USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині стирали кордони між Польщею та Україною

2 Грудня 2014 17:16
Об’єднати українських та польських журналістів заради вирішення питань євроінтеграції вирішили у рамках міжнародної конференції.

Міжнародна конференція «Україна-Польща. Завдання медіа в процесі європейської інтеграції» відбулася 2 грудня у Луцькому районі. Організаторами її виступила Міжнародна асоціація журналістів «4-Влада» за підтримки Маршалківського Уряду Люблінського воєводства та Волинської обласної ради.

Перед початком заходу, у якому взяли участь представники польських та українських ЗМІ, спільно виконали державні гімни України та Польщі.

Начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції облдержадміністрації Андрій Ломага зазначив, що тематика конференції – актуальна, тому що для Волині стратегічним партнером є Польща. Так, Волинь бере участь у транскордонному об’єднанні Єврорегіон Буг, яке дає змогу реалізовувати чимало транскордонних ініціатив. Також триває співпраця у рамках програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007-2013, як результат, сьогодні в області реалізовують понад 30 спільних проектів з польськими та білоруськими партнерами на загальну вартість понад 25 мільйонів євро. У травні була підписана декларація про реалізацію спільної транскордонної стратегії Люблінського воєводства, Волинської та Львівської областей України та Брестської області Республіки Білорусь.

Радник голови Волинської облради Анатолій Бубенщиков підкреслив, що сьогодні незаперечним є факт, що Україна обрала для себе напрямок інтеграції в європейську демократичну спільноту. Події на Майдані, з його слів, показали, що суспільство не коритиметься верхівці, яка приймає рішення, незрозумілі для суспільства. Найважливішу роль у цих процесах відіграли демократичні засоби масової інформації, які збурили українське суспільство, закликали людей на Майдан. З його слів, не останнім процесом реформування в Україні нині є реформування ЗМІ. Найближчий та найуспішніший в цьому – досвід Польщі.

Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи зауважила, що тематика конференції є дуже актуальною. Вона розповіла про своє бачення ролі українських ЗМІ нині, коли країна перебуває на шляху до євроінтеграції. По-перше – це інформаційна роль, тобто, надання суспільству об’єктивної інформації про рівень розвитку процесу євроінтеграції, користі та ризиків, дефектів та переваг. Наступне – створення середовища фахівців з інтеграційної проблематики, відмежування популізму і політики від конкретної фахової інформації, пропагування ідей, які лежать в основі побудови Європейського союзу. Останнє – робота відповідно до європейських стандартів та зразків.

«Засоби масової інформації часто називають четвертою владою, у зв’язку з чим їх значення варто розглядати в дещо ширшому контексті. ЗМІ повинні отримати якомога більшу незалежність, тому що лише вільні і незалежні ЗМІ можуть дозволити собі дозу об’єктивізму, здорової критики і необхідної полеміки», - наголосила Беата Бживчи.

З її слів, сильні ЗМІ можуть стати двигуном розвитку суспільства та держави, безкомпромісно підходячи до оцінки дійсності, з якою стикаються.


Голова Фонду Європейська академія місцевого самоврядування Анджей Страва зазначив, що сьогодні український народ бореться із російською агресією та системою, яку люди хочуть змінити, щоб врешті-решт вирватися з обіймів пострадянського світу. Він нагадав, що нещодавно минула річниця Революції Гідності. З його слів, це величезний успіх, що дозволив усунути диктатора і підписати Угоду про Асоціацію з ЄС. Анджей Страва зауважив, що польська та українська історія переплітаються протягом століть. Він визнав, що саме присутні журналісти репрезентують громадську думку та творять її.

Перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук підкреслив, що підписана між Україною та ЄС Угода – лише невеликий крок, який Україна зробить у Європу. Він висловив впевненість у тому, що конференція дасть можливість побачити, які шляхи вирішення складних завдань, що нині стоять перед українським народом для того, щоб стати європейським у повному розумінні слова. У подіях, що відбувалися у Криму та тривають на сході України, на його думку, є пряма відповідальність органів державної влади та ЗМІ. З його слів, результати конференції дадуть можливість знайти шляхи вирішення тих проблем, які стоять перед українською владою та народом.

Голова Міжнародної асоціації журналістів «4-влада» Генрик Кошьчєльни повідомив, що конференцію організовують вперше, для того, аби продемонструвати, що польська та українська журналістика можуть співпрацювати між собою.

Польське товариство журналістів імені Юзефа Ігнація Крашевського в Україні презентував Андрій Остапенко.

«На землі є дві сили – сила меча та сила пера, слова. Тож хай буде ваше слово правдивим, приправленим сіллю, перо ваше буде легким, талановитим, а об’єктив правдивим, фіксуючи мить сьогодення», - звернувся він до учасників конференції.

З його слів, мета організації – зняти межу між Польщею та Україною, а конференція може стати мостом, що об’єднає дві країни.

Після вітання учасників виступали представники польських та українських ЗМІ. Так, обговорювали питання ролі та місця ЗМІ в процесі інтеграції України до ЄС, сучасні виклики у сфері доступу до суспільноважливої інформації, реформування телерадіомовлення та перехід до суспільного та цифрового мовлення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Охрим Показати IP 2 Грудня 2014 17:33
і нічого з того не буде! Отримати польську візу стало ще складніше!
Хлоп до Охрим Показати IP 2 Грудня 2014 18:06
Саме через це так багато людей, що бажають отримати візу. Їх фото з конференції буде перепусткою за візою... Але можна їхати в Туніс безвізово! Що там в тих пшеків...))
гиги до Охрим Показати IP 2 Грудня 2014 22:28
Не складніше - а на даний момент неможливо. Візовий центр навіть не записує на подачу документів. Все таки популяція наших в европі лімітується, так шо в європі ми ще ой як не скоро будем - ми там так само бажані гості як для нас цигани в своій квартирі
а как Показати IP 2 Грудня 2014 21:16
киевская власть будет воевать на два фронта если волыняки с пшеками побратаются
Анонім Показати IP 2 Грудня 2014 22:16
а що Шпига журналіст
Бубен Показати IP 3 Грудня 2014 02:06
ого! - ото Ломажка ха...ю наїв!
Учасник конференції Показати IP 3 Грудня 2014 11:22
Ломага то ЛОМАГА, він такий завжди був, а взагалі він класний. Мені цікаво, чому це Гунчики і Вітри, такі велікі чиновники, не прийшли привітати учасників таокї конференції. Це треба було зробити з поваги до польського народу, з поваги до Беати Бживчи, яка досить лояльно ставиться до усіх нас. Ага, і в прогроами конференції вони були зазначені. Вітер до вооще помічника заступника прислав, на що редактор газети "Вісті ІЗюмщини" сказав, ви передайте, що помічник не може предсталвити всю громаду облради, і вітати від всіх депутатів чипроацівників облради. Якоїсь дипломатії вже варто повчитися і підчитати просто. Учасниками конфренції були редактори обласних ЗМІ, і навіть з поваги до них треба було на годину прийти цим двом Парням , і привітати учасників таокї конференції, ініціаторами і організаторами якої була польська сторона, яка прагне підтримати і допомогти Україні, в цей час. Ех ех ех, обласно владо, мінус обом - і Гунчику, і Вітру.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus