USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Рада хоче зробити українську мову обов'язковою

22 Січня 2017 10:05
Українську мову пропонується зробити обов'язковою для всіх ЗМІ, фільми також можна буде знімати лише українською, інформує Кореспондент.

У Раді зареєстрували законопроект №5670 «Про мову». Його автори пропонують зробити українську мову обов'язковою у використанні в усіх сферах державного і суспільного життя. Торкнеться це і ЗМІ.

20 січня законопроект надійшов на розгляд профільного комітету Ради. Авторами його стали 33 депутати з різних фракцій. Вони пропонують скасувати закон "Про основи державної мовної політики".

У законопроекті пропонується зробити українську мову обов'язковою для всіх органів держвлади і місцевого самоврядування. Це стосується поведінки засідань, оформлення документів, звернень громадян.

Українську мову пропонують зробити обов'язковою в дошкільних, шкільних, позашкільних і вищих навчальних закладах. При цьому в школах і садках допускається використовувати мови нацменшин, а у ВНЗ це не передбачено. Навчання в університетах має вестися виключно українською, допускається викладання одного або декількох предметів однією з офіційних мов ЄС.

Усі культурно-масові заходи також хочуть зобов'язати проводити виключно державною мовою. Театральні вистави іншими мовами повинні супроводжуватися субтитрами українською мовою.

Фільми в Україні також можна буде знімати тільки українською. Допускається включення окремих реплік іншими мовами за наявності субтитрів.

Українську мову пропонується зробити обов'язковою для всіх ЗМІ. Передачі іншими мовами дублюються українською мовою. Телерадіокомпанія зобов'язана забезпечити синхронний переклад на українську мову, якщо хтось із учасників програми говорить іншою мовою.

Електронні ЗМІ хочуть зобов'язати мати сторінку українською мовою, яка повинна завантажуватися користувачеві за замовчуванням.

Українська мова також позиціонується як головна мова друкарства і видавничої діяльності. Тиражі іншими мовами не можуть бути більші за тиражі українською мовою.

У сфері обслуговування (магазини, ресторани і т.п.) також є обов'язковим використання української мови.

За порушення закону нардепи пропонують штрафувати в розмірі від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 - 6800 грн), якщо йдеться про роботу офіційних органів і бюджетних організацій, від 200 до 300 (3400-5100 грн) мінімумів у сфері освіти, науки і культури, від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів (6800-8500 грн) для ЗМІ.

За спроби "впровадження в Україні офіційної багатомовності" може загрожувати кримінальна відповідальність, оскільки це прирівнюється до спроб повалення державного ладу (ст. 109 КК України). Публічна неповага до мови прирівнюється до наруги над державною символікою України (ст. 338 КК України).

Стежити за виконанням закону будуть спеціальні мовні інспектори.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 32
віра Показати IP 22 Січня 2017 10:10
Давно пора!!!!!
Бізон Показати IP 22 Січня 2017 10:16
Вжe давно пора. Молодці, хоть щось нормальнe. Лишилось тільки прийняти.
Українка Показати IP 22 Січня 2017 10:36
А як ми тоді відрізнимо деб*лів совкових?
корінний лучанин до Українка Показати IP 22 Січня 2017 14:13
Не переймайся,ми таких як ти відрізнимо.
Анонім до корінний лучанин Показати IP 22 Січня 2017 23:09
О!!! один вже обізвався
123 Показати IP 22 Січня 2017 10:39
Ну да, тридцать гривен и тридцять гривень за доллар, разница огромная.
Анонім до 123 Показати IP 22 Січня 2017 11:36
куме, ти чув як москалі кажуть на наше пиво ? ПІВО !!!!!!!!!! ПОВБИВАВ БИ ГАДІВ
123 Показати IP 22 Січня 2017 10:44
Не на часі! Це буде носити назву "підлити бензину у вогнище". Але якщо це й намагаються зробити - то чому б і ні? ...
Крук В.М. Показати IP 22 Січня 2017 10:59
На Україні , українська мова - якось " прикро " слухати . В Англії - англійська мова оце да , чи в Латвії - литовська ...!!!
Анонім до Крук В.М. Показати IP 22 Січня 2017 11:37
В ЛАТВІЇ -латишська, а литовська - в Литві
Анонім до Крук В.М. Показати IP 22 Січня 2017 15:19
В Америке английская,в Бразилии португальская,в Мексике испанская, і шо?
Анонім до Анонім Показати IP 22 Січня 2017 23:11
у всіх цих країнах кацапи чемно розмовляють державною мовою
Сераховичі Показати IP 22 Січня 2017 11:01
Звичайно .що давно пора. Але закон ківалова -колісніченка не відмінили до цього часу, Чи не перетвориться для обібранців цей законопроект в звичний фарс
123 Показати IP 22 Січня 2017 11:31
Співавтором законопроекту від Волині виступив тільки Гузь. Якою буде реакція під час голосування інших волинських? Може ЗМІ проконтролюють, для початку інтерв'ю візьмуть. А може обласна та інші ради своїми зверненнями до ВРУ приєднаються.
Ахванасій Показати IP 22 Січня 2017 12:01
Далба...би.Що в результаті - ХНР, ЗНР?Криму і ДНР, ЛНР мало?
Анонім до Ахванасій Показати IP 22 Січня 2017 12:30
саме із-за відсутності державної мовної політики виникли лугандони
Коля Показати IP 22 Січня 2017 12:03
Оце буде перемога національної ідеї, як закон приймуть і він буде виконуватися, то ми зможемо нарештігідно відповісти російській інформатаці. Аби тільки голосів вистачило, бо там в раді ще багато совків і зрадників України
Анонім до Коля Показати IP 22 Січня 2017 13:18
Та й на Волині не мало і серед диванних "борців" половина
ирина Показати IP 22 Січня 2017 12:47
прид*рки- мало войны, видимо, недалекие вы, однако, насильно мил не будешь- не будет Украины, да и все.
Віктор Показати IP 22 Січня 2017 13:12
Вже дістали з тою мовою, деб*ли!!
Анонім до Віктор Показати IP 22 Січня 2017 23:12
то стули писок і закрий вуха
123 Показати IP 22 Січня 2017 13:31
В нас все робиться через ... Невже не зрозуміло, що мовне питання розколює Україну?!!! І ніякі заборони і штрафи любові до української мови не прищеплять! Тільки ненависть. Всі ті, хто писав ці мовні закони- агенти Путіна! Бо більшої шкоди для України, ніж такі патріоти, ніхто робити не в змозі
Анонім Показати IP 22 Січня 2017 14:33
Нужно учитывать, что при СССР никто не драматизировал по поводу украинцев в России и русских на Украине. Одни ездили в Россию, другие работали на Украине, женились, детей рожали. Распад СССР зацементировал эту ситуацию, тут уже и не разберёшь, почти у каждого русского в семье есть кто-то из Украины и почти у всех украинцев в роду есть русские. Ясно, что в государстве должен быть защищён и развиваться украинский язык. Но нельзя это делать насильно, резать по живому, слепо и совершенно без учёта особенностей нашей страны. Ведь всего 27 лет назад везде звучал русский язык наряду с украинским. Возмущает не факт поддержки украинского языка (это надо делать), а враждебность закона по отношению к русскоязычням гражданам, к тем людям, чьи права равны с украиноязычными. Внедрять и популяризировать украинский язык надо специальными программами в садиках, школах, написанием и издательством интересных книг, журналов, открытием современных библиотек (это из области фантастики), БЕЗ НАСИЛИЯ И НЕНАВИСТИ К РУССКОМУ. А всякими штрафами и запретами можно регулировать язык только в гос. учреждениях. Но там сейчас и так всё по-украински. А в культуру лезть со своими узколобыми рекоммендациями - уже совсем последнее дело. Это своих сограждань не жалеть и себя не уважать. У нас в стране если и есть регионы с 2-ками по украинскому, то совсем не из-за отсутствия штрафов и запретов.
Джонні до Анонім Показати IP 22 Січня 2017 17:45
Руцький язик, як ти кажеш, 27 років тому звучав тільки у кількох великих містах на сході країни. Коли руцькомовні почнуть поважати тих, хто спілкується іншими мовами, а головне - перестануть використовувати руцький, як інструмент насадження свого руцького міру, от тільки тоді без насильства і ненависті ми, можливо, прийматимемо не такі жорсткі закони, котрі захищатимуть українську мову в Україні. Цей закон ЗАХИЩАТИМЕ УКРАЇНСЬКУ МОВУ В УКРАЇНІ. Що тобі не зрозуміло? Ми захищаємо нашу мову на нашій землі. На землі, котру зараз хочуть загарбати от ті твої братішкі руцькамовниє. Підсумовуючи: засунь свою думку в свою руцькомовну д*п* і не смерди тут своїми руцькими ідеями.
Анонім до Джонні Показати IP 22 Січня 2017 20:43
М-да, уровень, однако... Почему люди, выдающие себя за патриотов (почти всегда!), пытаются опустить дискуссию (а обмен мнениями и есть дискуссия) до уровня площадной брани, личных оскорблений, тыкания и "д*п*"? Вот что это было? "извержение патриотизма"? А по другому защищать родной язык не получается? Или уважаемый Джонни, используя украинский язык для ругани и оскорблений, наивно полагает, что делает родному языку лучше? Если "Джонни" больше не произнесет ни одного слова по украински, то наш родной язык (и для меня тоже) от этого только выиграет. Для меня, например, и украинский язык родной, 70-80 % времени проходит в чтении и общении на нем. Тоже считаю, что на Украине должны говорить по-украински. Но только нельзя это делать так, как представляет себе, например, Джонни. А вот насчёт "кількох великих міст на Сході України" ошибочка вышла... Джонни, смею предположить, что дальше Хмельницкого базара Вам продвинуться в восточном направлении не удалось, отсюда и такое скудное представление о географии распространения русского языка на Украине. Джонни, походите на какие-нибудь курсы толерантности, что-ли. Носочки вяжите, сосредоточтесь на чём-нибудь таком молчаливом. А-то, знаете, с такими замашками Вам не только в центральной и восточной Украине рады не будут, но и в Европу обетованную не пустят.
Джонні до Анонім Показати IP 23 Січня 2017 00:47
Ми зобов'язані захищати нашу, українську, мову на усіх рівнях і поради з-за кордону тут будуть зовсім недоречні. Європейці захищають своє і свої інтереси, і поважають своїх сусідів незважаючи на їх прагнення і рішення. Не приходять зі зброєю і не вбивають тільки через те, що хтось має інші переконання і вибрав інший шлях розвитку. Аркадій Бабченко, відомий російський блогер, досить влучно описав існування совєцкого союзу і сучасну руцьку імперії, якщо коротко: "Жодне покоління росіян не жило без війни". От від такої нечисті я хочу захищати українську мову і український народ. Від тих, хто видав більше указів про заборону української мови і тих же, хто морив голодом українську націю. Тому тільки такі жорсткі міри дадуть шанс українству вберегтися від руцької чуми. До речі, ви ж вперто пишете "на Україні", підкреслюючи своє зневажливе ставлення до України і українців. Ці два слова дуже багато говорять про людину.
78787 до Джонні Показати IP 23 Січня 2017 11:02
СУГС! Від Ваших промов так і хочеться підскочити, прикласти руку до серця і співати гімна... А якщо своїми словами і думаючи головою, - що зараз натворить цей закон у нашому вибухонебезпечному суспільстві? Не думали? Чи лозунги у голові не дозволяють існувати особистим думкам ?
Анонім до Джонні Показати IP 23 Січня 2017 14:38
На счёт "на Украине" или "в Украине" - предлог "на" сам по себе не является унизительным. В Википедии по этому поводу хорошо написано. Но учту, конечно. Дело тут не в неуважении. Украинский язык я знаю не на уровне суржика, я думаю, это и есть доказательство уважения к нему. Модно было бы ответить Вам и по-украински, но, думаю, именно сейчас неуместно. Политику (предпологаемые Вами убийства из-за украинского языка и пр.) вмешивать считаю делом наигрязнейшим. Просто сам по себе русский язык не виноват в той ситуации, которая сложилась В Украине (видите, никакой "впертості" у меня нет) и тем более русскоязычные не должны расплачиваться за амбиции политиков, и мы, украинцы, не должны превращаться в слепое орудие некоторых товарищей, у которых нет ни офиса, ни адреса, но котрые во всём мире опираются на марионеток и дёргают за ниточки. Вооружитесь достоинством, самоуважением и уважением к мнению других людей, и позвольте вашим согражданам пользоваться конституционными правами в полной мере. Это будет очень по-европейски.
Анонім до Анонім Показати IP 22 Січня 2017 23:16
стосовно НЕНАВИСТИ К РУССКОМУ раджу поїхати в маацкву і пройтись по арбату з будь-якою українською символікою і заговорити українською мовою от там відчуєш, що таке ненависть
123 до Анонім Показати IP 23 Січня 2017 06:30
А я би порадила Вам не брехати, поїхати у Москву і побачити, що там на Арбаті, наприклад, спокойнісенько висить 2 українських прапора. Що є у Москві Київський вокзал, готель "Україна", станція метро Київська і мільйони українців, котрі. нормальні, а не хворі на русофобію.
Торі Показати IP 23 Січня 2017 10:08
Та не приймуть вони такий закон, бо більшість депутатів та держслужбовців (я не кажу про західний регіон) не вміють говорити ураїнською мовою, вони тільки як собаки - все розуміють, а нічого сказати не можуть. Ви уявіть собі інтерв*ю на телебаченні, це буде одна велика "бімба", як казав колись Азіров)
Олег Показати IP 24 Січня 2017 06:25
Не вчасно . Знов кров. Деб- ли.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus