USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Поблизу Луцька вшанують пам’ять вояків УПА

15 Листопада 2013 15:52
У селі Гаразджа, що поблизу Луцька, відбудеться панахида та громадське вшанування пам’яті вояків УПА на місці, де у листопаді 1946 року семеро повстанців підірвали себе у криївці гранатою.

Вони так зробили, щоб не здатися живими ворогу – енкаведистам, які, завдяки доносу одного з місцевих мешканців, знайшли криївку, де і перебували кущовий провідник ОУН Новак Федір «Ворон» та сотенний УПА Терпелюк Сергій «Бистрий» із села Звірів, повстанці Лошак Петро та Шекірявий Костянтин, якому було всього 17 років з села Крупа, Кротюк Володимир з Піддубець, Корньовський Олексій та Ворсенюк Володимир з села Воротнів, Тимощук Василь з Вишніва і невідома зв’язкова.

Понівечені тіла повстанців окупанти возили від села до села, щоб віднайти їхні справжні імена та покарати членів сімей загиблих. Проте люди не признались, впізнавши вбитих героїв. Ця криївка знаходилась посеред лісу, на її місці стараннями Володимира Доманського – повстанця, члена ОУН, кущового юнацької сітки ОУН, в’язня сталінських таборів та члена Братства ветеранів ОУН-УПА, вже в часи незалежності була відновлена могила, а у серпні 2010 року було встановлено гранітний пам’ятник.

Володимир Доманський, якого, на жаль, теж вже немає серед живих, сім років, після виходу з тюрми у 1965 році, збирав інформацію про цю криївку та її знищення. Йому вдалося встановити та зберегти імена цих героїв для української історії.

Громада села, релігійна громада УПЦ КП села Гаразджа та громадські активісти запрошують всіх небайдужих взяти участь у цьому заході і своєю участю у заході довести, що їм небайдужа правдива українська історія і пам’ять вояків УПА, які полягли за Українську Самостійну Соборну Державу, - йдеться у повідомленні.

Вшанування пам’яті вояків УПА відбудеться 17 листопада 0 12.00.

Довідка:

Їхати з Луцька до тролейбусного кільця біля в’їзду у село Гаразджа, звідти пішки або маршруткою по асфальтовій дорозі вздовж лісу до вказівника «Насіннєво-селекційний центр», біля цього вказівника повертаємо направо і йдемо пішки аж під самий ліс, до шлагбаума.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Аналітик Показати IP 15 Листопада 2013 17:07
"...люди не признались, впізнавши вбитих героїв". Дивно, але звідки відомі прізвіща?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus