USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Нові санітарні норми в садочках: реакція волинської влади і СЕС

27 Вересня 2013 09:15
Дошкільні навчальні заклади негласно починають готуватися до майбутніх перевірок. Нещодавно затверджені нові санітарні норми в садочках виконати в сьогоднішніх умовах складно. Уже ні для кого не секрет, що в групах перебуває по сорок дітей, замість «нормативних» двадцяти.

«Ми не проти цих норм. Але хай тоді нам держава забезпечить необхідні умови для їх виконання», - каже вихователька одного з луцьких садочків Валентина.

ЧИТАТИ ЩЕ: ГРУПИ В ДИТСАДКАХ СКОРОТЯТЬ ДО 20 ДІТЕЙ

Заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Курилюк у коментарі кореспонденту Волинських Новин запевнив, що панікувати поки що не варто.

«Я думаю, що будуть зміни. Не зовсім усе продумано в цих нових санітарних нормах», - вважає посадовець.

Він переконує, що при потребі, фінансування на реконструкцію знайдуть. Більше того, планують збільшити кількість місць у ДНЗ області.

«У 2014 році плануємо відкрити до 5 тисяч нових місць у волинських садочках. Робота буде проведена різними шляхами: реконструкція приміщення, розширення кількості груп. Фінансування буде розглядатися окремо по кожному об’єкту», - зазначив Курилюк.

ЧИТАТИ ЩЕ: НОВІ САНІТАРНІ НОРМИ ДЛЯ ДИТСАДКІВ: В РЕАЛЬНОСТІ Й НА ПАПЕРІ. ВІДЕО

Волинські Новини попросили прокоментувати нові санітарні норми у санітарно-епідеміологічній станції області.

Текст документу наводимо без змін.

«На Ваш запит від 26 вересня 2013 року Головне управління держсанепідслужби у Волинській області надає інформацію:

Відповідно до наказу МОЗ України № 678 від 01.08.2013 р. Були розроблені Державні санітарні правила та норми «Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей». Вищезазначені норми були погоджені без зауважень Міністерством освіти та науки України, Мінсоцполітики України, Національною асамблеєєю інвалідів України та зареєстровані у Міністерстві Юстиції України.

Нововведені положення відповідають сучасним вимогам часу та світовим європейським нормам в охороні здоров’я дітей. Головною новацією документу є забезпечення права дитини з особливими потребами на умови здорового перебування.

Правила та норми були розроблені лікарями-гігієністами, епідеміологами, педіатрами, ортопедами, психологами на основі результатів багаторічних наукових досліджень з вивченням впливу факторів умов навчання та виховання на здоров’я дітей. Відповідно до них встановлено, що при недотриманні у дошкільному закладі вимог санітарного законодавства підвищується ймовірність появи морфофункціональних відхилень у дітей. Тому усі вимоги обґрунтовані науковцями та практиками з позицій збереження та зміцнення здоров’я дітей.

Начальник управління Н.В. Янко»

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
лучани Показати IP 27 Вересня 2013 09:33
Абсурд. Ніяких європейських норм немаєх. є просте переписування совкових правил. З такими нормами жоден приватний садок не відкриється.
Молода мама Показати IP 27 Вересня 2013 10:04
А хтось подумай про тих самих же діток, які на сьогоднішній день народжуються уже з зовсім іншим станом здоров*я як було колись і з набагато слабшою імунною системою. Сама ж СЕС ці норми пропускає, за окрему плату на все закривають очі. Хай держава спочатку доведе до ладу садочки з існуючими нормами, а потім вводять нові.
Самсон до Молода мама Показати IP 30 Вересня 2013 15:55
А хтось подумав! Для ттого щоб допомогти дітям і матерям, зараз по всій країні відкриваються сучасні перенатальні центри. Старі норми були написані у 1978 році, мені здається, що наводити за ними лад - це теж саме що повертатись на 35 років назад. Тому МОЗ усе правильно робить.
Юлія Показати IP 27 Вересня 2013 11:02
А хтось подумав про навантаження вихователів, які замість 20 дітей повинні доглядати і вчити 40. За кожну дитину понад норму нехай доплачує держава людям зарплату, тоді швиденько знайдуться гроші на будівництво нових закладів.
Лада Показати IP 27 Вересня 2013 19:07
Вполне адекватные и осуществимые санитарные нормы. Не надо возмущаться! Проще всего комментировать действия МОЗ, которое действительно проводит правильную политику, улучшая условия в детсадах. А то вам все не так - и антисанитария - плохо, и новые санитарные нормы - тоже плохо!
Марла Показати IP 30 Вересня 2013 17:01
Все правильно! У меня дочка ходит в детский сад и лично мне ОЧЕНЬ важно как за ней там следят и в каких условиях она находится, потому что то что вытворяют у нас в детских садах - это просто жесть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus