USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

В Україні немає моди на здорове життя: на що люди витрачають гроші

27 Серпня 2013 13:21
Українці найбільше грошей витрачають на харчі, комуналку, транспорт, алкоголь і сигарети, а також одяг і взуття. В середньому в місяць витрати однієї людини становлять 3673 гривень. При цьому, якщо підрахувати, то 3324 гривень в одного українця в рік йде на випивку та цигарки, пише ТСН.

«Витрати пересічного громадянина залежать від рівня доходів в країні. Чим він нижчий, тим більше йде на харчування, - повідомив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. - У нас за останні 10 років частка витрат на їжу знизилася з 50% до менш ніж 40%. Але, наприклад, в Німеччині і США це - 10%, хоча там стільки ж витрачають на кафе (у нас це - до 3% від усіх витрат)».

Як зазначає директор компанії Dragon Capital Дмитро Тарабакін, перша трійка статей бюджету українця буде виглядати так само і в Росії, і в Європі. «Правда, на Заході перше і друге місця можуть мінятися місцями: в Європі газ для населення дорогий. А от медицина точно опинилася б у п'ятірці. Не тільки тому, що послуги охорони здоров'я там дорожчі, а тому що у нас немає ментальної установки, щоб піклуватися про здоров'я».

Водночас, зі слів експертів, в Україні зашкалює споживання чистого спирту на душу населення (8,1 л). «У нас немає моди на здоровий спосіб життя. Незважаючи на те, що в Україні за останні 3-4 роки кілька разів піднімали акцизи і ціни на алкоголь і сигарети, це поки не вплинуло на те, щоб люди відмовлялися від одного або іншого», - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

У той же час, на думку експертів, структура витрат найближчим часом не зміниться. Що стосується комуналки, то, як зазначають фахівці, українці платять 30% від її собівартості. «У нас дуже дешева комуналка, - говорить Олександр Охрименко. - Близько 30% собівартості сплачує фізична особа, а 70%, по суті, компенсує держава. Не думаю, що в найближчі роки ситуація зміниться. Хіба що з часом, років через 10, і якщо ми підпишемо Угоду про асоціацію (з ЄС) і почнемо реформувати ЖКГ, то будемо платити, як у Польщі та Прибалтиці, десь в 5-6 разів більше, ніж зараз. Дмитро Тарабакін з Dragon Capital додає, що якщо б у нас різко зросли ціни на послуги ЖКГ, то не факт, що це було б по кишені більшості громадян». «Не будуть платити», - додав експерт. Нагадаємо, раніше повідомлялося, що алкоголь і сигарети знову подорожчають з вересня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ОРЕСТ Показати IP 27 Серпня 2013 13:52
Ага підніміть кварплату в 5 разів і тоді всі будуть жити на свіжому повітрі.
Супер до ОРЕСТ Показати IP 27 Серпня 2013 19:10
100%%%%% ))))))))
анонімус Показати IP 27 Серпня 2013 14:06
увімкніть тв та подивіться рекламу - будуть вам цінності

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus