USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинян-чорнобильців змушують платити за «безплатні» путівки

14 Листопада 2013 22:00
Чимало жителів трьох поліських районів, які постраждали від наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС, уже оздоровившись, змушені сплачувати 30 відсотків вартості санаторно-курортної путівки.

Та, як з’ясувалося, люди були впевнені, що їдуть на відпочинок безплатно, утім, повернувшись додому, їх працівники відповідних управлінь просять заплатити понад тисячу гривень за ці путівки, - пише «Волинь-нова».

Після розмови журналіста з працівниками департаменту соціального захисту населення, з'ясувалося наступне: соцпрацівники не розібралися в змінах до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», що набули чинності з 1 січня 2013 року.

Проте, переглянувши в інтернеті зміни до «чорнобильських» законів, які багато разів вносила Верховна Рада, можна переконатись, що це справді «вища математика».

До прикладу, у пункті 13 частини першої статті 22 згаданого закону щодо оздоровлення громадян, постраждалих від чорнобильського лиха, яких віднесено до третьої категорії, зазначено:

«Особам, які постійно проживали до відселення чи самостійного переселення або постійно працюють на території зон відчуження, безумовного (обов’язкового) і гарантованого добровільного відселення, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали в зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а в зоні гарантованого добровільного відселення — не менше трьох років, — надання пільг, передбачених пунктом 18 частини першої статті 20, а також позачергове щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно–курортним закладам, які мають ліцензію…».

Отже, право на безплатну путівку мають: громадяни, які прожили вказаний термін до 1993 року і переселилися в установленому законом порядку та жителі забрудненої території, які так само два–три роки проживали там до 1993-ого року і постійно працюють на території зон відчуження.

Тож згідно другого пункту статті 22, за власним бажанням представники третьої пільгової категорії можуть отримати оздоровчу путівку, але за умови сплати 30% від її вартості. Раніше такі путівки видавали безплатно доти, аж доки в липні 2013 року надійшло в департамент соціального захисту населення роз’яснення з Міністерства соціальної політики. Тоді в управлінні й спохватилися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus