USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Що знайшли дослідники у саркофазі полковника Киселя у Низкиничах

6 Листопада 2015 09:20
Дослідження у Низкиничах нещодавно здійснили працівники ДП «Волинські старожитності». У саркофазі полковника Миколая Киселя з крипти Успенської церкви села Низиничі виявили певну кількість фрагментів текстилю та шкіри. Фрагменти знаходилось в хаотичному порядку розкидані по усій площині труни, перемішані з кістками, рештками деревини та трухи. Краї фрагментів були в більшості нерівномірні зі слідами пошкоджень. Попередній огляд та часткова механічна очистка дозволила виділити кілька груп тканин за текстурою: оксамит, атлас та полотняне переплетення, - йдеться на сайті ДП «Волинські старожитності».

Фрагменти оксамиту прямокутної форми на момент огляду були темно-коричневого кольору, мали невисокий щільний ворс, відсутні сліди зшивання або поєднування між собою. Дно труни у головах та на рівні плечей було проложено зібганою тонкою шовковою тканиною палевого кольору полотняного переплетення з фрагментами приклеєної деревини (можливо від попередньої автентичної труни) та слідами речовини (по довшому краю).

Найбільші 4 фрагменти мали прямокутну форму розміром приблизно 17 на 38 см, також в наповненні труни зафіксовано велику кількість дрібних рваних клаптиків цієї ж тканини, яку попередньо можна окреслити як шовкову китайку.

Варто зазначити, що не

знайшли жодних гвіздків, слідів тасьм, якими би ця тканина фіксувалася до дерев’яних елементів труни. В той же час серед дерев'яних уламків виявили близько 3 дерев'яних фрагментів з слідами застиглої темної скловидної маси, на яких чітко відбилося переплетення іншої тканини з грубших ниток й менш щільного ткацтва. Так само як і оксамитові, китайкові елементи не мали ознак поєднання або зшивання. Дно труни в ногах було своєю чергою прокладено іншою тканиною атласного переплетення темно-бурого кольору, що первинно могла мати вишневий колір (помітний в закладках тканини).

Тканина так само була зібгана і в місцях де прилягала до дна труни було помічено сліди грибка та цвілі. Після попереднього очищення цей трапецевидний фрагмент представляв собою зшиті частини: одну прямокутну розміром шириною 58см і довжиною біля 50см та дошиті з правого боку 2 видовжені клини трикутної форми.

Згідно з попередніми ознаками, це може бути нижня тильна частина чоловічого плечового одягу. В цій же частині труни, але в шарі наповнення знайшли ще 4 фрагменти цієї ж тканини: клин довжиною 24 см, клаптик з округлим вирізом та клаптик з добре збереженою кромкою. В шарі наповнення труни також виявили фрагмент щільного темно-бурого атласу розміром приблизно 24 см на 36 см, що первинно міг мати вишнево-фіолетовий колір. Після очищення зафіксовано місця підвороту та зшиття шовковими нитками, а також зі зворотньої сторони сліди приєднання можливої підкладки. За кроєм цей фрагмент може бути верхньою правою частиною жіночої сукні з вирізом каре. Також ще кілька маленьких клаптиків подібного щільного атласу було знайдено в наповненні труни в нижній частині. Невеликий клапоть світло-коричневого атласу розміром 8 см на 17 см з скісним заломом та нашитою стрічечкою репсового переплетення довжиною 8,5 см та шириною 3,5см виявлено в ногах труни. Біля нього знаходився й бантик з цієї ж репсової стрічки з кінцями так само по 8,5 см що, можливо, становлять частину дитячого одягу виготовленого спеціально для фунеральної церемонії.

В середній частині наповнення труни виявили фрагмент з бурого атласу, що представляє 2 зшиті округлі клиноподіпні частини (у верхій частині клину). Ще один фрагмент, але зшитий вже з 3 клинів: одного більшого і 2 менших було знайдено в нижній частині ниповнення труни. З атласу також виявлено фрагмент що представляє собою рештки стикування 3 зшитих клиноподібних частин і може після більш докладного вивчення виявитися навершям шапочки.

Окрім вищезгаданих тканин, знайдено було 3 елементи злежаних нещільних зтверділих фрагмента майже чорного кольору й розмірами від 6 до 9 см що після очищення та консервації можуть виявитися залишками марежива або сітчатого шовкового поясу. Також знайшли 7 ідентичних відрізків шовкового яскраво-малинового кольору шнурка майже однакової довжини 6,5 - 6,8 см, виготовленого з 1 жили перегнутої та скрученої між собою. Можливо дані відрізки були петлями до гудзиків на одягу, оскільки кожен з них має злежану заокруглену форму.

Всередині труни також знайшли фрагмент задньої частини шкіряної підошви довжиною 9 см та шириною приблизно 8 см зі слідами проколів та згинів по колу для пришиття до основної частини. З зовнішнього боку є сліди залишків кородованого металу, що може бути слідами від підківки для взуття. Також знайдено 5 фрагментів кородований тонких пластин з яких 2 не чіткої форми наближеної до овалу розміром 4 см на 6 см, що після додаткового очищення можуть виявитися або застібками до одягу, або елементами оздоблення труни. Таким чином знайдений текстиль можна виокремити за типом виготовлення на атлас, китайку та оксамит. За призначенням: на оздодблювальні тканини та на фрагменти одягу. Самі рештки одягу - на речі прижиттєвого використання та виготовленого для одноразової поховальної церемонії, що могли належати чоловікові, жінці й дитині. За попередньо визначеними кроями, способом зшивання елементів данні знахідки можуть датуватися другою половиною 17 століття - початком 18 століття.

Для подальшого більш докладного вивчення, аналізу та збережання увесь тексильний матеріал, окрім великих фрагментів китайки, що становили оббивку труни, вилучили і передали на реставрацію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus