USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Письменниця з Литви презентувала у Луцьку книгу про відомого князя

19 Листопада 2016 13:56
Литовська письменниця Валентина Цайтлер на сторінках свого нового роману розповіла, ким був великий литовський князь Свидригайло Ольгердович.

Чим цікава ця постать для волинян, дізнавалась «Волинська правда».

Одні його називали неприборканим авантюристом, інші – державотворцем. Він жив у той час коли українські землі перебували у складі Великого князівства Литовського, а польська шляхта всіляко намагалась католізувати православ’я і зменшити вплив волинських князів. Його діяння тісно переплітаються з історією Луцька. І хоч він був однією з найцікавіших постатей 15 століття, проте згадок про нього залишилось небагато.

Останнім часом і в Литві, і в Україні збільшується цікавість до нашого спільного минулого, на цю тему виходить друком чимало літератури, яка вичерпно знайомить читача з тією історичною добою. Чимало історичних романів про життя великих правителів цієї доби надрукувало видавництво «Балтія-Друк».

Презентація історичного роману - "Свидригайло. Великий князь Волинської землі" про життя одного з трьох князів, які у різні часи будували Луцький замок - Свидригайла, литовської письменниці, дипломата Валентини Цайтлер, відбулась сьогодні, 18 листопада в Художньому музеї Луцька.

Валентина Цайтлер – професійний дипломат і письменниця, Надзвичайний і Повноважний посол Литовської Республіки в Швейцарській Конфедерації. Захоплюється історією і пише романи. У її літературному доробку 6 книг. Книги авторка друкує за власний кошт і крім того намагається всіляко допомагати. Відтак, виручені за продаж роману гроші вона перекаже на лікування воїнів АТО.
Книга оповідає про надзвичайно цікаву та яскраву особистість україно-литовського спільного минулого князя Свидригайла, який був борцем за політичні права православної шляхти в Литовській державі. Особистість литовського князя та значення його політичної та військової діяльності для Волині ще досі перебуває під таємничою завісою історії.

«Завданням книги було показати Свидригайла як людину, його долю, - розповідає авторка. - Мені цікаво було дізнатися, чому він поводився в певних обставинах так, як він поводився. Адже однозначної відповіді бути не може. Якось я була у Луцькому замку і внала про те, що тут колись відбувся з’їзд монархів європецський. Це дуже важлива у дипломатії подія. І цей момент я показала у своїй книзі».

З окремими розділами нового роману уже мали можливість ознайомитися слухачів «радіостанції Луцьк». Вони і долучилися до творення книги, а саме – пропонували назву книзі. Найкращою виявилася ідея колишнього директора історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Тараса Рабана. В подарунок пан Тарас отримав книгу з автографом письменниці і подарунок від Центру туристичних послуг Луцька.

«Для мене, як для архітектора, Сидригайло – це не тільки литовський князь, це людина, яка разом з Любартом збудувала Луцький замок».

Начальник відділу туризму та промоції міста Наталія Бунда відзначила важливість такої літературної розвідки : «Ми вдячні пані Валентині за те, що вона цікаво розповіла про спільне історичне минуле литовців і українців крізь призму життя великого князя.
Краєзнавець, дослідник історії Волині Петро Троневич мав зауваження чи, точніше, побажання до авторки роману: «Я казав, що у книзі мало про Волинь і Свидригайла на Волині. Але ж пані Валентина - литовка, тому їй було цікаво його значення у долі її країни. Можна про князя Свидригайла писати, як про великого князя Литовського, поляки будуть про нього казати, що він зрадник, бо не дотримував своїх домовленостей. Але ми, волиняни, повинні розглядати цю неоднозначну постать як людину, яка чимало зробила для українців».
Присутні на презентації поціновувачі письменства та історії радили Валентині Цайтлер не зупинятись у літературній творчості і описати життя, наприклад, князів Радзивілів, які теж переплетені українсько – литовською історією.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus