USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Голодомор очима луцьких студентів. ТОЧКА ЗОРУ

23 Листопада 2013 21:31
Волинські Новини дізналися, що відомо молодим українцям про події 1932-1933 років і яке їхнє ставлення до відзначення пам’ятного дня.

ВІТАЛІЙ, 21 рік, Інститут економіки та менеджменту:
Голодомор 1932-33 років на території України був зумовлений репресивними діями з боку радянської влади проти українського народу шляхом видачі усім відомого «Закону про п’ять колосків» і великих обсягів заготівель сільськогосподарської продукції. З колгоспів забиралися усі запаси, навіть не залишалися для наступних посівів. До цих дій уряд СРСР вдався для того, щоб придушити наростаючі повстання українських селян, які не бажали вступати в колгоспи. Усе зібране зерно спрямовувалося на експорт та оплату імпорту з країн західної Європи, тому що лише зерном у цей період часу можна було розраховуватися за експотрно-імпортні операції, оскільки було накладено ембарго країнами заходу на розрахунки золотом, нафтопродуктами, лісом та іншими ресурсами. Звичайно, тема Голодомору є актуальною сьогодні, її вправно використовують наші політики... Кожен українець повинен знати свої історію, хоч вона і не дуже радісна. І всі надіються, що у майбутньому цього не трапиться знову...

АНДРІЙ, 20 років, історичний факультет:
Українці повинні усвідомлювати, що це був дійсно геноцид, сплановане винищення. Вшановувати пам'ять жертв голоду – це обов’язок кожного. Ні в якому разі не можна замовчувати такі сторінки історії, адже це - те, що ми повинні знати. Як кажуть, проінформований – значить, озброєний. Зараз, коли ведуться політичні війни іншого рівня, нам залишається лише вправно володіти інформацією, бо це єдиний наш захист.

ЮРІЙ, 23 роки, Інститут економіки та менеджменту:
Голодомор - це геноцид українського населення. Є ряд причин, чому він виник: економічні та політичні передусім. Радянська влада проводила політику так званої промисловізації, для цього їй потрібна була валюта закордонна, щоб закупляти обладнання. Західним країнам непотрібні були радянські рублі. У ті часи нафтогазова промисловість не була такою розвинутою, тому головним предметом експорту став хліб, передусім український. Після кризи 1929 року ціни дуже впали і попит зокрема. Але, якщо врахувати гарячі голови партійної верхівки та планове розбудовування економіки, це їх не хвилювало, тому вони обрали інтенсивний шлях методом більших продаж за меншими цінами. Деякі села оточували каральні загони, нікого не впускали і не випускали. Звичайно, проблема є дуже актуальною сьогодні, адже це вже навіть не «типовий», а просто звірячий приклад свавілля та нелюдяності комуністичної влади. Українське селянство - багате і працьовите , було найбільшим внутрішнім ворогом червоних комісарів. За часи правління комуністичної влади українці зазнали таких утисків, жертв та репресій, скільки не зазнали від всіх ворогів разом взятих за всю історію самобутнього існування українського народу. Тому це не тільки актуальна проблема сьогодення, а ще й майбутнього, оскільки чітко вказує на ті перспективи, які нас можуть чекати, якщо ми оберемо не ту сторону…

ОЛЕКСАНДР, 21 рік, факультет політології:
Голодомор - це свідомий план КПРС для винищення українського сільського населення, його ініціатором був Сталін, а відповідальними у дії - Постишев та Каганович. Для багатьох питання Голодомору є глибоко дискусійним: одні дотримуються ідеї, що не був таким страшним голод, яким описують, а інше твердять, що це було проста розправа зі звичайними селянами, яка мала страшні масштаби. Це є наша історія, і ми не повинні забувати про неї, який би вона досвід не несла.

СВІТЛАНА, 21 рік, факультет політології:
Можливо, для когось тема голоду не є актуальною. Комусь значно цікавішою є якась посада, комусь – імітація бурхливої діяльності, а комусь – той, уже класичний, за Шевченком «шмат гнилої ковбаси». Але для всіх «думаючих» українців ця тема буде актуальною доти, доки увесь світ не визнає Голодомор 1932-1933 років геноцидом, не засудить його ідеологів та виконавців, а українське суспільство не усвідомить причин, а головне, наслідків цього жахливого злочину проти людства, який багато в чому обумовлює й наші сучасні проблеми постгеноцидної нації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 24 Листопада 2013 01:44
"ЮРІЙ, 23 роки, Інститут економіки та менеджменту:" - щось мені віщують слова цієї людини після підписання Угоди з ЄС. Молодець! І минуле і майбутнє в одному флаконі, як зараз прийнято. Ви сумніваєтеся що що це буде не так? Є інші варіанти? Ми ж звикли по декілька разів повторювати історію, нажаль.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus