USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Іноземці визнають все менше дипломів, отриманих в Україні

18 Листопада 2013 07:00
Представники іноземних країн висловили занепокоєння погіршенням якості навчання своїх громадян в українських вищих навчальних закладах. Про це стало відомо під час круглого столу, присвяченого проблемам нормативно-правового забезпечення розвитку міжнародного співробітництва в сфері вищої освіти в Україні, що відбувся в Комітеті Верховної Ради, - повідомляє «Освіта».
У заході взяли участь представники Міносвіти, Державної міграційної служби, дипломатичних представництв, вишів.

Позитивна динаміка зростання кількості іноземних студентів в Україні не супроводжується покращенням умов для їх навчання та зростанням якості вищої освіти, зауважили іноземні дипломати.

Зокрема, звернули увагу на той факт, що іноземні студенти не проходять конкурсного відбору - лише співбесіду, а заліки, іспити і навіть дипломи нерідко стають предметом купівлі-продажу. Через низьку якість підготовки нерідко випускники з українськими дипломами вдома не можуть знайти роботу.

Як зауважив посол однієї з арабських країн, список українських вишів, дипломи яких визнаються у цій країні, було скорочено з майже двохсот до двадцяти восьми.

Учасники круглого столу також акцентували увагу на існуванні жорсткого візового режиму для іноземних студентів у нашій країні, що може призвести до втрати контингенту іноземних громадян, які здобувають тут освіту, створення негативного іміджу України у світі та спричинити фінансові проблеми у вищих навчальних закладах. За твердженням індійської учасниці, через складну візову процедуру, тривалість її оформлення та обтяжливі фінансові витрати цього року до України не доїхало близько трьохсот кандидатів на навчання з Індії.

У звіті Європейської Комісії (The European Higher Education Area in 2012: Bologna Process Implementation Report) Україна виявилася аутсайдером, посівши 47-е місце з 47-и і отримавши підсумкову оцінку 2,2 бали з 5-и можливих за впровадження Болонського процесу у вищій освіті. Також до цього часу не запроваджено Національної рамки кваліфікацій, яка би відповідала вимогам Європейського простору вищої освіти, як і не створено системи забезпечення якості вищої освіти.

На думку голови профільного комітету Лілії Гриневич, необхідно прийняти новий закон про вищу освіту, який закладе законодавчу базу для посилення конкурентоспроможності України в світовому освітньому просторі і забезпечить зростання якості освіти.

«Найбільш повно відповідає цій меті законопроект №1187-2, підготовлений на доручення прем’єр-міністра М. Азарова робочою групою під головуванням академіка М. Згуровського. Сподіваюся, депутати всіх фракцій підтримають його у сесійній залі», - наголосила Лілія Гриневич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Папа я буду доктором? Показати IP 18 Листопада 2013 15:19
Бички з свиньми за бугром не котуються! Ех, пролетіли! Як фанера над спущеним Теремном!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus