USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Польські виші заманюють українських студентів. ВІДЕО

10 Червня 2013 09:33
Західні університети щороку заманюють дедалі більше українських випускників безплатним навчанням і навіть ліжками замість парт, — йдеться в сюжеті ТСН.

Рожева мрія вчорашніх випускників - диплом університету. Та все частіше - не українського. З європейських країн найкоротший шлях пролягає до польських вишів. Тут, за даними Польського посольства, зараз навчається дев’ять з половиною тисяч українських студентів. І третина з них - задарма. Це - ті, хто має польську кров, і ті, хто отримав стипендію польського уряду.

Що у них

Поляки заманюють до себе прозорістю та можливостями. А дівчатам тут подобається побут у гуртожитку. Є ванни та кімнати і не треба тулитися. Є й справжня кухня, в якій ховається справжнє українське сало. Утім, це швидше ностальгія, ніж потреба. За стипендію можуть не відмовляти собі у смаколиках.

Стипендія - від 750-ти до 1500 злотих. Її вистачає на їжу, транспорт і навіть деякі розваги. З неї ж платять за гуртожиток. Та головне - це європейська система освіти. Наприклад, більшість викладачів працюють по спеціальності. А тому можуть дати практичні знання. Практика тут може означати все, що завгодно. Тобто, переробити піджак, зліпити кружку, і навіть переробити справжнє авто.

Утім, найбільше вражає студентів з України — це можливість створити роботу, яку запустять у промислове виробництво, наприклад, ліжка. Сюди їдуть і роботодавці з інших країн ЄС з грошима. Відтак, польські виші отримують значну частину коштів від роботодавців. В українських вишах такі прецеденти вже також є. Однак — поодинокі.

За найскромнішими підрахунками Центру дослідження суспільства, цьогоріч українські студенти відвезли в Польщу разом з побутовими витратами понад 360 мільйонів гривень. Але найголовніше відвезли свої голови і руки. І навряд чи повернуться назад.

А тим часом в Україні

Тим часом в Україні найкращими університетами залишаються КПІ та КНУ імені Т.Г. Шевченка. Також в Україні студентам пропонують працювати задарма, а випусникам вузів пропонують зарплату від двох тисяч гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Штефан, Луцьк Показати IP 10 Червня 2013 09:41
Ну, що ж. Якщо Ненька не хоче мати добрих українців, то із них вийдуть добрі поляки. :))) А нинішня влада прагне мати тупих рабів.
Лучанкам Показати IP 10 Червня 2013 09:46
І правильно роблять,що вчаться там.У Польщі баран вчитися не буде.Можливо зможуть себе знайти в житті.Ви уже перебільшили,що студентам дають зарплату 2000 тисячі грн. У нас зі стажем в 10 років дають 2000, а студентів взагалі не беруть,хіба що на чорнову роботу на мінімалку в "Сільпо" використовують людей, як рабів.Беруть по блату будь-кого на роботу, з будь,якою освітою економіст працює на гуманітарному напрямку- це нормально,бо він блатний. Та,що казати взагалі на роботу не ходять, приходять, коли їм заманеться, головне,щоб тато був обласним начальником.Отака, на жаль, реальна наша дійсність, адо кращого і не видно кінця

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus