USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Хто «розпалює» ненависть між поляками та українцями

4 Липня 2016 22:32
Напередодні річниці Волинської трагедії в Польщі вкотре піднімають питання про необхідність каяття зі сторони українців за злочини УПА. Українські історики вважають: як у 1943 році, так і зараз не обходиться без кремлівських ляльководів, - повідомляє 24 канал.

"Польща проти Бандери. Покайтесь за Волинь!", - саме ці слова завзято скандували польські молодики українцям Перемишля, які йшли вшановувати на цвинтар січових стрільців, котрі жодного стосунку ні до УПА, ні до Бандери не мають. Та й він під час трагічних подій на Волині уже другій рік сидів в німецькому концтаборі.

Це визнає і польський дослідник Лукаш Адамський — заступник директора Центру польсько-російського діалогу. Там шукають порозуміння з Росією. А от щодо Волині — історик однозначний. Це, мовляв, не землі українців. А відтак в 1943 році вони там боролись не з окупантами, а знищували мирних поляків.

"Я особисто вважаю, що то був геноцид. Це була ідеологія ОУН. Були двоє польських дослідників Семашкових, котрі рахували усі жертви. Їх кількість — 130 тисяч", — переконаний історик.

Єва і Станіслав Семашки, яких згадав історик, примудрились фото убитих циганських дітей їхньою божевільною матір'ю у 1926 році видавати за вбитих упівцями поляків. Лише після численних зауважень помилку визнали. Та на кількості жертв наполягають. Мовляв, 11 липня 1943 року упівці напали на 100 польських сіл. Де ж взялось стільки упівців, і, власне, де докази — запитують українські історики.

"Жодних документів знищення кількох десятків чи сотень населених пунктів одномоментно не було. І це дивно, бо такої масштабної операції не могли не помітити польське підпілля чи радянські партизани. І, що найдивніше, німці, які на той момент були владою", — зазначає директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

"Проте вбивство поляків було, - каже В'ятрович. - Але воно ніяк не підпадає під визначення геноцид".

"Геноцид може здійснювати держава, яка має апарат насильства. В цьому польсько-українському протистоянні українці були як серед тих хто вбивав, так і серед тих, кого вбивали поляки. Ми маємо безліч документів польського підпілля про вбивства українського, зокрема цивільно, населення. Натомість концепція геноциду передбачає односторонню відповідальність", — розповів дослідник.
Волинська трагедія - продовження українсько-польської війни. Розпочалась після проголошення ЗУНР ще 1918 році. Бажання українців мати власну державу не сподобалась полякам. Європа ж виступила на їхньому боці. А згодом і більшовики визнали за Польщею цю територію. Все завдяки спільним військовим діям українців і поляків. І саме на цвинтарі, куди йшли українці з ходою, спочивають ті, хто допоміг полякам здобути незалежність. Втратою своєї. І саме біля нього, за іронією долі, польські націоналісти вимагали від українців покаяння за 1943 рік. Як і тоді, так і зараз, Кремль лише потирає руки. І чекає поки українці, і поляки розсваряться, кажуть наші історики.

А поляки збирають черговий форум і готують нову резолюцію про геноцид.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 5 Липня 2016 06:36
Та ніхто не розпалює.Просто досить всім **пу лизати
123 Показати IP 5 Липня 2016 08:12
Потрібно, щоб і наші підняли голос - диму без вогню не буває. Поцікавтеся у літніх людей, як ляхи ставились до наших-розмовляй лише польською, знімай шапку - вклонися ляху, вчитись - зась. Ось так-от.
волинянин до 123 Показати IP 5 Липня 2016 12:05
коментар було видалено
Перехожий Показати IP 5 Липня 2016 09:31
Хто розпалює, хто розпалює... Самі українці і розпалюють, своїм бандеропоклонництвом.
Лучанин Показати IP 5 Липня 2016 11:11
Бабця моя коли була жива казала- синку- страшнішого ворога ніж поляк в українця немає... А бабця була на той час грамотна, закінчила гімназію у Влодаві. Не дарма мабуть казала.
доцент ВДУ Показати IP 5 Липня 2016 12:00
Усе треба починати з 1920 року коли Пільсуцький зрадив Петлюру і поділив Україну з Росією. І не треба далеко ходити і глибоко рити. Тверезійте!!!!!!! Поляки ви зрадники і покайтеся.
Лана Показати IP 5 Липня 2016 12:07
Мою прабабцю вбили поляки разом з її малолітнім сином і кинули у криницю.
Лана Показати IP 5 Липня 2016 12:13
Що було, то було, хтось, кому було вигідно, зробили розбрат - і отримали бійню. Потрібно простити одне одного і жити далі. Нема чого робити ненависть, адже пройшло багато літ, змінились покоління. Війни і бійні супроводжують історію людства весь час. В даний час іде війна, нас наші вороги просто хочуть розкачати, щоб не було спокою в середині країни. Думайте і будьте мудрими!!!
Перехожий Показати IP 5 Липня 2016 14:08
Так якщо йде мова про примирення, це значить, що українці повинні робити зустрічні кроки. А в нас що? Ми вимагаємо від поляків визнати за їхньою стороною відповідальність за Волинську трагедію, а самі присвоюємо Бандері звання героя України? Як тоді поляки будуть розцінювати подібне? Іншими словами виходить так: "Ми то вибачаємось, але ж ви самі винні". Реакція поляків повністю зрозуміла... натомість в нас бандеро-нацизм цвіте і пахне!
історик Показати IP 5 Липня 2016 22:10
Бандера був, є і буде, а оь Пільсуцького треба піддати аналізу українським історикам

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus