USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

2 січня: події, факти, дні народження

2 Січня 2014 00:01
2 січня день народження святкують депутат Волинської обласної ради Анатолій Грицюк (на фото), Заслужений лікар України, голова міського добровільного товариства «Спілка Чорнобиль» Сергій Мартинов, волинська письменниця та журналістка Надія Гуменюк, директор ЗАТ «Луцький домобудівельний комбінат» Руслан Вайман, журналіст Анастасія Пеценюк, директор Волинського науково-дослідного центру продуктивності агропромислового комплексу Марія Гордійчук, начальник управління державної служби головного управління державної служби України у Волинської області Валентин Малиновський.
«ВН» вітають іменинників із радісним святом і бажають наснаги, везіння, здоров’я і довгих років життя!
Хроніка ВН:
Торік луцький гурт подарував слухачам перший студійний міні-альбом.
Два роки тому шестеро туристів з Луцька заблукали поблизу Говерли. Для проведення пошукових робіт залучили пошуково-рятувальну групу з Ворохти.
Народилися:
Сьогодні також день народження в голкіпера Олександра Шовковського. 2 січня народилися німецький астроном, фізик і біолог Йоганн Даніель Тіциус, український культурно-освітній діяч, народознавець Тадей Рильський, російський композитор Мілій Балакірєв, український археолог, автор «Археології України» Ярослав Пастернак, американський історик, піонер афроамериканских досліджень в історичній науці Джон Гоуп Франклін, американський письменник, один із засновників наукової фантастики Айзек Азімов, російський актор Сергій Жигунов, американський актор, лауреат премії «Оскар» 1996 року К’юба Гудінг– молодший.
Сталося:
1757 Британія захопилa Калькутту в Індії.
1839 — Луї Даґер зробив першу фотозйомку Місяця. А у 1843-му у Дрезденської придворної опері, відбулася перша постановка опери Ріхарда Вагнера «Летючий голландець». 1870 — почалася спорудження Бруклінського мосту.
1905 — Росія здала Порт-Артур японцям.
1919 — польські легіонери захопили владу у Вільнюсі.
1936 – науковці Володимир Зворикін та Джордж Мортон продемонстрували електронну трубку, чутливу до ультрафіолетових та інфрачервоних променів та пристрій, що перетворював промені в потік електронів. Досягнення вважають одним з найважливіших кроків у розвитку телебачення.
1944 – пройшло перше бойове застосування гелікоптерів: три машини конструктора Сікорського взяли участь у супроводі британського атлантичного конвою.
1959 — СРСР здійснив запуск апарата «Луна-1» до Місяця. «Луна-1» не полетіла за розрахованою траєкторією і загубилася в космосі, проте вона першою подолала земне тяжіня і стала першим штучним супутником Сонця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus