USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.97

Річниця: найбільший внз Волині вже 20 років є університетом

16 Липня 2013 18:56
16 липня 1993 Президент України Леонід Кравчук підписав указ про створення на базі Луцького державного педагогічного інституту імені Лесі Українки Волинського державного університету, залишивши йому ім'я Лесі Українки.

Наскільки було важливо, власне, тоді надати статус університету педагогічному інституту, - коментує перший ректор Університету Анатолій Свідзинський: «Це було тоді вкрай важливо. Якщо подивитися на карту, то в цьому кутку України був освітній вакуум, й він мав бути заповнений, і заповнений новими ідеями та новими формами, тобто створити не просто навчальні заклади, а й дати їм певні напрями, зокрема, наукові, а не лише педагогічні. І було важливо не лише навчати студентів, а й навчатися самим. Треба було різко модернізувати факультети. Розділення фізико-математичного факультету на два – дало змогу розвиватися в обох напрямках окремо. Дуже важливим було заснування хімічного, юридичного факультетів, інституту соціальних наук. Не існує окремо прикладних наук від фундаментальних – це був і є головний принцип нашого університету».

Історія

А свою історію навчальний заклад почав від 1940 року, коли утворили Луцький державний учительський інститут. На перший курс зарахували 135 студентів. Навчальний процес вели 50 викладачів.

Функціонували чотири відділи: філологічний із українським і російським відділеннями, фізико-математичний, природничо-географічний, і заочний.

Діяльність навчального закладу, перервану війною (1941), поновили 1946 року. У вересні 1951 на базі учительського інституту створили педагогічний інститут, якому через рік присвоїли ім'я Лесі Українки.

На той час заклад мав всього два факультети: історико-філологічний та фізико-математичний, а вже на початку 90-их років в інституті функціонувало 9 факультетів.

16 липня 1993 Президент України Леонід Кравчук підписав указ про створення на базі Луцького державного педагогічного інституту імені Лесі Українки Волинського державного університету, залишивши йому ім'я Лесі Українки.

26 вересня 2007 Указом Президента України Віктора Ющенка ВДУ імені Лесі Українки присвоєно статус національного, а 4 липня 2012 на пропозицію Міністерства освіти і науки, молоді та спорту і Волинської облдержадміністрації перейменували у Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки.

Зараз у структурі ВНЗ функціонує 6 інститутів та 12 факультетів, 76 кафедр. Тут навчається понад 13 тисяч студентів і слухачів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
БАМБУЛА Показати IP 17 Липня 2013 08:08
Але рівень знань випускників цього університету не вище рівня знань випусників радянських ПТУ.
василь Показати IP 17 Липня 2013 10:17
Не узагальнюйте, Бамбуло.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus