USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Розчищені волинськими волонтерами цвинтарі у Польщі знову заростають

27 Жовтня 2013 15:37
Одним із найболючіших питань життя українців у Польщі і Білорусі є збереження національної автентичності, мови. У колишніх українських селах Польщі з роками все більше руйнуються цвинтарі. Врятувати їх може спільна українсько-польська угода про догляд за кладовищами, - інформує УНН.
Про це у Луцьку під час зустрічі представників українських громадських організацій Польщі та Білорусі розповів Генеральний консул України у Любліні Іван Грицак.
У Луцьку завершилася зустріч представників українських громадських організацій Польщі та Білорусі. Багато слушних проблем висловили присутні під час форуму Генеральний консул України в Любліні (Польща) Іван Грицак та Генеральний консул України в Бресті (Білорусь) Олег Мисак.
Сьогодні у Польщі - 1686 православних і греко-католицьких кладовищ у колишніх українських селах Холмщини, Підляшшя та Надсяння.
«Спроби волонтерів з Волині привести хоч частину з цвинтарів до належного стану очікуваного результату не дають: розчищені кладовища знову швидко заростають, бо потребують постійного догляду», - розповів Іван Грицак.
Одним із можливих варіантів виходу із цієї ситуації, говорилося під час зустрічі, могло б стати укладання угод між гмінами і сільськими радами про догляд за католицькими кладовищами на території України і православними та греко-католицькими - у Польщі.
Також, на зустрічі йшла мова про відкриття на належному міждержавному рівні вже кілька років тому збудованого меморіального комплексу на кладовищі в колишньому українському селі Сагринь у Польщі. Там 1944 року загинуло від 500 до 700 українців, а населений пункт спалили.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus