USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

ФК «Волинь» святкуватиме «золотий» ювілей

30 Березня 2010 18:11
У переддень Великодня, 3 квітня ФК «Волинь» святкуватиме своє 50-річчя.

Будь-який ювілей повинен мати чітко визначену дату. В тому числі – й футбольний клуб. Якщо ж спробувати дізнатися, якою є точна дата заснування «Волині», то ми потрапимо у цілий вихор протиріч та плутанини, пов’язаний і з відсутністю достовірних архівних документів і з критеріями вибору цієї дати.

Спробуємо пролити світло на таке важливе для усіх уболівальників луцького клубу питання, - пропонує сайт ФК «Волині» .

По-перше, необхідно визначитися: чи була команда «Волинь», яка дебютувала у сезоні 1960 року новоствореною командою, чи мала якихось попередників і була правонаступником котроїсь з аматорських команд нашого краю.

Інколи виникають версії, що «Волинь» є правонаступником луцького «Динамо», яке виступало на першість України у 1940-56 роках. Або ж армійської команди ГБО – учасника фінальної частини чемпіонату УРСР 1959 року. Щодо «Динамо», то між ним та «Волинню» однозначно немає ніякого взаємозв’язку. Динамівська команда згідно з відомчим підпорядкуванням відносилася до зовсім іншого спортивного товариства. Та й зникла ще за кілька років до створення «Волині», що унеможливлює асоціацію цих двох клубів.

Більш суттєвим є порівняння «Волині» з ГБО (Луцьк) – лідером обласного футболу кінця 50-х років, командою, яка вигравала зональні турніри першості України та доходила до півфіналу розіграшу кубка УРСР. Тим більше, що основу луцької «Волині» у 1960 році склали саме гравці ГБО.

Однак, варто зауважити, що ГБО - абревіатура означає Гарнізонний Будинок Офіцерів - була армійської командою. А армійські команди перебували у підпорядкуванні спортивних відділів військових округів (у нашому випадку – ПрикВО). Крім того, один військовий округ не міг мати більше однієї команди майстрів.

Команда «Волинь», у свою чергу, перебувала у цивільному підпорядкуванні і до військових ніяк не відносилася. Заодно, кілька її гравців ще були діючими військовослужбовцями. Зрештою, команда ГБО нікуди не зникла й після створення «Волині». І продовжувала свої виступи аж до 1964 року.

Відповідно, приходимо до висновку, що футбольна команда «Волинь» (Луцьк) була створена, як самостійний клуб саме 1960 року. І не мала жодної аматорської чи іншої передісторії.

Відтак, необхідно перейти до другого питання – коли ж саме була створена команда «Волинь»? В даному аспекті можна застосувати різні підходи і ми спробуємо їх оцінити.

1. Досить тривали час, особливо у радянський період, датою народження «Волині» вважалося 10 квітня, коли команда провела свій перший офіційний матч. Можна, звичайно, погодитися і з таким підходом. Але ж необхідно пам’ятати, що перед цим матчем команда повинна була офіційно заявитися у Федерації футболу й надати про себе такі-сякі відомості – звідки, хто керівник, хто гратиме за команду. Відповідно, на нашу думку, дата створення «Волині» знаходиться дещо раніше 10 квітня.

2. Якщо брати до уваги суто юридичний аспект, то можна відштовхуватися від листопада 1959 року, коли було внесено зміни до Положення про структуру розіграшу чемпіонату СРСР з футболу 1960 року. І яким передбачалося розширення класу «Б» за рахунок «команд обласних, крайових і республіканських центрів, а також найбільших промислових міст СРСР, які ще не мали своїх представників на рівні майстрів».

Але й тут необхідно враховувати, що між прийняттям рішення і визначенням міст, котрі отримували право на команди майстрів також пройшов час. Принаймні, до Луцька офіційне повідомлення про одержання права на створення команди майстрів надійшло у першій половині січня 1960 року. Після чого й розпочалося формування команди. Відтак, дату створення «Волині» необхідно шукати саме у січні того року, опираючись на відповідні накази. На жаль, віднайти подібний документ у волинських архівах наразі не вдалося. Проте є одне але…

3. Незважаючи на те, що з середини січня 1960 року у Луцьку почали збирати футболістів для формування команди майстрів, її, як такої, в офіційних документах ще не існувало. Справу з формування команди було передано у відання обласного ДСТ «Авангард», на яке й поклали завдання забезпечення функціонування нової команди. Та протягом січня-березня, коли тренери підбирали гравців, а команда виїздила на тренувальні збори – команда являла собою ще просто зібрання гравців і тренерів, які мали виступати у першості класу «Б» і не більше.

Команда називалася або «командою Луцька», або «Авангардом», відповідно до назви спортивного товариства, при якому була створена. До прикладу, 1 березня 1960 року в Луцьку у Будинку культури відбулася «конференція любителів футболу» щодо організації та функціонування «майбутньої команди майстрів класу «Б»… Відповідно, упевнено стверджувати, що остаточний юридичний факт створення «Волині» відноситься до січня 1960 року, напевно, не варто. Тоді – коли ж?

4. Зрештою, варто визначитися, звідки ж взялася команда під назвою саме «Волинь» (Луцьк)? Для цього звернемося до спогадів колишнього гравця «Волині» Михайла Кузьміна. Їх він виклав у своїй книзі «Создание футбольной команды мастеров», присвяченій 40-річчю ФК «Волинь». Саме там ми й знайдемо відповідь на це питання.

Для початку зазначимо, що для того, аби стартувати у чемпіонаті новій команді не пізніше, як за п’ять днів до його початку необхідно було подати заявку на сезон до Федерації футболу УРСР. Як пригадує Михайло Микитович: «3 квітня, перед від’їздом на стартові матчі першості...» (а перший матч волиняни, нагадаємо, зіграли 10 квітня 1960 р.), «...нас зібрали керівники команди. Старший тренер – Нємєц Борис Йосипович, тренер – Гаврилюк Микола Григорович і адміністратор – Гаврилюк Анатолій Мойсейович. Головне питання, яке було поставлене – дати назву команді.

Як завжди у команді, розпочалося все з жартів. Але тренери направили розмову у серйозне русло. Ми перебрали багато різних назв, в тому числі й «Динамо», як було у післявоєнний час. Пропонували «Стир», але раптом хтось з хлопців сказав слово «ВОЛИНЬ». Після деякої паузи усі зашуміли і одноголосно визнали, що це саме те, що потрібно. Під такою назвою команда заявилася спочатку у Києві, а потім і у Москві…»

Як бачимо, саме на цьому зібранні, яке відбулося 3 квітня 1960 року, було сформовано саме офіційну юридичну заявку нової команди. Тобто, підтверджено легітимність її існування, як футбольного клубу, а також визначено й назву – «Волинь» (Луцьк).

Тому, на нашу думку, найбільш логічною й правильною датою створення «Волині» є саме 3 квітня 1960 року. І саме 3 квітня 2010 року волинським уболівальникам необхідно відзначати 50-річчя ФК «Волинь».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus