USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Для бездомних Волині створюють нові умови: просто на вулиці

3 Листопада 2013 07:59
Щосуботи на майдані біля автостанції Ковеля можна спостерігати незвичайну картину: понад два десятки людей приходять до стола з казаном і отримують тарілку гарячого борщу.

Роздає його благодійний фонд «Допоможи ближньому». Вже три роки діє він у Ковелі. Й три роки члени фонду збирають гроші, щоб годувати безхатьків, інформує видання «Відомості.UA».

«Спочатку до нас ставилися насторожено. Напевно, думали, що то за одні, які гроші для бомжів збирають. Тепер нас у місті вже знають. Ми кожної суботи на цьому майдані роздаємо безплатні обіди, одяг, взуття. У той же час паралельно збираємо гроші. Ковельчани жертвують хто гривню, хто п’ять, а хто і 50. За годину-другу завжди назбируємо понад 100 гривень. Люди приносять також непотрібний їм одяг, взуття. Ми все роздаємо прямо тут, на місці. Бо окремого приміщення для зберігання речей не маємо. Хочемо просити міську раду виділити нам якусь кімнатку. А то взимку дуже незручно роздавати просто неба людям їжу. А приходить до нас, буває, і до тридцяти чоловік», - розповіла президент фонду Руслана Яблонська.

Чоловік, на вигляд років 45, назвався Олегом. Сказав, що до Ковеля приїхав кілька років тому з Білорусі після трагічної смерті сім’ї. І хоча там у нього залишився будинок у селі, повертатися не збирається: в Україні знайшов нову подругу, з якою й долають труднощі життя.

«Зараз ще живемо на дачі у знайомого. Але через декілька днів треба буде виїхати. Куди - не знаємо. Поки, напевно, на вулиці ночуватимемо», - каже чоловік.

Олег переконує, що по можливості працює. Як розповіла Руслана Яблонська, він допомагає майстрам дахи крити. Там і гроші якісь заробляє.

«Ми направляємо тих, хто хоче змінити своє життя, у реабілітаційний центр «Любов» у Львові. Тільки от Олег туди їхати не хоче, тому що жінки та чоловіки там мають жити окремо. А він не бажає розлучатися зі своєю подругою Наташею», - каже жінка.

Руслана Яблонська каже, що у такому центрі люди можуть жити роками. Адже це, по суті, звичайна сільська господа. Колишні бомжі мають дах над головою, обробляють город, тримають худобу. Було би бажання щось змінити у своєму житті й працювати, а у фонді «Допоможи ближньому» готові протягнути руку.

Людину можна вимити, вичистити, нагодувати. Але коли вона не має правильних цінностей, знову зривається. Тому головне завдання, кажуть у фонді, - дати таким людям надію на інше життя, допомогти знайти точку опори у ньому. На їхнє глибоке переконання, - це віра у Господа.

До слова, у безхатченків Луцька з’явилася перспектива отримати дах над головою. Виконком міської ради надав в оренду благодійному фонду «Переображення» приміщення, що пустує, для облаштування притулку для людей, котрі не мають постійного місця проживання.
Орендна плата буде символічною - 1 гривня у рік. У фонді зобов’язуються зробити там ремонт своїм коштом. А у питаннях надання медичної і соціальної допомоги тут співпрацюватимуть із департаментом соціальної політики міськради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus