USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українські програмісти перетворили почерк Тараса Шевченка у шрифт

10 Вересня 2014 21:00
Група українських розробників створили шрифт під назвою KobzarKS, відтворивши у ньому почерк відомого українського поета та художника Тараса Шевченка.

Ініціатором проекту став оператор мобільного зв’язку «Київстар». Зі слів представників компанії, ідеї започаткування схожого проекту зародилась ще минулого року, під час Книжкового форуму видавців у Львові.

Основою для створення комп’ютерного шрифту став рукопис геніального Кобзаря «Три літа», який нині зберігається в Національному музеї імені Тараса Шевченка. Графічні дизайнери Генадій Заречнюк, Лук’ян Турецький та Дмитро Растворцев оцифрували рукопис, після чого обробили отриманий матеріал таким чином, щоб він став повноцінним шрифтом.

Як зазначає Лук’ян Турецький, такий амбітний проект є першим подібним в Україні:

«До того не було практики оцифрування почерків та створення на їх основі шрифтів. Проект був досить складним. Адже є почерк, а є шрифт. І перетворити почерк на шрифт дуже складно».

На сайті компанії «Київстар» запустили спеціальний розділ, присвячений шрифту KobzarKS. Кожен бажаючий може скачати його на встановити в систему для того, щоб використовувати в текстових редакторах.
Тут же можна створити власний варіант постера чи електронного листа, використовуючи вищезгаданий шрифт, який повністю повторює почерк Тараса Шевченка.
Також на сайті можна ознайомитись з історією створення KobzarKS. А перейшовши за посиланням для завантаження шрифта можна переглянути короткий промо-ролик.
Як зазначила у коментарі виданню TJournal представник компанії Київстар Тетяна Атаджанова, головним завданням для дизайнерів було створення шрифта, який буде максимально схожим на почерк поета і при цьому відповідатиме всім необхідним технічним вимогам. До слова, нині шрифт може відтворювати близько 100 мов, а також цифри, пунктуаційні та математичні знаки, орнаменти тощо.

Для того, щоб інсталювати шрифт в операційну систему Windows, скачайте його з офіційного сайту за посиланням, розархівуйте файли, які містяться в архіві. Знайдіть файл KobzarKS.ttf, двічі натисніть на нього лівою клавішею мишки та виберіть пункт «Встановити» («Установить»).
Після чого ви можете вибрати його серед списку доступних шрифтів у будь-якому текстовому редакторі
.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
увч Показати IP 10 Вересня 2014 21:15
надо ж, нормальная тема на ВН. Реально хорошая работа, ребята молодцы. Мне понравилось.
Анонім Показати IP 10 Вересня 2014 21:20
На черзі почерк поФФесора.
2 до Анонім Показати IP 10 Вересня 2014 21:21
І словнік азірова
Семен до 2 Показати IP 11 Вересня 2014 09:50
Добавят в Ворд для проверки правописания, я правильно понял?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus