USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Міліція щороку знущається з півмільйона українців

28 Липня 2010 15:53
Правозахисники заявляють про масові випадки насильства над затриманими з боку співробітників Міністерства внутрішніх справ - за їхніми даними, в Україні з боку міліції щороку насильству піддається понад 600 тисяч громадян.

Про це інформує ТСН.

На випадках насильства наголосили активісти Харківської правозахисної групи та Всеукраїнської громадської організації «Центр захисту прав людини «Свобода».

«Майже кожен затриманий, звинувачений у скоєні тяжкого чи особливо тяжкого злочину в Україні, потерпає від знущань, принижень людської гідності та катувань з боку міліціонерів», - заявив заступник голови ВГО «Центр захисту прав людини "Свобода» Андрій Діденко.

У свою чергу адвокат Харківської правозахисної групи та Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Левицький, посилаючись на висновки Європейського комітету попередження катувань (ЄКПТ), зазначив, що в Україні з боку правоохоронних органів «щороку незаконному насильству піддається більше, ніж 600 тисяч громадян».

«Фактором, який, безперечно, сприяє продовженню існування жорсткого поводження, є тиск на працівників органів внутрішніх справ досягти високих «чітких» показників, пов’язаних із високою довірою до доказів зізнання», - йдеться у наведених правозахисниками зауваженнях ЄКПТ.

Також, на переконання Левицького, зазначене негативне явище обумовлено низьким рівнем професіоналізму правоохоронців, зокрема, невмінням працювати з непрямими доказами, а також корупцією і формалізмом у роботі органів внутрішніх справ та прокуратури.

«Можна наводити чисельні приклади, коли громадськість має бездоганні докази застосування тортур. Але практики кримінального переслідування за ознаками статті 127 Кримінального кодексу (катування) в країні майже не існує», - констатував Діденко.
Нагадаємо, наприкінці травня в Києві у відділку міліції загинув 19-річний студент Ігор Індило. За офіційними результатами експертизи, хлопець помер від падіння на тверду підлогу. В міліції стверджували, що він кілька разів впав і вдарився головою, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння.

Разом із тим, офіційна версія викликала недовіру, зокрема в уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини Ніни Карпачової та заступниці глави Адміністрації Президента Ганни Герман. Вони заявили, що Індило був закатований у міліції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus