USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На 12 сотках землі волинянин вирощує 40 сортів винограду

19 Серпня 2013 18:15
Замість бульби та буряка - виноградні лози. В одному із волинських сіл, якого вже й на карті немає, вирощують плантації винограду. На присадибній ділянці у Миколи Чумака - чотири десятки сортів цих ягід. Коли газда везе свій врожай на ринок, покупці лише дивуються. У те, що таке багатство вирощують на волинській землі, мало хто вірить, інформує ТРК «Аверс».
Лише один кущ у цьому винограднику дає до шестидесяти кілограмів врожаю. Одне стигле гроно може заважити три кілограми. Вирощувати столові сорти винограду, мешканець села Високі Цевеличі, Локачинського району, Микола Чумак розпочав 7 років тому.
Про цю культуру багато інформації господарник дізнався у газеті. Користуючись порадами багатьох садівників, вирішив і сам спробувати. «Під кожен кущ копалася яма - метр на метр. А тут суцільна глина, глину вивозив. Натомість завозив перегній - тачка перегною, тачка піску і засипав ями», - розповів власник виноградника.
Головне, що слід знати про виноград - як правильно його зберегти від морозів, переконує Микола Чумак. «Кущика ложимо, відрізаємо - сюда дві лози по 10 бруньок, сюда 2 лози по 10 бруньок. Притискаємо скобами - дріт вісімка. І все! Зимує виноград прекрасно».
Щороку на винограднику з’являються нові сорти. Нині, на площі 12 соток, їх налічується чотири десятки. І у кожного свій смак, аромат, колір, розмір та форма. Одні ягоди пахнуть квітами, інші черешнею, треті на колір як шоколад. Саджанці Миколі Чумаку надсилають виноградарі з усієї країни.
Досвідом успішного виноградарства газда ділиться з усіма. Його поради друкують у газетах. Та господар не перестає працювати - у планах освоєння нових сортів та селекційна робота. Щедрі врожаї в Миколи Чумака в районі скуповують миттєво. Тільки й досі мало, хто з покупців вірить, що товар вирощений у маленькому волинському селі Високі Цевеличі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus