аса Показати IP 16 Серпня 2011 11:06
Поясни, будь-ласка, з точки зору українського націоналізму, що означає цей чудовий кулончик на грудях в молодого бандерівця http://www.volynnews.com/files/news/2011/08-15/25978-6u.JPG
Надія. до Гість Показати IP 16 Серпня 2011 11:44
"Поясни, будь-ласка, з точки зору українського націоналізму, що означає цей чудовий кулончик на грудях в молодого бандерівця" Шановний, Ви маєте інтернет, загляньте у вікіпедію хоча б. Свастика "закручена" за годинниковою стрілкою.
ВеСелик до Гість Показати IP 16 Серпня 2011 13:12
О да, як жахливо, що цей парубок носить язичницький символ сонця, що був святим для наших предків 1000 років тому.
Нормальний чувак до Спасибо жителям Донбасса за президента пи...аса Показати IP 16 Серпня 2011 21:25
Повністю згідний!!! Геть москалів з України! Геть їхніх сраколизів - Табачніка, Азарова і їм подібних.
Дмитро Показати IP 16 Серпня 2011 10:28
як не дивно,пляшок геть не було,було дуже чисто,моя дитина бігала там і все було добре! ото хто пише про п"яну бидлоту і пляшки той гуляв в той день в парку Лесі Українки а не на фесті. Хайдуть і пишуть гидоту а там не були, ПРтія проплптила то відроБЛЯють
гість, ти це серйозно??? Показати IP 16 Серпня 2011 11:21
Це Сварга - головний графічний символом-є оберегом арійських (індоєвропейських) народів,зображався ще на Трипільській кераміці, знак сонця,життя!!! ШО НЕ ЯСНО!!! книги читай, а не совєцькі агітки воєнних років!!!
Серйозно до гість, ти це серйозно??? Показати IP 17 Серпня 2011 12:26
Якби я набив на одному плечі п'ятикінечну зірку - христинський символ здоров'я і язичницький оберіг, а на другому серп (стародавній символ праці) і молот (символ чоловічої сили), і пройшовся з голим торсом на цьому фестивалі, то 100 % мене б назвали москалем і комунякою, а не християнином і класним геральдистом. Покажи це фото будь-якому іноземцю (та й більшості українців) - вони скажуть, що він носить символ фашизму. Коли ти щось виставляєш на показ, потрібно думати, як це сприймуть оточуючі. Можна було б як символ чоловічої сили повісити на шию і ... з двома яйцями
Українець Показати IP 16 Серпня 2011 12:23
"герої ветерани" виші, поначіпляли без розбору медалькі,не огидно радянські носити, все це насичено брехнею, і мольді голову забивають "героями"
Вольдемар Показати IP 16 Серпня 2011 18:15
був я тут на другий день. Чесно кажучи пляшок битих не бачив. Але і виховання молоді в дусі патріотизму також. Так збір любителей третьосортної рокмузики.Не побачив і заявленого аншлагу. А збір грошей на пам"ятник бандері визвав іронічну усмішку.
100nik Показати IP 22 Серпня 2011 15:08
в этой сайте хорошо описано что там произошло одним из тех кто там был, http://rightnews.org.ua/archives/33/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus