USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Волинські землі об’єднуватимуть, як «за Польщі»?

5 Березня 2015 13:10
Територіальні громади доцільно об’єднувати за принципом повітів, як це було раніше, за часів, коли українські землі входили до складу Речі Посполитої.

Про це під час відеоселекторної наради з розгляду окремих питань формування бюджетів усіх рівнів сьогодні, 5 березня, повідомив голова Ковельської РДА Віктор Козак.

З його слів, територіальні громади об’єднувати таки доцільно, оскільки тоді ці ж самі громади матимуть значно більше повноважень. Також вагомою є і фінансова складова, адже на Ковельщині багато сільських рад не є забезпеченими фінансово.

Натомість посадовець зауважив, що, на жаль, у діючому законодавстві немає такого поняття, як «староста». Порядок і процедура обрання так званих «старост» законодавством теж не визначена. Окрім того, при утворенні об’єднаних територіальних громад законодавством передбачені вибори сільських голів і депутатів, при цьому мова - про проведення громадських обговорень, але конкретно немає жодних вказівок щодо того, якої форми повинні бути ці обговорення - довільної чи регламентованої.

«В цілому ми створили робочу групу і вона буде спілкуватися з територіальними громадами на місцях. Будемо з громадами все обговорювати, аби врахувати і їхню ініціативу», - наголосив Віктор Козак.

На це заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук зазначив, що в кінцевому варіанті закону про об'єднання територіальних громад йдеться про об’єднання сільських, селищних і міських адміністративних одиниць. Тому варто бути готовими й до приєднання певних громад до Ковеля.

«З точки зору вигоди щодо фінансування, транспортної логістики, то устрій таких об’єднаних громад співпадає з устроєм, який був ще за Польщі. Українські землі, що свого часу були під Польщею, будували певні інфраструктурні об’єкти, але нині з’явилася нова логістика і нові культурні моменти. Однак сенс урахувати той, колишній, розподіл, можливо й є», - зазначив Кошарук.

Таким чином, голова Ковельської РДА зауважив, було б непогано підняти старі карти і документи, аби подивитися і порівняти, як воно було колись, на території, що належала Польщі.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що на Волині окремі сільські та селищні ради об’єднуватимуть із містами та між собою. А 3 березня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон, що дозволяє об'єднувати територіальні громади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
вдв Показати IP 5 Березня 2015 13:41
так це дуже важливе питання на сьогоднi, треба дуже добре це про анал iзувати
Астроном Показати IP 5 Березня 2015 14:36
Козак баран.
полішук Показати IP 5 Березня 2015 14:43
Об'єднаймось як було за Польщі, легше буде знову входити до Речі Посполитої в якості "східних кресів"...
поліщуки Показати IP 5 Березня 2015 16:37
А може до Російської Імперії.....
Usa Показати IP 5 Березня 2015 18:34
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus