USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В УПЦ МП назріває переворот?

30 Червня 2011 10:51
Українська православна церква Московського патріархату готується до першого за останні 19 років собору: за інформацією джерел, він може бути використаний для отримання УПЦ більшої незалежності від Московського патріархату.
Згідно з офіційною версією церкви, собор 8 липня збирають для підведення підсумків перед ювілеєм у наступному році – 20-річчям діяльності Блаженнішого митрополита Володимира на чолі УПЦ і 45-річчям його служіння. Про це пише ТСН із посиланням на «Сегодня».
«За статутом Собор збирається у міру потреби, і зараз така потреба з'явилася», – зазначив секретар глави УПЦ Володимира, архієпископ Переяслав-Хмельницький та Вишневський Олександр Драбинко.
Проте, за словами джерел, головна мета Собору – затвердження змін до статуту Української православної церкви, які посилюють її незалежність від РПЦ.
Основна зміна – введення посади місцеблюстителя, який буде виконувати обов'язки предстоятеля в разі його смерті або неможливості з тих чи інших причин виконувати обов'язки.
Зараз ця норма є в статуті, але не затверджена собором і не схвалена патріархом РПЦ Кирилом, як належить за церковним законам.
Причому запровадження цієї посади – тільки перший крок. Другим називають обрання вже найближчим часом місцеблюстителем 33-річного архієпископа Олександра Драбинка, який нібито має великий вплив на митрополита Володимира.
Раніше преса називала Драбинка лідером прихильників автокефалії, тобто відділення УПЦ від РПЦ. Сам він спростовував це.
У прес-службі церкви також прокоментували інформацію щодо посади місцеблюстителя.
«Днями відбувся синод, і на ньому питання про місцеблюстителя не ставилося. Немає цього питання і в порядку денному собору. Та й неможливо при діючому предстоятелі обрати місцеблюстителя», – повідомив прес-секретар УПЦ Василь Анісімов.
Проте джерело в керівництві УПЦ повідомило виданню, що місцеблюститель може бути обраний з числа членів синоду. Саме 27 червня в синод додатково обрали трьох ієрархів, включаючи Драбинка.
Причому статутом УПЦ на сьогодні таке розширення синоду передбачено не було. Сам Драбинко натомість стверджує, що у 2007 році в синод вже вводили двох нових членів, і тоді це ніяких питань не викликало.
Схвалення змін до статуту джерело в керівництві УПЦ назвало ключовим моментом.
«Прихильникам автокефалії важливо провести їх (зміни) на соборі до візиту патріарха Кирила в кінці липня, тому що тоді чолі РПЦ буде складно домогтися виправлення статуту. Звідси і поспіх з собором. А після собору можуть Блаженнішого проголосити тяжкохворим, обрати місцеблюстителя і поставити Патріарха перед фактом», – зазначило джерело.
Драбинко натомість чутки про своє можливе призначення місцеблюстителем і курс на автокефалію назвав маячнею і відмовився коментувати цю інформацію.
«Рішення собору будуть показовими. Патріарх не може схвалити ті зміни статуту, які входять у протиріччя з статутом РПЦ, а саме такою є норма про місцеблюстителю», – зазначив голова московської Асоціації православних експертів Кирило Фролов.
У церковних колах між тим обговорюють кілька кандидатур на зміну 76-річному митрополиту Володимиру. Серед кандидатів – митрополити Одеський (Агафангел), Донецький (Іларіон), Кримський (Лазар), Дніпропетровський (Іриней) і владика Павло (настоятель Києво-Печерської Лаври). Шанси Драбинка також високі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
))) Показати IP 30 Червня 2011 12:58
канун грандиозного шухера, по всей видимости
Exaboto Показати IP 30 Червня 2011 15:17
банда збирається на стрелку :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus