USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Вночі була найсильніша за 5 років магнітна буря

6 Серпня 2011 13:06
Найсильніша за останні п'ять років магнітна буря почалася на Землі в ніч на субботу 6 серпня.
Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на фахівців лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту імені Лебедєва (ФІАН), - пише Gazeta.ua.
Буря почалася 5 серпня близько 21-ї години за київським часом, коли амплітуда коливання магнітного поля за кілька десятків хвилин зросла втричі.
За словами вчених, останній раз буря подібної сили сталася в ніч на 15 грудня 2006 року після серії спалахів вищого класу потужності останньої серії минулого сонячного циклу. За даними на полудень суботи, обурення повільно спадає, але буря триває досі.
У лабораторії уточнили, що буря мала планетарний характер і була зафіксована усіма магнітними обсерваторіями.
Вчені зазначили, що подія була несподіваною і не прогнозувалася ні одним з центрів космічної погоди: зараз рівень сонячної активності слабкий, на тлі чого така магнітна буря – рідкість.
Як пише DELFI, потік заряджених сонячних частинок, що досяг Землі, призвів до того, що північне сяйво в п'ятницю ввечері спостерігалося не тільки на півночі Скандинавії, де це звичайне явище, але і помітно південніше – в Данії, Німеччині та Латвії. Крім того, повідомляється про деякі порушення в радіозв'язку.
За даними ЗМІ, потужнішою за цю магнітну бурю була тільки одна, що відбулися 11 вересня 2005 року, коли 50-годинні зміни магнітного поля призвели до відключення зв'язку в багатьох районах Північної Америки та різкого зниження точності супутникової навігації.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus