USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Спрощений шенген для українців - поки лише на папері

24 Липня 2013 11:55
Спрощений шенген для українців поки не став реальністю. З моменту набуття чинності угоди про спрощений порядок видачі шенгенських віз українцям (1 липня) пройшов майже місяць. Головні надії українців були пов'язані зі спрощенням видачі довгострокових віз - їх тепер мають давати як мінімум на рік, а ті, у кого вже була довгострокова річна віза, мають право отримати візу на п'ять років; у разі відмови у видачі довгострокової візи в консульстві повинні пояснити письмово причини, - інформує УНІАН.

Також посередники з 1 липня не можуть вимагати за свої послуги більше 30 євро.
За інформацією видання «Вести», на ділі з усього «спрощення» був виконаний тільки останній пункт (щодо письмових пояснень), а з усіма іншими ситуація залишилася майже такою, як була.

«У нас був два тижні тому випадок, коли підприємцеві дали мультишенген на рік, він полетів до Німеччини, і його без пояснення причин просто не випустили з літака - запідозрили в тому, що віза фальшива», - розповів Андрій Шереметьєв, працівник одного зі столичних візових центрів.

З його слів, нерідко людям з хорошою візовою історією, яким вже відкривали візу на рік, відмовляють у шенгені на п'ять років без пояснення причин. «Яка письмова мотивація? Приходить просто відмова. Спрощення діє тільки на папері», - обурюється Шереметьєв.

У візових центрах підтверджують: кількість шенгенів, виданих на рік, не змінилася, а от у візах на п'ять років як і раніше відмовляють.

За словами працівників візових центрів, з усіх заявлених категорій «спрощенців» насправді без проблем відкривають візи тільки журналістам. Як і передбачалося, послаблення візового режиму не торкнулося туристів, які їдуть до країн ЄС.

«На початку року видавали довгострокові візи туристам Словенія, Чехія і Греція . Але зараз такого немає, і ті, хто їде у відпустки, взагалі не відчувають ніякого спрощення», - повідомив керівник Центру турінформації Володимир Царук.

У візових центрах кажуть, що туристи, які намагаються відкрити довгостроковий шенген, є, але їх небагато. За даними організації «Європа без бар'єрів», найбільш доброзичливими в плані видачі шенгенів українцям у 2012-2013-х роках стали Польща, Угорщина, Греція та Іспанія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
776 Показати IP 24 Липня 2013 16:02
Луцький "банк"- "Західінкомбанк" прогорів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus