USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Костел у Любомлі – найдавніший із католицьких храмів на Волині

2 Липня 2016 15:29
Костел святої Трійці, що у Любомлі – найдавніший із збережених католицьких храмів на Волині, - інформують Хроніки Любарта.

Він разом з олицьким храмом святих апостолів Петра і Павла своїм розміром дає добре розуміння, якими були зазвичай католицькі парафіяльні храми у волинських містах та містечках. Храми орденів і кафедральні були зазвичай набагато більшими. Також любомльмький костел дає приблизне уявлення типовості волинських костелів у XV-XVI століття, оскільки в пізніший час будували більші споруди.

Перший костел святої Трійці у Любомлі був дерев’яним. Його фундував польський король Владислав ІІ Ягайло у 1408 році. Проте згодом він же ініціював перебудову храму у цеглі. При храмі існував шпиталь. Споруди розташовувалися на невеликому пагорбі у північній укріпленій частині міста.

У XVIII столітті храм кілька разів ремонтувався після пожеж. У той час його архітектурі надали барокових рис, які збереглися до сьогодні. Перша за все ідеться про форму фронтона самого храму і дзвіниця, яка розташована поруч. За описами кінця цього вік всередині храму було 5 вівтарів, орган. У той час парафія включала одне містечко та 30 сіл. У цьому столітті на костельній території спорудили стовп із нішею, в якій була скульптура Яна Непомука. Стовп зберігся до наших днів.

В радянський час храм зазнав руйнування, тут певний час діяла майстерня, відходи якої зсипали у підземелля. Зараз костел знову чинний, у 1992 році його повернули католицькій громаді. Служби відбуваються щонеділі.
Костел у 1925 році. Фото, імовірно, Генріка Поддембського
Костел сьогодні, фото з Вікіпедії
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus