USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Міжнаціональну ворожнечу посилює інтернет?

14 Квітня 2010 18:08
У Європі пропагують негативне ставлення до ісламізму, в Білорусії занадто і не завжди аргументовано критикують США та країни Заходу, а в Україні та Польщі ЗМІ загострюють міжнаціональні стосунки.

Таку інформацію оприлюднили сьогодні у Луцьку група студентів з України, Польщі, Німеччини та Білорусії, які протягом тижня досліджували пропаганду в медіа в рамках проекту «Образ Правди».

Під час роботи над матеріалами молодь розділилася на три групи. Одна частина досліджувала нацистську пропаганду в Німеччині минулого століття, інша – комуністичну агітацію у СРСР, а третя вивчала сучасний вплив медіа на свідомість.

Дослідники виявили, що нині основними джерелами негативної та неконтрольованої пропаганди служать інтернет-ЗМІ. Наприклад, під однаковими ніками користувачі новин сайтів УНІАН, ЗІК, Захід-нет, Лента.ру та інтернет-форумів систематично залишали провокативні коментарі, які мали відверто українофобський або русофобський характер.

Студенти Білорусії зазначають, що глобальна мережа, навпаки, служить єдиним джерелом збалансованої інформації в їх країні. Тому молоді білоруси менше піддаються пропаганді.

Проте, білоруська студентка Катерина зізнається, що нині в країні готується закон, згідно з яким держава контролюватиме всесвітню мережу, а до інтернет-кафе пускатимуть лише з паспортами.

Білоруска каже, що основним пропагандистським посланням до «сябрів» є негативний образ США та Європи, при цьому у самій Білорусії, якщо вірити пропаганді, ні кризи, ні економічних проблем немає.

Німець Анрі Пітерман зазначає, що в Швейцарії існує негативне ставлення до осіб арабської зовнішності, яких безпідставно ототожнюють з терористами. Американців вважають розумово обмеженими, а китайців - невправними у технічній роботі.

Студенти кажуть, що стереотипу про те, що в Росії ходять ведмеді, а в Україні повсюдно стоять «шевченківські» мазанки сьогодні уже не існує. Окрім того традиційно Східну Європу західні європейці вважають менш розвиненою.

Найбільше, за повідомленням студентів, пропаганді піддаються молоді та неосвічені люди.

Приклади пропаганди та напрацювання студентів можна буде побачити завтра на виставці в Палаці культури Луцька о 15:00.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus