USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Вихідці з Волині з’їжджаються з усього світу. ФОТО

25 Липня 2013 09:26
Перше засідання оргкомітету Світового конгресу вихідців з Волині відбулось 22-24 липня на базі спортивно-оздоровчого табору «Гарт» СНУ імені Лесі Українки, що поблизу села Світязь Шацького району, - інформує «Волинська правда».

Участь у засіданні оргкомітету взяли також іноземні делегати – вихідці з Волині, які проживають у США та Канаді, не зміг, щоправда, прибути юрист Клавдій Білинський з Австралії. А от художник Едуард Бєльський, який мешкає в Словенії (до слова – виходець із селища Колки Маневицького району) навіть презентував кілька своїх картин.

Як розповів під час прес-конференції голова МГО «Волинське братство» та президент Української іноземної юридичної колегії Данило Курдельчук, проведення такого конгресу вимагає величезної підготовчої роботи, отже, він може відбутись не раніше 2015 року. А зацікавленість у такому заході виявили вихідці з Волині, які проживають у багатьох країнах світу. Особливістю майбутнього конгресу є те, що до його роботи планується залучити громадські організації волинян, які виїхали закордон в «останню хвилю еміграції», тобто трудових мігрантів уже наших часів.

Напрямками роботи запланованого конгресу є: науково-освітній, культурологічний, сфера соціально-правового захисту, медична галузь, туризм, охорона навколишнього середовища.

Як повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол України, професор НАУКМА, колишній суддя Гаагського трибуналу та представник України у Генеральній Асамблеї ООН з прав людини Володимир Василенко, на адресу оргкомітету вже звернулась із вітальним листом громадська організація українців Іспанії.

Ректор СНУ імені Лесі Українки зауважив, що проведення цього конгресу та підготовка до нього виведе СНУ на новий, якісно вищий рівень. Зокрема, вже планується видання збірки про відомих закордоном вихідців з Волині.

«Мета конгресу –звернути увагу світу на Волинь, на цей наш край із багатою історією», – сказав юрист Мирослав Смородський, який мешкає в Нью-Джерсі (США).

До слова, як повідомив ректор СНУ імені Лесі Українки Ігор Коцан, онук одного з учасників оргкомітету Світового конгресу вихідців з Волині, громадянина США Зенона Матківського, який нині є студентом американського університету, планує продовжити свою освіту саме у СНУ.

Самі учасники заходу – вихідці з Волині, які мешкають за кордоном, – не приховують своєї радості від можливості побувати на Батьківщині.

«Це – не переказати словами, це можна тільки відчути», – зауважив Мирослав Смородський. Його рід походить із села Рафалівка, але сам він народився вже у Відні у 1944 році.





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus