USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Засудили литовця, який перевозив в Україну наркотики

17 Серпня 2014 09:00
За контрабанду наркотиків Апеляційний суд Волинської області засудив киянина та громадянина Литовської Республіки. Про це повідомляє "Під Прицілом".

Нагадаємо, литовець Йонас Зікус перевіз на територію України наркотики із самої Литовської Республіки.

Сторона обвинувачення запевняє, що у квітні минулого року у місті Каунас Литовської Республіки Йонас Зікус припаркував свій автомобіль на автопарковці поблизу одного з місцевих магазинів. Чоловік залишив автомобіль відчиненим та відлучився орієнтовно на годину, а коли прийшов, побачив під килимком біля переднього сидіння поліетиленовий пакет.

Правоохоронці у досудовому слідстві запевняють: литовець знав, що у згортку - наркотичні засоби.

Після цього Йонас Зікус взяв курс у напрямку України і без проблем перетнув кордон Ягодинської митниці через «зелений коридор».

Зрештою, чоловік доїхав до однієї з автозаправок у Любомльському районі, а інший підсудний, киянин Ігор Гурнік, під’їхав до нього.

За литовцем спостерігали працівники столичного СБУ, чоловіки обмінялися рукостисканням та одразу ж хотіли роз’їхатися. Але їх затримали, позаяк згідно з версією працівників СБУ, литовець мав продати киянину наркотики, які привіз із Литви.

Під час обшуку автомобіля Йонаса Зікуса СБУшники знайшли та вилучили поліетиленовий згорток, у якому, як згодом встановила експертиза, було 300 грам порошкоподібної речовини із 95% вмістом кокаїну.

Далі справу розглядав Любомльський районний суд, що засудив литовця до 10 років, а киянина до 9 років позбавлення волі з конфіскацією усього приватного майна.

Самі ж обвинувачені та їхні захисники вину не визнали та вказали на численні помилки, яких допустилися правоохоронці під час затримання та проведенні слідства. Саме про це вони написали в апеляційних скаргах.

Перше судове засідання Апеляційного суду Волинської області не відбулося, оскільки, прокурор не забезпечив явку перекладача для громадянина Литовської Республіки.

14 серпня перекладач таки з’явився на засідання, і справу врешті розглянули. Своєю чергою, прокурор також подав апеляційну скаргу, у якій просив засудити обох чоловіків до 10 років позбавлення волі.

Захисник литовця запевнив, що ще не зустрічався зі справою, у якій є стільки недоліків та порушень під час проведення слідства.

«Під час затримання підсудних протокол навіть не складався, адвоката чоловікам не надавали. Моєму підзахисному не призначили перекладача, допити також проводилися без перекладача, хочі він не те, що українську, він російську мову нормально не розуміє. Крім того, підсудних весь час тримали в кайданах в якомусь готелі. Слідство посилається на те, що чоловіки раніше були між собою знайомі і постійно зідзвонювалися. Але оператори мобільного зв’язку в них різні, і, крім того, з роздруківок вбачається, що напряму вони жодного разу не дзвонили один одному. І у мого підзахисного, і у другого підсудного був зв'язок з іншими іноземцями, але сторона обвинувачення запевняє, що це одна і та ж людина. Також слід зауважити, що працівники митниці, які чергували у той день, коли мій підзахисний ніби перевозив наркотики через кордон, працювали зі службовою собакою, але та не виявила наркотиків. Тому факт контрабанди є цілком недоведеним», - пояснив суду захисник.

Сам же Зікус розповів, мовляв, йому постійно погрожували та залякували працівники столичного СБУ, що киянина Ігоря Гурнікова він не знає і раніше знайомий з ним не був, а також вказав суду, що у нього хвора матір та дружина, а тому він хоче якнайшвидше повернутися додому. Також додав, що більше 10 років працює водієм і часто їздить за кордон, однак жодного разу не мав проблем при перетині кордону, а з наркотиками - й поготів.

Своєю чергою, «спільник» литовця киянин також сказав, що до затримання ніколи раніше з ним не зустрічався, а випадок називає прикрим збігом обставин.

«Я їхав купувати автомобіль. Навіть з людиною вже домовився. Біля заправки я просто проїжджав, навіть не гальмував біля Зікуса. Коли проїхав біля нього, мені одразу перекрили дорогу СБУшники. Я ніколи не мав ніякого стосунку до наркотиків», - розповідав Ігор.

Зрештою, киянин подав клопотання про застосування до нього Закону «Про амністію 2014 року», а його захисник попросив взагалі виправдати його. Адвокат литовця також просив амністувати його підзахисного та звільнити з-під варти в залі суду.

Однак колегія Апеляційного суду Волинської області ухвалила застосувати до обох підсудних Закон «Про амністію 2014 року», а саме статтю 6, у якій йдеться про зменшення строку відбування покарання наполовину. Також в ухвалі йдеться по зміну основного покарання киянину Ігорю Гурніку до 8 років позбавлення волі. Зрештою Ігор Гурнік повинен відсидіти ще 3 роки 4 місяці, а Йонас Зікус 4 роки та 4 місяці.

Захисники підсудних запевнили, що готуватимуть касаційну скаргу на ухвалу Апеляційного суду Волинської області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus