USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Відомий футбольний клуб Польщі - родом з Волині

1 Липня 2013 17:34
Один із найтитулованіших футбольних клубів Польщі з'явився та провів перші матчі у Маневицькому районі.

Про це пише Андрій Собуцький у блозі Вісті Каменя.

Польські джерела чітко зазначають, що історія створення клубу «Легія» дуже незвична. Його витоки сягають часів Першої світової війни, коли поляки воювали у складі легіонів, які створив Юзеф Пілсудський. Коли ж польське військо отаборилося в лісах Маневицького району, його штаб-квартира розташувалася у селі Костюхнівці.

У той час на Волинське Полісся прибувало дедалі більше легіонерів. Один із військових офіцерів Станіслав Мелех зв’язався із сусідніми полками, щоб зібрати командний склад. Табір, який він утворив, почали називати легіоном. Так-от, маршалівські легіонери в проміжку між військовими баталіями полюбляли грати у футбол.

Тому в березні 1916 року Станіслав звернувся безпосередньо до вояків з пропозицією створити футбольну команду. Певна річ, що жовніри погодилися без вагань.

Відомо, що цю команду почали називати «Команда Легіонова», «Команда Спортова» «Легія Маневич», «Дружина Легіонов». Також історичні джерела стверджують, що гравцями клубу були жителі Галичини, які воювали у складі польських легіонів. Перші матчі «Легія» зіграла проти інших командних відділів війська і жодної гри не програла. «Легіонери» виходили на поле в білих сорочках з чорною діагональною смужкою, а на лівому боці грудей була нашита перша емблема – біла літера «L» на чорному тлі.

У липні 1916 року в результаті Брусиловського (Луцького) прориву російської армії польські війська відступили і клуб перебрався до Варшави. А вже там «Легіон клуб» 1917-ого зіграв перший офіційний домашній матч проти місцевої польської громади (1:1).

Цікаво, що гол у складі «Легії» забив саме ініціатор створення футбольного клубу Станіслав Мелех. Першу ж виїзну зустріч «легіонери» провели у Кракові проти «Краковії» – найстарішим польським футбольним клубом, який тоді вважався збірною Польщі. «Легія» сенсаційно перемогла 1:2.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus