USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Олег Скрипка у Луцьку: про Японію, сексизм та виступ перед «Газпромом»

22 Лютого 2018 13:18
Що шокує українця в Японії, чому українську народну пісню на альбомі гурту «ВВ» виконували француженки і як музиканти виступали в часи «газової війни» перед працівниками «Газпрому» у Москві, розповів Олег Скрипка лучанам під час благодійного концерту.

«Я виступаю сам, але запросив свого друга баяна до виступу», - акустичні версії відомих та не дуже пісень Олег Скрипка виконав у рамках благодійного концерту у Луцьку, під час якого збирали кошти на будівництво храму у Волновасі.

«Нещодавно був день закоханих. От мені цікаво – закоханих двоє, чоловік і жінка, а «должни» чомусь чоловіки? Ти народився, лікар подивився – «хлопчик», все, вже «должен». Але я вважаю, що це правильно, ми, чоловіки, повинні приділяти увагу жінкам, любити їх», розповів він перед виконанням старовинного українського романсу «Не питай, чому в мене заплакані очі».

Також він виконав пісню, яку колись однією з перших заспівав перед публікою у гуртожитку КПІ - українізовану версію «Hotel California». Свого часу йому вдавалося українізувати не лише західний, а й радянський контент. Так, з піснею «Стривай, паровозе» гурт «Воплі Відоплясова» почав активно їздити в Росію. Росіянам подобалися пісні з радянського кінематографу українською мовою, тож музиканти таким чином потрохи «розм’якшували» їхнє суспільство.
Олег Скрипка розповів, що зараз Росія сприймаються як єдиний агресивний простір, що живе в паралельній реальності, але насправді все не так просто. Як приклад, він навів показову історію часів «газової війни» 2004 року. Під час помаранчевого Майдану «ВВ» мали зіграти новорічний концерт у Москві. Виявилося, що гурт виступатиме перед працівниками «Газпрому». На питання про те, чому вирішили запросити саме їх, відповіли «та у нас 70 % офісу кияни». Під час концертів в Росії Олег Скрипка спілкувався з публікою виключно українською, і публіка це чудово сприймала. З його слів, в Росії є дуже багато українців, які досі сентиментально ставляться до України, така собі «не проявлена опозиція», яка врешті-решт стане нашим союзником.

Він зізнався, що як молодий науковець був розробником першої радянської системи GPS. Згодом, вже звільнившись і переїхавши у Францію, він по телевізору під час вечірки з родичами дружини побачив, як росіяни розповідають про запуск власної супутникової навігаційної системи.

«Я кажу: «о так, це ж я розробляв!» І вони на мене так дивляться – сидить баяніст з таким хаєром, важко було пояснити, що це реально мій прилад, що я його розробив і весь цей радянський пафос робив я, молодий спеціаліст, з краденого американського приладу», - розповів Олег Скрипка.
Поділився він і невдалим досвідом концерту для свого тата, який живе у містечку Кам’янці на Черкащині. З нагоди 60-річчя тата він наївно вирішив для нього зіграти у місцевому клубі, в присутності «батьків міста». Він привіз собою сучасні технологічні примочки, але від завклубом почув «а де ваш міні-диск?»

«Я кажу: у мене немає міні-диска. А він мені каже сакральну фразу «а який же Ви артист без міні-диска?» У нас місцеві всі з міні-диском виступають», - розповів Олег Скрипка.

Усі місцеві з кислим виразом обличчя дивилися на те, як він грає на баяні «ну так, Олежка, на баянах у нас всі тут грають». А потім «батьки міста» зібралися на вечірку. «ВВ» зіграли перед ними «Горіла сосна» та інші українські пісні, а присутні слухали їх з кислими мінами, попри те, що це повністю україномовний регіон. А потім відрилася завіса, за якою були «лабухи» і мер та його помічники стали підстрибувати під «Міліон алих роз» та «Хава нагілу». Те, що україномовна глибинка втратила українські традиції, це, з його слів – культурна катастрофа і наша функція полягає у тому, щоб її подолати. Отже, пісню «Горіла сосна», яка свого часу «не зайшла» еліті містечка на Черкащині, Олег Скрипка виконав для лучан.

Він відкрив таємницю запису цієї пісні: її записували в Парижі, де він грав у хореографічній виставі, де був танцюристом та музикантом. Апогеєм вистави був момент, коли він на баяні виконував пісню «Горіла сосна», а французькі танцюристки співали, а потім він грав соло на трубі. Потім він запросив цих француженок-танцюристок для запису альбому. Отже, пом’якшений звук «л», який чутно на запису – це насправді не полтавський діалект, а французький акцент.

Побачивши на одній із записок назву міста Любомль, він зізнався, що ніколи не чув про це містечко, але має плани поїхати з виступами саме малими містечками, які зазвичай лишаються поза увагою виконавців.
«Чим цікава і важлива для Вас країна, де сходить сонце?» - лунало одне з питань від луцької публіки.

Олег Скрипка розповів, що в Японії виступав двічі і країна його шокувала.

«Ми живемо у своєму українському світі і тільки у порівнянні, коли подорожуєш, розумієш специфіку нашого життя і в Японії у мене був шок, тому що, виявляється, у японців найважливіше – це повага до іншої людини. Виявляється, це базис японського суспільства», - розповів Олег Скрипка.

Коли японці зустрічають незнайому людину, вони дають великий аванс довіри, дуже поважають її. Але, якщо цю довіру їм зраджують, вони закриваються до такої людини раз і назавжди. Це їхня відмінність від українців, які хоч і недовірливі до інших, але швидко забувають погане і наступають знову на ті ж самі граблі.

Інша східна країна, Китай, з його слів, на відміну від України, є країною можливостей.
«Ми багато чого можемо, мріємо багато, маємо багато енергії, але живемо в краю неможливості: в нас постійно не вистачає коштів, ресурсів, довіри, щастя, позитиву. Коли хтось з нас щось робить таке, що нас вражає, ми це сприймаємо як подвиг, тому що людина це зробила в країні неможливого», - зауважив Олег Скрипка.

У Китаї, мовляв, усе навпаки: китайці не можуть щось придумати, зробити щось нове, в них мало енергії, але в них багато ресурсів, коштів і в Китаї можна зрозуміти, що це країна можливостей і це дуже дивує. Так, зігравши в американському барі у Шанхаї єдину англомовну пісню, яку знає, він вийшов звідти «просто мега-стар», тому що в Китаї усе можливе.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анатоль_ Показати IP 22 Лютого 2018 14:07
То нiкому не цiкаво
Роман до Анатоль_ Показати IP 22 Лютого 2018 15:36
Мені було цікаво. Краще б знайшли собі іншу статтю для коментування

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus