USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

Міндоходівцям дозволили використовувати детектор брехні у 3 випадках

29 Жовтня 2013 12:03
Міндоходів отримало законні підстави використовувати в роботі комп'ютерні поліграфи. Про це пише «Комерсант-Україна».

Як йдеться в повідомленні, технічний пристрій може бути використаний лише в трьох випадках.

Перший з них - оперативно-розшукова діяльність в системі міністерства та його територіальних органах для звуження кола підозрюваних, виявлення причетності опитуваних осіб до планування, підготовки та скоєння правопорушення, оцінки правдивості показань. Дві інші сфери використання поліграфів стосуються внутрішньовідомчої діяльності.
«На тремтіння пальців будуть перевіряти кандидатів на посади в структурі міністерства - не мають вони алкогольної або наркотичної залежності, схильності до суїциду, кримінального минулого або зв'язків з криміналітетом, і взагалі - які їхні мотиви вступу на посаду. Перевіряти чесність працівників можна буде також при проведенні службових розслідувань і перевірок», - пише видання.
Участь у дослідженні має бути добровільною. Респондент на будь-якому етапі інтерв'ювання може відмовитися від участі без пояснення причин. Така відмова не повинна призвести до порушення прав людини.

Директор Українського бюро психофізіологічних досліджень та безпеки Ігор Усіков упевнений, що в Міндоходів при пошуку доказової бази повинні робити акцент на документації та аналітичній роботі, а не на поліграфі. «Хоча за допомогою детектора можна звузити коло підозрюваних, підтвердивши невинність більшості, більша частина економічних злочинів доводиться документально і простіше, ніж кримінальні», - резюмує він.

Перевірки на поліграфі проводяться більш ніж у 75 країнах у тому числі на пострадянському просторі - у Росії, Білорусі і Молдові.
Однак, наприклад, в Австралії, Австрії та Німеччині такі дослідження заборонені. Колишній мер Києва Леонід Черновецький намагався застосувати поліграф для своїх підлеглих в Київській міській держадміністрації, спираючись на відповідний досвід у «Правекс-банку».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Амєлія Показати IP 29 Жовтня 2013 15:46
Такий прилад дуже корисний для прийому на роботу в органи Міндоходів.
222 до Амєлія Показати IP 29 Жовтня 2013 15:52
Підтримую! Спочатку хай всі працівники його пройдуть))))
Совість до 222 Показати IP 30 Жовтня 2013 14:31
Шукаючи смітинку в оці ближнього – зверни увагу на колоду у своєму.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus