USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Укрзалізниця не реагує на претензії громади. ПРОБЛЕМАТИКА

2 Вересня 2013 15:07
Майже жодні громадські акції по всій країні не дали ефекту й не вплинули на рішення про скасування потягів Укрзалізницею, пише Асоціація Молодих Реформаторів.
Тож Асоціація вирішила підняти проблему на всеукраїнський рівень, продовживши громадську кампанію «Потяг для людей».

ПРОБЛЕМИ УКРЗАЛІЗНИЦІ

Останнім часом стан справ «Укрзалізниці» визначається катастрофічним зносом рухомого складу (більш ніж на 80-90%) і невідповідністю послуг сучасним світовим нормам і стандартам. Так, середній вік вагонів пасажирського парку залізниць України становить 27,5 року, а нормативний строк зносу - 28 років. Це означає, що за півроку більшість вагонів залізниці вийдуть із експлуатації.

Другою важливою проблемою є відсутність державного фінансування. Так, згідно зі статтею 10 ЗУ «Про залізничний транспорт» з державного бюджету мав би закуплятися рухомий склад щороку.

Проте такі кошти у держбюджеті не передбачаються. Сама ж залізниця з 1992 року закупила лише 560 вагонів. Тим часом з 2013 року щороку з експлуатації виходитиме по 500 вагонів.

При прийнятті рішень державне підприємство, монополіст, «Укрзалізниця» не проводить жодних консультацій із громадськістю. Варто зазначити, що такий механізм не передбачений «залізничним» законодавством. Це створює проблеми комунікації громади і єдиного монополіста «Укрзалізниці».

Проблема доступу до інформації теж є ключовою, адже відсутність повної публічної інформації на веб-сайті залізниці не дозволяє громадськості вповні спостерігати за роботою державного підприємства. Відсутність детальних даних про пасажиропотік, доходи і видатки підприємства обмежують громадян у доступі до інформації.

Необґрунтоване ціноутворення на квитки. Відсутній взаємозв`язок цін на квитки із споживчим кошиком.

Також виникла проблема погіршення самопочуття та стану здоров`я населення у зв`язку з прийняттям концепції поїздів з сидячими місцями, замість спальних вагонів.

Все це, йдеться у повідомленні, загалом вказує й на неефективне управління підприємством. Адже за відомостями працівників залізниці, усі маршрути потягів є збитковими і покриваються за рахунок вантажних перевезень.

«Це провокує нас не лишатися осторонь цієї проблеми і шляхи її вирішення. Сьогодні треба боротися уже в Верховній Раді України, вносячи зміни до законодавства та зобов’язуючи підприємство бути прозорим і вести ефективну господарську діяльність. Наразі ми працюємо над цим. Проте, ви можете доєднатися, подавши свої пропозиції: що треба змінити у роботі, діяльності, ефективності Укрзалізниці», пише Асоціація Молодих Реформаторів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 2 Вересня 2013 23:00
Пропозиції... Та тут цілі тома можна написати. Ви дійсно вважаєте що Укрзалізниця не знає як швидко виправити ситуацію? Так вона ж банкротиться навмисне, аби прибрати до рук те що здешевшає в рази. І чому піднімається проблема лише пасажирського складу? Вантажний не в кращому стані. Перше що треба зробити це, якщо не саджати, то звільнити всіх, за виключенням технарів. Можна провідників молодих трошки залишити, тих що не встигли повністю влитися в роботу. Цього ж ніхто не зробить. :) А без цього толку не буде - факт!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus