USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чверть предметів на вибір. Як волинські виші виконуватимуть закон

15 Липня 2016 19:26
Відповідно до чинного Закону України «Про вищу освіту», 25% предметів від навчального плану студенти обиратимуть самостійно. Але як саме це відбуватиметься, залежить лише від адміністрації навчального закладу.

Про це розповіла перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун під час зустрічі в рамках медіа-тренінгу ООН Цілі сталого розвитку для України, який відбувся у червні в Києві.

Так, згідно з чинним законодавством, українські вищі навчальні заклади мають змінити підходи до навчальних планів. Адже чверть предметів студенти мають обирати самі. У Міністерстві освіти обіцяють, що це полегшить молоді працевлаштування і відкриє доступ до освіти у Європі. І анонсують подальші зміни: перегляд стандартів до кожної спеціальності.
Та навчальні заклади, каже Інна Совсун, не всі в захваті від такої перспективи. Адже це може призвести до того, що аудиторії одного викладача будуть переповненими, а іншого (і від цього не застраховані навіть найповажніші професори і доктори наук) – напівпорожні.

«Я велику надію покладаю на норму, згідно з якою студенти мають можливість обирати 25% предметів від навчального плану. Звичайно є спротив в університетах, вони не хочуть цього, бо в них « є викладачі, а до них не хочуть записуватися, а вони поважні доктори». Але поволі починаються зміни, бо самі студенти вимагають те, що їм передбачено законом», - пояснила посадовець.
Однак, закон прописує лише загальну частину: університети мають забезпечити, щоб студенти 25% предметів вибирали самі. Але ось які саме це будуть предмети – з числа загальних наук чи вузькопрофесійних, чи тих і тих «потрохи» - залежить від самих вишів.

Отож, журналісти Інформаційного агентства Волинські Новини поцікавилися у волинських університетах, як саме буде забезпечена норма законодавства.

Ректор Луцького національного технічного університету Петро Савчук пояснив: предмети, які будуть «на вибір», визначають разом із студентським складом. Крім того, тут вирішили дослухатися до думки роботодавців щодо того, які кваліфікаційні вимоги потрібні в подальшому для їх майбутніх працівників.
«Через студентську раду і навчальну частину ми зобов’язали це зробити. Студентам дали альтернативу, а визначатимуться вони самі. Щоб вони довго не думали як назвати дисципліни, ми їм пропозиції підготували. Але у нас буде більше, ніж 25% предметів на вибір, близько 30%. Крім того ми попрацювали з роботодавцями, вони нам запропонували теж деякі дисципліни з тієї чи іншої спеціальності. Під час прослуховування цих курсів студенти отримають ті компетенції, які необхідні роботодавцям. Наші навчальні плани будуть максимально адаптовані для студентів та до вимог ринку праці», - додав він.

Про те, як це питання вирішуватимуться в Східноєвропейському національному університеті розповіла проректор з науково-педагогічної і навчальної роботи та рекрутації вишу Світлана Гаврилюк. З її слів, університет вже готовий до впровадження цієї системи.

«Уже підготовлені усі навчальні плани, які вчена рада затвердила у травні та червні. Викладачі пішли у відпустку, знаючи, що вони в цьому навчальному році можуть викладати не більше 5-ти дисциплін. Натомість ми дисципліни уніфікували та об’єднали. І 25% предметів відвели на вибір студентів. Уже розроблений механізм, в травні була в Міністерстві освіти і науки нарада з цього питання. Вибирати дисципліни студенти будуть з 2 курсу, а на першому курсі їх готуватимуть до того, як користуватися цим механізмом, щоб вони обрали ті дисципліни, які їм найпотрібніші. Отож університет готовий і хоч це родзинка нового навчального року, але ми вже три роки самостійно працюємо в цьому напрямку», - розповіла вона.
До слова, Світлана Гаврилюк зауважила: дисципліни «на вибір» будуть авторськими і тематика їх буде найближчою до кваліфікацій, які здобуватимуть студенти.

Урешті, детальніше про те, як саме студенти обиратимуть предмети, формуватимуть свій навчальний день, волинські виші обіцяють розповісти напередодні початку навчального року. А наразі у вишах триває вступна кампанія.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus