USD 39.50 39.78
  • USD 39.50 39.78
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Україні зникає робітничий фах: не модно, але затребувано. ВІДЕО

21 Липня 2013 09:22
Професії зварювальника, токаря чи слюсаря нікому не потрібні. Молодь не хоче здобувати такий фах, бо він не вважається престижним, ідеться в сюжеті ТСН.

У приймальній комісії будівельного ліцею немає жодного абітурієнта. Лише на плакаті дівчина з валиком у руках закликає йти вчитись на муляра-штукатура. Директор навчального закладу «сушить» голову над тим, як заманити на навчання майбутніх студентів. Минулого року цей ліцей набрав лише 210 учнів, при спроможності навчити 600 чоловік. Але ті, хто обрав саме роботу власними руками – не шкодують. «Мені подобається оздоблювати руками», - пояснив муляр-штукатур Андрій Зосік.

Те, що не є модним зараз, може стати вельми запитуваним згодом. А відтак, і добре оплачуваним через дефіцит кадрів. Роботодавці уже відчули брак кваліфікованих фахівців. Нині на ринку праці 50% вакансій – саме серед робітничих професій. «Кожен хоче в офісі сидіти. Важка фізична робота – не кожному це подобається», - пояснив монтажник водопроводів Олександр. А його напарник додав, що студенти часто після навчання сидять без роботи вдома, тоді як у нього робота завжди буде.

Директор сайту з підбору персоналу Марина Мариніна такі твердження не спростовує. Каже, вже нині роботодавці пропонують і умови, і пристойну зарплату. «Ми називаємо їх синіми комірцями. Вони зароблять часто не менше, ніж білі комірці, а то й більше, але не вистачає часто інформації, що ти можеш заробити більше, ніж юрист, економіст, котрих дуже багато на ринку», - розповіла вона. Кризу спеціалістів кілька років тому пережила Польща. Там бракувало біля 10 тисяч фахівців лише у сфері послуг. Не говорячи про інші. Якщо в Україні не змінити ставлення до робітничих професій, за 5-10 років такі спеціалісти просто зникнуть і в нас.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
21 Показати IP 21 Липня 2013 10:27
Для чоловіків хороша робота, грошовита. Чого не вчитись? Уже вистачить тих юристів, економістів, менеджерів. Та економіка не так розвивається як ці спеціалісти кліпаються.
22 до 21 Показати IP 21 Липня 2013 10:59
Не варто довіряти рекламним сюжетам. У нас на заводі молоді хлопці з 2-3 розрядом слюсаря, муляра чи столяра будуть отримувати 1600-2000 грн. на руки. Хіба це зарплата в наш час??? А щоб отримати 5-6 розряд треба промаслачити 15-20 років, от і тяжіють все більше до заробіток в Польщі, Німеччині чи на крайній випадок - Київ.
23 до 22 Показати IP 21 Липня 2013 11:26
Людина з вищою освітою не завжди і 1600-2000 може заробити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus