USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

Вчені визначили астероїди, які здатні знищити людство

5 Квітня 2011 15:46
Вчені NASA виявили понад півтори сотні астероїдів, кожне з яких несе потенційну загрозу людській цивілізації.

Фахівці Лабораторії реактивного руху NASA (JPL) склали карту небесних тіл, які несуть потенційну загрозу Землі. Тіла класифіковані залежно від їх розміру: від 30 до 100 метрів в діаметрі, від 100 до 300 метрів, від 300 метрів до одного кілометра і понад один кілометр, передає «ТСН».

Кожне з них може зробити зіткнення з нашою планетою протягом найближчого століття. Далі учені вирішили не заглядати через занадто великі похибки в розрахунках.

Астрономи склали прогноз можливих наслідків зіткнення. Так, найменші астероїди можуть стерти з лиця Землі місто або навіть невелику країну. Тим не менше, більшість астероїдів здатні заподіяти лише локальні неприємності. Однак 158 найбільших небесних тіл (1% від виявлених) представляють реальну загрозу цивілізації.

У NASA підрахували, що на повну інвентаризацію та розробку методів протидії необхідно щорічно протягом 10 років виділяти від 250 до 300 мільйонів доларів.

Девід Моррісон і Кларк Чапман - фахівці з навколоземних об'єктів з США - образно порівняли нашу планету з мішенню, яка "літає в космічному тирі".

На початку 1994 року вчені опублікували результати дослідження, де спробували визначити ступінь ризику для людства, який виходить з космосу. У своїх розрахунках вчені переважно спиралися на дані про Місяць, який, як і Земля, перебуває під обстрілом і на якій сліди космічних бомбардувань зберігаються мільярди років.

Чапман і Моррісон вважають, що в результаті падіння астероїдів раз в 500 тисяч років на 3емлі відбувається глобальна катастрофа. А брили розміром у 10 кілометрів і більше, які за статистикою падають кожні 100 мільйонів років, практично не залишають шансів на виживання ні людині, ні тваринному світові. На думку вчених, якщо таке зіткнення станеться в наш час, загине п'ять мільярдів людей.

Фахівці вважають, що найбільшу загрозу несуть небесні тіла середньої величини. Жертвами падінь таких тіл за 500 тисяч років стали, за підрахунками експертів, півтора мільярда людей.

Численні кратери на всіх континентах свідчать про те, що 3емля протягом всієї своєї геологічної історії постійно піддавалася бомбардуванням з космосу. Нині знайдено близько 150 таких гігантських воронок. І вчені говорять, що це сліди далеко не всіх зіткнень, які пережила наша планета.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus