USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині триває експедиція, присвячена Брусиловському прориву

4 Жовтня 2016 22:22
Експедиція, присвячена подіям Першої світової війни – Брусиловського (Луцького) прориву, триває на Червищанському плацдармі на Волині.

Дослідження відбуваються на території, де тривали кровопролитні бої у липні 1916 – квітні 1917 роках за «Червищанський плацдарм» на річці Стохід і отримала таку ж умовну назву. У дослідженнях взяли участь пошуковці (О. Златогорський, Д. Дем’янчук, В. Карпюк), скаути (К. Арбатов, Т. Вялкін, Б. Заланський), голова Олениненської сільської ради О. Сидорук, краєзнавець Валерій Андрушкевич, місцеві жителі.

На початку липня 1916 р. солдати російської 3-ої армії генерала Леша в кількох місцях прорвали оборону німецьких військ генерала Хауера. Внаслідок швидкого наступу вони переправились на лівий берег р. Стохід біля сіл Червище, Рудка, Тоболи і захопили між селами Оленине та Старі Червища спочатку трьохкілометровий плацдарм, а пізніше розширили його до 8,3 км по фронту та 3,2 км в глибину. Війська російських 8-ї та 3-ї армій вийшли на лінію р.Стохід і встановили фронт вздовж неї від селища Любешів до залізниці Ковель-Луцьк. В результаті бойових дій на Стоході лише з російської сторони загинуло до 10 000 солдатів. У 1920-х роках останки загиблих були перепоховані польською владою на спеціальних меморіалах, часто на так званих «міжнародних», де знайшли свій останній спочинок солдати ворогуючих армій. Проте, ще багато останків залишилися лежати на полях «Червищанського плацдарму» до наших днів.

Базою експедиції стало село Оленине – завдяки підтримці місцевого сільського голови О.Сидорука, який протягом останніх 3-х років запрошував пошуковців до досліджень, але події на сході України (в яких він приймав також участь у лавах ЗСУ) не давали змогу провести експедицію. Експедиція працювала в декількох напрямках – на лівому і правому березі Стохода в Олениному, в Тоболах, в Рудці Червинській та у Заріці біля Любешова. Необхідно було перевірити наявну інформацію про захоронення та обстежити створені у 1920-х роках меморіали.
У с.Заріка за переказами місцевих старожилів та краєзнавців розташовувалося 2 пагорби з похованнями козаків із загону полковника корейського походження Кім Ін Шу. Проте під час розрізу пагорбів пошуковцями останків виявлено не було.
Необхідно продовжити пошуки у сусідньому селі Буцинь. Так само не виявили останків у 2-х пунктах с.Оленине, за переказами з одного з них останки були перенесені у 1920-х роках, ймовірно на міжнародний меморіал у с.Тоболи. Але на обійсті будинку Олени Приходько в с.Оленине виявили та ексгумували останки 6-х німецьких солдатів. Там же у Оленине, в лісі існує упорядкований місцевою владою меморіал німецьких воїнів, який планується перетворити у місце перепоховання виявлених останків.
У с.Рудка Червинська планували провести дослідження та ексгумацію на знищеному «збірному» похованні, яке виявили цього року краєзнавці та О.Златогорський. Але місцеві лісники упорядкували поховання, встановили хрест та інформаційну табличку. Поховання отримало статус пам’ятки і тому ексгумація тут не проводилась.

У с.Тоболи в урочище «Дубиський бір» виявили знищений меморіал німецьких солдатів, який і нині є об’єктом зацікавлення мародерів.
Обмеженість часу і погодні умови не дозволили пошуковцям провести тут дослідження. Проте останки з цього меморіалу планується перенести на меморіал у с.Оленине.

24-25 вересня пошуковці взяли участь в регіональній конференції, присвяченій 100-річчю Брусиловського прориву, що відбулася у селищі Маневичі.

Представник ВГО «Союз «Народна пам’ять», керівник Спеціалізованого підприємства «Волинські старожитності» Олексій Златогорський проінформував учасників заходу про про проміжні підсумки пошуково-археологічної експедиції на Червищанському плацдармі, перший етап якої завершився 24 вересня, в день початку конференції.
Борис Заланський – наймолодший учасник заходу, 12-річний скаут, розповів про свої враження від участі в пошуковій роботі, оскільки напередодні мав можливість під керівництвом досвідчених фахівців брати безпосередню участь в пошуку і ексгумації останків воїнів, полеглих у Великій війні.

Роботи ще не завершені, тому другий етап експедиції розпочнеться найближчим часом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Ярема Показати IP 4 Жовтня 2016 22:41
Кацапи що ви там риєте? Руській мір шукаєте? Ми давно були б в Європі як би не Брусилови
Анонім до Ярема Показати IP 4 Жовтня 2016 23:13
Валіза-вокзал-Європа.
222 до Анонім Показати IP 5 Жовтня 2016 08:14
Так візи ще не відмінили для таких європейських українців, тільки расєя приймає.
Е500 до 222 Показати IP 5 Жовтня 2016 08:56
і чого ж то вони так тянуть ? :)))
Волинянин до Е500 Показати IP 5 Жовтня 2016 11:48
Тягнуть бо ви ще д*рні і кості руського міра шукаєте по полях Волині
Яремі Показати IP 5 Жовтня 2016 08:55
Так, чи інакше, а з Вашим світоглядом нам вічно бути в .... Не хочеться лаятися....
Яремі Показати IP 5 Жовтня 2016 10:02
Якби не Брусилов був би ти наймитом чи свинопасом в Європі.
Барану запроданцю до Яремі Показати IP 5 Жовтня 2016 11:46
а так Колиму освоювали во славу ср*ной Расєї, а зараз вона с*ка знову в стойло своє заганяє
Сірий Показати IP 5 Жовтня 2016 12:37
Легальні мародери! Приїхали попорпатись в кістках ? Чому в ваші звіти потрапляють одні биті глечикі та різне сміття ? Правильно! Тому, що ви мародери, тільки з дозволом )).
Чорний археолог до Сірий Показати IP 5 Жовтня 2016 15:47
Іде пошук зброї для чорного ринку антикваріату.
Директор Показати IP 5 Жовтня 2016 15:45
Іде пошук г**на Брусилова котре має збагатити наші культурні національні надбання.
роздум Показати IP 5 Жовтня 2016 21:10
Старшно читати, до чого здичавіла наша нація.... Дай Боже, щоб це були лише окремі представники - яреми, директори і т.п.....
місцевий Показати IP 31 Грудня 2017 17:56
шановні чого лаятись,обидві сторони конфлікту вороги

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus