USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Угода про Асоціацію з ЄС: перспективи для Волині

5 Листопада 2013 15:14
Волинь може стати привабливим регіоном для представників бізнесу з країн Митного союзу та ЄС, - вважають експерти.

Про переваги та виклики для регіону внаслідок підписання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом йшлося під час круглого столу «Зона вільної торгівлі з ЄС: регіональні очікування напередодні підписання Угоди про Асоціацію», що відбувся 5 листопада у Луцьку.

Науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віктор Гречин презентував дослідження про економічні наслідки підписання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом для Волині.

Виміри Угоди про Асоціацію

Мовець презентував три виміри Угоди про Асоціацію. Перший вимір – Поглиблена та Всеосяжна Зона Вільної Торгівлі з ЄС. Другий вимір – співпраця та зближення України та ЄС у різних сферах, та третій вимір – проекція економічних наслідків на Волинську область. З його слів, база утворення зони вільної торгівлі – зниження експортних мит більшості категорій товарів. Україна знижує експортні мита для ЄС повільнішими темпами, ніж ЄС для України, що дає їй певну перевагу. Найактивніше зниження митних ставок заплановано на перший рік після підписання Угоди. Передбачається також скасування захисних заходів, таких як експортні субсидії (які застосовував ЄС стосовно України) та квоти. Передбачена гармонізація у сфері технічної документації, технічних бар’єрів торгівлі, санітарних та фіто-санітарних заходів. Як технічні регламенти, так і фіто-санітарні заходи покликані забезпечити безпеку продукції.

Одним з ключових моментів експерт назвав гармонізацію у сфері ТБТ (технічних бар’єрів торгівлі). Технічні регламенти передбачають вимоги щодо характеристик процесу виробництва товарів, або самих товарів. Особливістю їх є те, що вони обов’язкові для виконання. Система технічної регламентації, яка діє в ЄС, передбачає взаємодію технічних стандартів та технічних регламентів. Важливо, що стандарти не обов’язкові, вони регламентують конкретні вимоги до продукції. Водночас технічні регламенти визначають загальні вимоги, проте є обов’язковими.

«Діє презумпція – якщо виробник дотримується технічних стандартів, він апріорі дотримується регламентів. Для українського бізнесу це спрощує систему декларування якості продукції. Так, нині представнику бізнесу потрібно здобути силу-силенну дозволів та сертифікатів на продукцію. У системі технічних регламентів діятиме система декларацій – виробник декларуватиме, що його продукція відповідає вимогам технічних регламентів, і вже потім діятиме система перевірки. Підприємець зможе виробляти продукцію, не переймаючись бюрократичними технічними моментами. Це важливо, оскільки перекладає відповідальність з регуляторних державних органів на самого виробника», - зазначив науковець.

Нові можливості для Волині

Серед особливостей Волині – прикордонне становище (це єдина область, що межує з країною Митного союзу та ЄС), значна частка населення тимчасово чи постійно мешкає та працює в країнах ЄС, отже населення області значним чином європеїзоване. Область має значний туристичний потенціал, проте низький рівень доходів населення та низький рівень технологічної оснащеності підприємств.

З іншого боку, на думку Віктора Гречина, низький рівень заробітної плати приваблює інвесторів. Цікаве географічне розташування дає можливість для серйозних інвестицій як з боку країн Митного союзу, так і з боку країн ЄС. Багато бізнесменів з країн Митного союзу хочуть експортувати продукцію в Євросоюз. Отже, їм буде зручно розташовувати свої виробничі потужності на Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Волинянка Показати IP 6 Листопада 2013 01:46
"їм буде зручно розташовувати свої виробничі потужності на Волині" - Волинь стане полігон для їхніх заводів, які будуть отруювати повітря, воду і грунт... Яка "гарна" перспектива асоціації :( А про волинян подумали?! Чи тільки про єврики, котрі осядуть в кишенях товстосумів?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus