USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині немає молокопродуктів, які відповідають стандартам ЄС?

31 Грудня 2015 08:00
На Волині немає жодного виробника молокопродуктів, чия продукція відповідає стандартам ЄС? До такого висновку можна прийти, ознайомившись зі списком виробників, яким із 10 січня 2016 року буде дозволено продавати молокопродукцію в країнах Європейського Союзу.

Так, 10 українських виробників отримали дозвіл на продаж молочної продукції на ринку ЄС, - повідомила заступник міністра аграрної політики і продовольства України Владислава Рутицька на персональній сторінці в одній із соцмереж, - пише «Волинська газета».

"Європейська Комісія опублікувала рішення про включення наших компаній з виробництва молока і переробки молочних продуктів до офіційного списку затверджених експортерів до ЄС. Дозвіл набирає чинності 10 січня 2016 року", - написала Рутицька.

Згідно з опублікованим списком, до числа тих, хто отримав дозвіл на експорт «молочки» до Євросоюзу, увійшли підрозділи компанії «Молочний альянс» (Яготинський маслозавод і Золотоніський маслоробний комбінат), «Лакталіс» («Лакталіс-Миколаїв» і «Молочний дім»), «Мілкіленд» (Недригайлівський сирцех і Роменський молочний комбінат підприємства «Рось», «Менський сир» підприємства «Прометей»), компанія «Люстдорф», Львівський холодокомбінат і «Гадячсир».

Жодного переробника з Волині в списку немає.

Ситуацію ускладнює й та обставина, що Україна нині займає 14-те місце в світі з валового виробництва молока (приблизно 11,5 мільйона тонн на рік).

Попри постійне зростання вартості роздрібних цін на молокопродукти, їх якість залишається на невисокому рівні, а тому витримати конкуренцію з європейськими виробниками дуже складно.

Однією з основних причин експерти називають низьку ефективність виробництва молока, адже 70% його виробляється приватними домогосподарствами, що супроводжується характерними відхиленнями якісних характеристик, а більше 10% молока надходить несортовим.

Відсутність у переліку фірм, які зможуть продавати свою продукцію на західних ринках, може означати для волинських сільгоспвиробників додаткові проблеми зі збутом, а також загрожуватиме черговим скороченням великої рогатої худоби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 31 Грудня 2015 08:30
Жодного переробника з Волині в списку немає. Ибо, например, одним из требований ЕС - это машинная дойка. Следовательно, большинство фермеров пролетают. Но пролетают не только они, но и те, кто у них заготавливает молоко.
АС Показати IP 31 Грудня 2015 08:34
Тому, що на Волині вже немає жодного переробного підприємства молока. Ось так вам, продажні волиняки.
я Показати IP 31 Грудня 2015 09:37
Страшно їсти пити коли приізжаєш з Європи і це нікого не турбувало
Корінний лучанин Показати IP 31 Грудня 2015 11:05
Попит у людей на молоко для споживання завжди БУДЕ , навіть поза вимогами ЄС. Вимоги ЄС більше стосуються великих виробників молочної продукції яка надходить для продажу у торгівельну мережу в СУПЕРМАРКЕТИ, наприклад. А які обєми молока реалізуються у приватній мережі з домогосподарств? Хто про це знає? Щоб там , хто не говорив а молоко у приватника КРАЩЕ від того, що продається у СУПЕРМАРКЕТАХ!! Це , так бимовити, НЕБО і ЗЕМЛЯ! ТУТ іще і ціна грає свою роль.Молоко у приватника дешевше і краще! Які ще аргументи тут наводити? Українці мають низькі пенсії та зарплати і відповідно мала купівельна спроможність. Звичайно , вимоги ЄС справедливі. ЕС турбується і про своїх громадян які будуть в Україні і купуватимуть щось у СУПЕРМАРКЕТАХ .
ТОМА Показати IP 31 Грудня 2015 18:42
І будуть робити молоко за границю , а друге для нас. У нас по другому не буває.
Анонім Показати IP 1 Січня 2016 19:46
Зараз в декреті. Переїхала з дитиною до батьків у село: корів поменшало просто разюче! Раніше на кожній великій вулиці була череда, зараз на все селище з такою ж кількістю населення, як і раніше, лише 2 череди женуть... І корів там геть небагато. Колись були і ферми, і люди тримали корівок, а взяти масла чи сметани можна було по талонам або по блату. А зараз господарств як кіт наплакав, в селі господарі молоко-сметану самі споживають, або відразу ж продають, але і маємо СТІЛЬКИ торгових марок молочної і кисло-молочної продукції!!! Очі розбігаються. Звідки це "молоко", питається в задачі? Відповідь - з пакета... чи з мішка з якоюсь хімією. А ще знайома якось приймала молоко від людей. То заготівельник сам дав їй мішок з порошком і та щодня у прийняте від людей підсипала: божилась, що влітку до вечора не скисало. ЧИ буде здоровою нація, яка харчується такою "користю"? А потім дивуються: чому діти малі так тяжко хворіють, звідки це все. Але ж не марсіани нам те молоко антибіотиками травлять. Самі себе зі світу зживаємо... І так - що не візьми. Від молока, до іграшки дитячої... Контролю ноль! Тому я хоч за якісь норми і за правду на упаковці!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus