USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Корів на Волині пасуть навіть взимку, коли лежить сніг

12 Серпня 2011 15:37
На волинському підприємстві «Баффало», де вирощують м’ясні породи корів, худобу випасають так званим безприв’язним способом – тварини цілорічно пасуться в полі, ночуючи при цьому в польових кошарах з земляною долівкою.

Роботу підприємства демонстрували журналістам під час прес-туру 9 липня.

Підприємство працює 5-й рік. На сьогодні воно налічує 1447 голів, при тому що торік їх було лише трохи більше 800.

Підприємство орендує 2467 гектарів пасовищ у селах Красноволя і Боровичі Маневицького району.

Безприв’язна технологія - найбільш зручна і економна, запевняє керуючий Красновільським відділком підприємства Степан Миронюк.

«На ніч заганяємо у кошару, а вдень - випасаються. Круглий рік пасуться. Їдять дрібні гілки кущів, траву, якщо ще не впав сніг. Також годуємо їх у полі січеною соломою та кукурудзою – розсипаємо по снігу. А ще годуємо сіном», - розповідає Миронюк.

З його слів, на зиму на підприємстві заготовляють не менш як по тонні сіна на корову.

«Нема такого, що в рядах стоять прив’язані, їх там годують, як у колгоспах було… Вся худоба без прив’язі. В нас є такі кормушки, я закладаю їм сіно, вони поїли, на ніч знов їм сіна, осипки. Вранці попили води - і вперед, пастися», - розповідає керуючий.

Стадо корів щодня пасе двоє пастухів. Люди працюють через дві доби на третю. Пастухи отримують 1300 гривень. Кажуть, у Красноволі є цілі сім’ї, які працюють на «Баффало» пастухами.

Хоча робота не з легких – зізнався пастух Володимир Бортнік. Особливо важко під кінець зміни – болять ноги, каже він.

На підприємстві вирощують дві породи корів – волинську м’ясну і абердин-ангуську. Степан Миронюк, який демонстрував випас стада волинської м’ясної, каже, що ця порода ведеться краще, ніж ангуська.

«Баффало» з січня по липень 2011 року реалізувало 32 тонни м’яса. Приріст значний: за такий же період 2010-го підприємство продало всього 6,5 тонни. Середньодобовий приріст – 495 грамів.

Реалізовують м’ясо через структури компанії «Миронівський хлібопродукт», з якими «Баффало» пов’язують спільні власники – кажуть на підприємстві.

Окрім того, на «Баффало» планують вдосконалювати м’ясні породи корів, адже мають статус племзаводу. «На підприємстві будуть працювати в напрямку підвищення живої маси, швидкості росту, молочності, відтворювальної здатності, поліпшення м’ясних форм будови тіла, пристосування до цілорічного випасання», - розповіли у Маневицькій райдержадміністрації.

Начальник головного управління агропромислового розвитку Юрій Горбенко розповів, що підприємство «Баффало» - одне з небагатьох підприємств Волині скотарського напрямку, яке розпочало роботу «з нуля» - «на голих, неосвоєних полях».

Довідково:

Безприв’язний спосіб – найпоширеніший спосіб утримання ВРХ в США і Європі. У США так утримують 85 % ВРХ. Фахівці вважають, що безприв'язне утримання ВРХ зменшує трудовитрати, підвищує потенціал продуктивності тварин завдяки тому, що їх селять у максимально природні умови. Сьогодні у європейських країнах безприв'язне утримання ВРХ на підстилці є обов'язковою умовою, щоб отримати сертифікат екологічно чистої продукції. Особливістю є те, що тварини вживають натуральний корм, що покращує смакові і поживні властивості м’яса. Начальник головного управління агропромислового розвитку Юрій Горбенко називає цю технологію утримування «ідеальною для Волині».

Волинська м’ясна порода корів - виведена методом складного відтворного схрещування з використанням місцевих та імпортних порід. Характерними особливостями худоби цієї породи є висока відтворна здатність, легкість отелень, пристосованість до природнокліматичних умов західного регіону, добре переносить холод і спеку, ефективно використовує пасовища, грубі та соковиті корми. Тварини даної породи переважають ровесників місцевих порід за живою масою на 27,5—34,1%, за добовими приростами — на 18,0— 34,2, забійним виходом — на 5,6—10,4%. Крім того, ці тварини мають унікальну властивість нарощувати високобілкову нежирну яловичину із співвідношенням білка і жиру 1,9; 1 навіть при досягненні живої маси 600 кувиці 18 місяців, що забезпечує конкурентоспроможність такої продукції як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, - повідомляють в Міністерстві аграрної політики
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Микола Показати IP 14 Вересня 2013 02:30
Додаткова інформація на http://vm-cattle.com

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus