USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У супермаркетах продають їжу з немаркованими харчовими добавками

10 Вересня 2013 07:01
Законодавство України у сфері харчових добавок систематично порушується виробниками продуктів харчування, що вимагає введення жорстких санкцій щодо порушників.
Про це йдеться в рекомендаціях до вдосконалення законодавства України у сфері використання харчових добавок і штучних підсолоджувачів в продуктах харчування, розроблених на основі дослідження, здійсненого аналітичною групою Da Vinci AG, яке презентували 9 вересня під час прес-конференції в агентстві УНІАН.
Зі слів керуючого партнера аналітичною групою Андрія Колпакова, норми українського законодавства не виконуються, а державний контроль здійснюється неефективно, внаслідок чого страждають інтереси споживачів і здоров'я громадян. «На ринку відкрито продаються підсолоджувачі - харчові добавки, які відсутні в переліку харчових добавок, дозволених до використання в харчових продуктах. При цьому імпортери і виробники сумішей харчових добавок стимулюють виробників харчових продуктів до завищення допустимих норм використання харчових добавок, стверджуючи, що це безпечно», - заявив він.
Також Колпаков заявив, що імпортери і виробники продуктів харчування надають завідомо неправдиву інформацію щодо безпеки деяких харчових добавок, зокрема аспартама і цикламата. «У країні не виконуються навіть ліберальні норми законодавства України щодо маркування. У першу чергу це стосується аспартама», - відзначив експерт. З його слів, найбільш вразливі для впливу на здоров'я підсолоджувачів та інших харчових добавок категорії населення: діти, вагітні жінки, матері-годувальниці не захищені від негативного впливу харчових добавок. Права споживачів при цьому в багатьох випадках ігноруються.
Згідно з результатами соціологічного дослідження, яке здійснив центр «СОЦИС» на замовлення аналітичної групи Da Vinci AG, 98,3 % опитаних українців вважають, що держава повинна жорсткіше захищати інтереси споживачів у питаннях безпеки продуктів харчування. При цьому, 96,2 % опитаних підтримують прийняття закону про обмеження використання хімічно синтезованих підсолоджувачів у продуктах харчування, які виробляються в Україні. За ініціативи повної заборони шкідливих для здоров'я харчових добавок виступають ще більше - 97 % українців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus