USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Віруси, які найчастіше атакують українців

12 Січня 2018 18:25
На початку 2018 року українців наполохав спалах кору у різних містах країни, який вже забрав життя щонайменше трьох дітей в Одесі. Ця ситуація викрила проблему з низьким рівнем вакцинації дітей в Україні та вказала, наскільки важливо заздалегідь вживати профілактичних заходів та убезпечувати себе і своїх дітей від хвороб.

ТСН.ua пропонує згадати епідемії та епідеміологічні спалахи, які відбувалися протягом кількох останніх років в Україні.

КІР

Рівень захворюваності кором насправді почав підвищуватися ще 2017 року. І вже тоді, у травні, у МОЗ говорили, що це було прогнозовано. Чиновники озвучили дві причини: низьке охоплення профілактичними щепленнями дітей та циклічність цього захворювання.

"За останні 15 років фіксували три епідемічні підйоми кору з періодичними циклами у 5-6 років: у 2001, 2006 та 2012 роках. У ці роки захворюваність зростала у десятки і сотні разів", - йдеться у повідомленні МОЗ.



На початку 2018 року ситуація стала ще більш критичною. Через спалах кору в Одесі подовжили канікули на тиждень, а в Києві взагалі планують не пускати до школи дітей, які не мають щеплення від кору. Більшість з тих, хто захворів, не були вакциновані.

Проте про епідемію поки що не йдеться, запевнила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Специфічного лікування від кору немає. Єдиний засобом профілактики і захисту від хвороби наразі лишається вакцинація. Тому батьків закликають якнайшвидше щепити свою дитину.

За даними МОЗ, вакцини зараз достатньо. У разі відсутності відповідних медикаментів у місцевих лікарнях громадянам варто звертатися до обласних.

ВІРУС КОКСАКІ

У серпні 2017 року в Україні стався спалах вірусу Коксакі.

Винуватицею тоді називали Туреччину, з якої відпочивальники привезли вірус в Україну, проте у Мережі з'являлися повідомлення і від тих українців, які заразилися на місцевих водоймах.

У МОЗ запевняли, що жодної епідемії в Україні немає, а лікар Ганна Горбань, заступник директора приватної клініки з питань педіатрії, у коментарі ТСН.ua зауважила, що істерія довкола вірусу Коксакі не має під собою реальних підстав і ймовірно була спричинена тим, що окремі випадки захворювання винесли у соцмережі та були підхоплені ЗМІ.

За словами лікарки, цей вірус носить сезонний характер. "Якась кількість дітей за рік, за два перехворіє, а потім деякий час цей вірус буде рідше зустрічатися. Це є природне коливання активності вірусів, які трапляються раз на 4-5 років. Це є норма", - зауважила Горбань.



Вірусом Коксакі заразитися доволі легко. Він передається повітряно-крапельним й орально-фекальним шляхом. Часто вірус Коксакі плутають з ГРВІ через схожі симптоми - запалене горло, лихоманка, головний біль. А пухирці, які з'являються на шкірі, дуже подібні до вітрянки.

Вірус Коксакі не потребує спеціального лікування, оскільки носить симптоматичний характер. Тож боротися можна хіба що із симптомами.

Особливих засобів профілактики від захворювання також не існує. Лише загальногігієнічні. Тобто треба мити руки, не їсти немитих фруктів. Якщо вже захворів, треба обмежити перебування у людних місцях. І варто пам'ятати, що вже здорова людина продовжує виділяти вірус до трьох місяців.

СВИНЯЧИЙ ГРИП

Взимку 2016 року в Україні вирував свинячий грип. Епідемію офіційно оголосили наприкінці січня. Станом на лютий перехворіло понад 3 млн осіб, від ускладнень померло більше 200 людей.

Найефективнішим способом профілактики грипу є вакцинація. Також медики радять уникати близького контакту з хворим, ретельно мити руки, провітрювати і дезінфікувати приміщення.



Також у МОЗ перерахували симптоми грипу, які не можна ігнорувати, адже під загрозою – життя хворого. У випадку появи таких симптомів потрібно викликати "швидку" чи терміново звернутися до лікарні:

- обличчя стало дуже блідим чи з’явилось посиніння;

- важко дихати;

- температура не спадає впродовж довгого часу;

- багаторазове блювання та випорожнення;

- порушення свідомості – надмірна сонливість чи збудженість;

- біль у грудній клітці;

- з’явились домішки крові у мокроті;

- показники артеріального тиску нижче норми.



Нерідкісними в Україні є й піки захворюваності на ГРВІ. На інфографіці вище наведені загальні поради з профілактики захворювання вірусами.

МЕНІНГОКОК

2017 року склалася напружена ситуація із захворюванням на менінгококову інфекцію. І нинішні цифри смертельних випадків значно більші за минулорічні.

Менінгокок – одна з кількох видів бактерій, які призводять до розвитку бактеріального менінгіту, одного із найбільш небезпечних видів цієї хвороби. Він характеризується невідкладним станом та найвищим ризиком смерті. Смерть може настати протягом декількох годин.



На сьогодні вакцинація є найкращим способом захистити себе та своїх дітей від бактеріального менінгіту.

Крім того, здоровий спосіб життя є одним із найважливіших методів захисту від бактеріального менінгіту:

- не куріть та уникайте пасивного куріння;

- приділяйте достатньо часу відпочинку;

- уникайте близького контакту з хворими.

ПОЛІОМІЄЛІТ

У вересні 2015 року з'явилося тривожне повідомлення про епідемію поліомієліту в Україні.

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, яке викликає ураження нервової системи. 10% хворих можуть залишитися важкими інвалідами, а в 1-2% захворювання має летальний результат, адже через ураження нервів може наступити спазм дихальних шляхів або серця.

Україна ще 2002 року була визнана країною, вільною від поліомієліту. Проте у серпні 2015 року поліомієліт зафіксували у двох дітей на Закарпатті: хлопчика чотирьох років і 10-місячної дівчинки.

В українському офісі ВООЗ заговорили про епідемію. З'явилася загроза того, що через цей спалах Україна може опинитися у світовій ізоляції та з перекритим кордоном.

Хворі діти не мали щеплень від поліомієліту. У МОЗ тоді визнали, що вакцин не вистачає. А низький рівень імунізації населення створював небезпеку нових спалахів інфекції.

Тим не менш, більше подібних випадків захворюваності не сталося. Тож згодом, у квітні 2016 року, у ВООЗ заявили, що "передача вірусу поліомієліту в Україні ймовірніше за все припинилася".

Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська розповіла, що у дітей із Закарпаття виникло мляве ураження нервової системи. Можливо, воно було викликане видозміненим вакцинним штамом вірусу. До того ж, у дітей не було гострого паралічу з наслідками, які зазвичай залишаються після поліомієліту.

Примітно, що відрізнити поліомієліт від звичайного ГРВІ практично неможливо, а лікування по суті не існує, воно спрямоване лише на зняття симптомів і підтримку організму. На сьогодні людство має тільки вакцину від поліомієліту, яка може запобігти захворюванню.

Найбільше від поліомієліту страждають діти від народження і до 4-5 років, рідше – діти до 10 років. Дорослі можуть бути переносниками захворювання, а можуть і серйозно перехворіти.

ВІЛ/СНІД

2014 року в Україні значно збільшилася кількість нових випадків ВІЛ-інфекції. Як повідомили у Фонді "АнтиСНІД", зростання епідемії ВІЛ/СНІДу відбулося на тлі обвалу ринку презервативів.

У зв'язку з погіршенням економічної ситуації українці все частіше відмовляються від придбання презервативів. За даними найбільших постачальників презервативів 2014 року в середньому українці купили на 10% менше засобів захисту від інфекцій, що передаються статевим шляхом, ніж 2013 року.



Незважаючи на те, що у подальшому пік захворюваності на СНІД знизився, 2016 року у МОЗ зазначали, що Україна все одно залишається лідером в Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції.

Наразі є два види діяльності щодо зупинки поширення епідемії – робота з групами ризику та робота із загальним населенням, зокрема проведення просвітньої роботи з підлітками про загрози ВІЛ-інфекції, а також про способи уникнення зараження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus