USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Церкву закликали не підлаштовуватися під абсурдні новації Заходу

20 Листопада 2013 14:28
Волинські богослови занепокоєні, що сучасне пастирство під натиском антропоцентризму та секуляризації ризикує забути свою головну мету – проповідь істини – й обмежитися соціальним служінням.
Про це вони заявили під час науково-практичної конференції «Апостольство Церкви Христової як необхідна умова виконання її місії», що відбулася 19 листопада у Волинській православній богословській академії (ВПБА).

«Проповідь Слова Божого як священний обов’язок кожного пастиря Церкви Христової – найдієвіший засіб морального виховання і творення духовних підвалин життя християнського суспільства», - нагадали присутнім на заході. Про це повідомили у прес-службі волинської єпархії.

У конференції взяли участь: митрополит Луцький і Волинський Михаїл, канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, ректор ВПБА священик Володимир Вакін, ректор Рівненської духовної семінарії протоієрей Віталій Лотоцький, директори обласних бібліотек – універсальної наукової імені Олени Пчілки Людмила Стасюк та для юнацтва – Марія Мах, директори музеїв – волинської ікони Тетяна Єлісєєва та історії Луцького братства – Олена Бірюліна, викладачі ВПБА та інших навчальних закладів, студенти.

Відбулися дискусії на наступні теми: буття Церкви, православні мас-медіа, соціальна відповідальність Православної Церкви з філософської точки зору тощо. Як повідомив інформаційній службі єпархії отець Володимир, справляли неабияке враження, зокрема, доповіді проректора з навчальної роботи ВПБА священика Василя Лозовицького («Розкриття предвічної тайни буття Церкви в місії апостольства»), отця Віталія Лотоцького («Церква як причастя обоження»), протоієрея Віктора Михалевича («Особливості душпастирського служіння у сфері охорони здоров’я»), отця Миколи Цапа («Протоієрей Миколай Тучемський – ректор Волинської духовної семінарії в 1945–1959 рр.»).

Учасники конференції прийняли резолюцію. Насамперед у ній викладено богословське визначення поняття апостольства. Воно, зокрема, проявляється в місії Церкви у світі та в апостольському спадкоємстві її ієрархії. Сьогодні, коли виникають усе нові суспільні проблеми, Церква в Україні постала «перед необхідністю детальної розробки власного соціального вчення, яке дозволяло б православним віруючим комфортніше відчувати себе у складних соціальних умовах».
Також учасники конференції вважають: «Засобом богоборства у наші дні є спотворення істинного християнства і підміна його хибними релігійними поглядами, а іноді й відкрите протистояння з пропагуванням гріхів, засуджених суспільством ще за часів Старого Завіту, як норми життя та моралі. Тепер ... сили зла взяли на озброєння іншу тактику: говорячи про свобідну волю, вони стверджують, що людина може обирати гріх і жити у гріху як нормі суспільної моралі ... і це нібито є великим досягненням демократії... Якщо Церква замість того, щоб прилаштовуватись до глобалізованого світу і підстроюватись під будь-які його абсурдні новації, як це ми можемо спостерігати у протестантських деномінаціях і частково у католицизмі, змусить цей світ перебудуватися на засадах християнського універсалізму, можливо, тоді у людства і з’явиться реальний шанс уникнути планетарної як духовно-моральної, так і природної катастрофи».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Макар Показати IP 20 Листопада 2013 17:26
Все вірно,але найкраща пропаганда істиної віри в Бога,самим не тільки проповідувати справжні християнські цінності,а й сповідувати їх і своїм прикладом навчати паству.Нажаль мало хто з теперішніх священників відверто протистоять сріблолюбству.
Факт Показати IP 20 Листопада 2013 17:44
Чудесно, та що робив священнослужитель на Київському майдані під час проєвропейського збіговиська з владними мужами?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus