USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Війна за «сонячне каміння»: кому вигідно зірвати законний видобуток бурштину на Волині?

17 Лютого 2017 12:02
Партизанська війна вийшла із Поліських лісів – тепер озброєні люди вриваються у кабінети державних установ.

Хто захопив перше в Україні комунальне підприємство, яке планувало офіційно видобувати бурштин і спробувало перейти дорогу «смотрящим» бурштинової мафії – у журналістському розслідуванні «Секретних матеріалів».

Сонячний камінь – бурштин – краса, що застигла у вічності. Але чи знаєте ви його справжню вартість?

За інсайдерською інформацією «Секретних матеріалів», тільки в Дубровицькому районі в сезон намиву близько 100 помп піднімають бурштин, і це при наймінімальніших розрахунках. За те, щоб спокійно працювати, старателі зобов’язані платити данину «смотрящим», мінімум $ 500 за зміну. На виході – $ 50 000 тільки за «дах».

Як розповідають експерти, рентабельність помпи - це коли вона вимиває щонайменше 2 кілограми бурштину за ніч. Отож, якщо підрахувати - 2 кг бурштину множимо на його середню ринкову вартість, а це близько 2 тисяч доларів за кг - за ніч 4 тисячі «зелених» з точки. Зі ста помп, що працюють в районі, на виході - 400 тисяч доларів.

В Україні щороку нелегально видобувають і дивним чином майже безперешкодно вивозять за кордон сотні тонн бурштину. Прибутковість цього бізнесу просто неймовірна, за оцінками різних експертів та депутатів, під мільярд доларів.

При цьому парадокс: у 2015 році наші прикордонники за весь рік вилучили всього 600 кілограмів нелегального бурштину.

Показові цифри й офіційного експорту. Коли «втемну» за кордон ідуть десятки і сотні тонн, легально - якихось 1,5 тонни у 2015 році. А у 2016 - лише 70 кілограмів за весь рік.

Охочих легально видобувати бурштин в Україні не відбавляти. Але цьому багато років заважала традиційна українська бюрократія.

Так, зі слів радника голови Держслужби геології та надр з правових питань Ірини Супрун, за минулий рік надійшло близько 100 заяв на отримання ліцензії на легальний видобуток сонячного каміння, і жодна не була погоджена органами місцевого самоврядування.

Та не скрізь у бурштинових районах органи місцевого самоврядування гальмують процес легалізації.

«Ми дотримуємося інших принципів. Тому всі дозволи на видобуток надр будуть оформлені на комунальне підприємство, яке на 100% належить громаді області», - зазначив голова Волинської обласної ради Ігор Палиця.

Відтак, вже 2 лютого на черговому засіданні Волинської обласної ради голова Ігор Палиця озвучив несподівану для багатьох пристніх заяву.

«З цього дня надра у Волинській області належать громаді Волині, яка обрала вас, а ви створили комунальне підприємство», - звернувся голова обласної ради до депутатів.

Ще донедавна ситуація в області була досить напружена. Створення комунального підприємтсва в області може якщо не знищити, то значно зменшити відсоток чорних старателів, запевняють місцеві активісти. Адже це і робочі місця, і зарплата, і прибуток у місцеві та обласний бюджети.

Своєю чергою, ініціатор ідеї, голова Волинської обласної ради Ігор Палиця покладає на «Волиньприродресурс» неабиякі сподівання.

«Наше завдання зберегти екологію, зупинити всі ці бурштинові війни, наповнити бюджет, щоб область мала достаньо грошей для розвитку».

Зокрема, прибутки від діяльності «Волиньприродресурсу» розподілятимуться наступним чином: зі 100% отриманого прибутку - 25% отримуватимуть місцеві громади, 25% йтиме у районні бюджети, та 50% - в обласний бюджет.

Тож зі створенням та роботою КП «Волиньприродресурс» справа старателів нарешті стане законною.

Втім, поки що чорні старателі все ж сподіваються продовжити працювати нелагально. Зокрма, у лісах бурштинових районів Волині копачі вже й почали підготовку до сезону намиву бурштину.

І що найдивніше, як зазначають «Секретні матеріали», нелегалам можуть допомагати силовики.

Так, не минуло і двох тижнів із дня оголошення про початок роботи КП «Волиньприродресурс», як у Волинській обласній раді з'являються невідомі з автоматами.

Спецназівці у масках та слідчі ГПУ кілька годин вилучали документи комунального підприємства, яке першим в Україні отримало усі дозволи та ліцензії на легальний видобуток «сонячного каміння».

Виявляється, ГПУ порушила кримінальну справу. У відомстві підозрюють, що папери у Держслужбі геології на надр могли видати з порушеннями, що називається в Кримінальному кодексі – зловживаючи владою.

Проте, варто нагади, що сам слідчий ГПУ при обшуку КП «Волиньприродресурс», всупереч закону, цинічно не дозволив адвокату колишнього директора підприємства бути присутнім під час вилучення документів.

Натомість у місцевій владі запевняють, КП «Волиньприродресурс» ретельно дотримується букви закону і всі документи отримані правомірно.

«Нікому з обласної ради підозри не оголошували. Наскільки я розумію, претензій до діяльності Волинської облради – немає», - розповідає керівник апарату облради Дмитро Дубняк журналістам.

Натомість, як йдеться в сюжеті «Секретних матеріалів», справжня причина подій в облраді зовсім в іншому. Шляхом карних справ, обшуків і залякувань впливові столичні покровителі нелегальних бурштинокопачів намагаються за будь-яку ціну залишити неймовірно прибутковий бурштиновий бізнес як є – у корупційній тіні, та руками силовиків фактично намагаються зірвати початок законного видобутку «сонячного каміння».

Адже на сьогодні чомусь не чути про такі розслідування у Рівненській області, де були роздані ліцензії приватним підприємцям, не чути і про відкриті справи у Житомирській області, де вже декілька років також процвітає бурштинова мафія.

І поки український Дикий Захід мовчить в період міжсезоння, депутатам варто прискоритися з прийняттям так званого закону про бурштин. Адже сезон намиву вже скоро і краще створити людям умови для праці, ніж для нових бурштинових війн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Небайдужий Показати IP 17 Лютого 2017 12:33
Проведіть круглий стіл Палиця і Гунчик в прямому ефірі.Розставте всі крапки бо ви вже всі достали.
Надійний Показати IP 17 Лютого 2017 12:44
Тут все просто. Вигідно: Гунчику, Лапіну, Шмизі, Кватиркові, Лосям (колісникам)
не надійний до Надійний Показати IP 17 Лютого 2017 14:09
ну і іншим...
шпигачка Показати IP 18 Лютого 2017 19:45
Ясно кому - чеченським бандюкам з Інтер Атлетики, які кришують той бізнес

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus